Redactie - 06 december 2012

Wisseling van de wacht bij IT-Staffing


Wessel van Alphen, al vijfentwintig jaar het gezicht van IT-Staffing, draagt de komende tijd de dagelijkse leiding over aan zijn zoon Wessel jr. In de afgelopen decennia heeft hij zijn bedrijf uitgebouwd tot een belangrijke speler op de markt voor detachering van zelfstandige IT-ers. In die tijd heeft hij zich tevens actief ingezet voor de verbetering van de positie van freelancers. Wessel jr zal dit beleid voortzetten en heeft ambitieuze plannen voor het uitbreiden van de organisatie.


“In de afgelopen vijfentwintig jaar is de markt voor zelfstandige professionals volwassen geworden”. Aldus Wessel van Alphen. “Een van de belangrijkste veranderingen, waar we als IT-Staffing hard aan hebben gewerkt, is dat de freelance automatiseerder als zelfstandige wordt geaccepteerd. Vijfentwintig jaar geleden mocht een freelancer bij een klant van zijn opdrachtgever vooral niet vertellen dat hij een zelfstandige was. Dat heeft mij altijd geïrriteerd, ik ben een groot voorstander van openheid en erkenning voor de zelfstandige automatiseerder, en eigenlijk voor alle freelancers.”

Hij heeft daarom altijd gestreden tegen de argwaan die lang bestond jegens freelancers. “Men kende het begrip niet, en zag zelfstandige professionals als avonturiers die niet serieus bezig zijn. Maar het tegendeel is het geval, deze mensen hebben juist veel kennis en kwaliteiten. Zij hebben geen werkgever nodig, hebben passie voor hun wèrk, leiden zichzelf op en hebben zeer bruikbare karaktereigenschappen.”

Die visie is ondertussen na veel lobbywerk ook tot het bedrijfsleven doorgedrongen. “Het wantrouwen is weg, ze erkennen nu dat het gaat om serieuze professionals. Je ziet nu zelfs dat er bij aanbestedingen ruimte is voor partijen als IT-Staffing om zelfstandig professionals in te zetten bij grote projecten.”

Maatschappelijke ontwikkelingen

Dit betekent niet dat al het werk is gedaan. “Er zijn nog steeds een aantal problemen. “De juridische positie van de freelancer is nog steeds niet helemaal duidelijk. De VAR is al wel een hele verbetering geweest, die voorkomt dat inhuurders navorderingen voor de loonheffing kregen van de Belastingdienst. Zo is er een fiscale opening gekomen om freelancers in te huren.”

Wessel jr. vult aan: “Die erkenning van freelancers loopt gelijk op met de ontwikkelingen in de maatschappij. Het is in een stroomversnelling gekomen door de economische situatie. Veel bedrijven willen terug naar een vaste kern van medewerkers, terwijl ze als aanvulling daarop een beroep kunnen doen op een flexibele schil.”

“Een andere maatschappelijke ontwikkeling die in onze markt een rol speelt is de opkomst van een nieuwe generatie op de arbeidsmarkt. Die jonge generatie is op zoek is naar uitdagend werk en afwisseling. Er zijn nog maar weinig mensen die op zoek zijn naar een baan 'van de wieg tot het graf',”

“Deze trend zorgt voor andere samenwerkingsvormen, waar de zelfstandige professional uitstekend in past. Je ziet dat dit ondertussen ook terugkomt op de politieke agenda. Op dit moment vinden serieuze discussies plaats over de positie van de ZZP-er. Politici vragen zich af hoe ze daarmee om moeten gaan, en het zelfstandig ondernemerschap kunnen bevorderen.”

Pioniers

Parallel aan de acceptatie van zelfstandige professionals is de perceptie van detacheerders als IT-Staffing veranderd. Wessel sr.: “Intermediairs werden vroeger als cowboys gezien, terwijl we juist pioniers waren. Door het klantenportfolio dat we in de loop van vijfentwintig jaar hebben opgebouwd hebben we laten zien dat het wel degelijk een serieuze markt is. We zijn volledig compliant, en de klant vertrouwt dat. We kunnen voor een opdrachtgever altijd de juiste man op een project leveren. Door onze historie krijgen we zo steeds meer een vertrouwensrelatie met de markt, zowel met de free lancer als met de klant.”

Dit betekent dat de nieuwe directeur leiding gaat geven aan een volledig geprofessionaliseerde detacheringsorganisatie, die ver is gekomen sinds de eenmanszaak die Wessel sr. ooit heeft opgezet. Een beetje wijze raad, maar meer nog principes, wil hij zijn opvolger niet onthouden: “Voor mij zijn openheid, eerlijkheid en transparantie belangrijke waarden. Daarnaast is het belangrijk dat je als ondernemer je nek uit durft te steken. Je hebt vooraf nooit de volledige zekerheid dat een besluit goed of fout is.”

“Het gaat om het nemen van initiatieven, je moet dingen gewoon doen. Dan maak je weliswaar af en toe fouten, maar die kun je in veel gevallen nog bijsturen. Moed is de best betaalde eigenschap in deze maatschappij en ervaring is de beste leermeester. Maak keuzes, maar wel op basis van een beleid en een plan.”

Wessel jr. heeft al geruime tijd ervaring kunnen opdoen bij IT-Staffing. Hij is al elf jaar op deze markt actief, waaronder een aantal jaren als freelance IT-er. Bij IT-Staffing heeft hij vervolgens een organisatie opgezet rond Oracle, het Oracle Competence Center. “Deze markt is nog steeds volop in beweging. Ik denk dat we nu aan de vooravond staan van een volgende fase, het wordt heel normaal om als zelfstandige professional je diensten aan te bieden. Dat wordt in toenemende mate een commodity, wat kansen biedt voor IT-Staffing. Ik wil daar graag onderdeel van uitmaken en sturing aan geven.” Hij zal als nieuwe directeur niet radicaal het roer omgooien. “We hebben een strategie geformuleerd waar ik volledig achter sta.”

Business belangrijker

Hij ziet in de inzet van IT-ers wel een verandering optreden. “Waar we voorheen vooral contact hadden met de IT, zie je dat inhuur van externen steeds meer als commodity wordt gezien waardoor bijvoorbeeld de afdeling inkoop IT-ers gaat inkopen, zeker daar waar het contractuele afspraken betreft. Ik zie ook een beweging waarbij zelfstandige professionals gezien worden als strategische workforce en de HR-afdeling een grotere rol gaat spelen in het pro-actief managen hiervan.“

Inhoudelijk zijn steeds meer organisaties op zoek naar mensen die verstand hebben van zaken als cloud, social media en apps. Tegelijkertijd hebben partijen als grote banken nog steeds hun traditionele infrastructuur, dus zij zijn op zoek naar de traditionele automatiseerder. 

“Bovendien zien we steeds meer vraag naar branchekennis. Een verzekeraar bijvoorbeeld wil niet alleen een ontwikkelaar, maar iemand die tegelijkertijd verstand heeft van verzekeren. Die moet in staat zijn de vertaalslag naar de business te maken. Dat is voor ons ook een logische ontwikkeling, kandidaten leveren die verstand hebben van de techniek èn een bijdrage kunnen leveren aan het bedrijfsproces.”

Een belangrijke nieuwe ontwikkeling bij IT-Staffing is dat er steeds meer vraag komt naar zelfstandige professionals in andere sectoren dan ICT. “Daar zal de komende jaren nog heel veel te doen zijn”, verwacht Wessel jr. “Onze klanten vragen steeds vaker naar freelancers op andere gebieden omdat ze tevreden zijn over de invulling die we geven aan IT. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om HR managers, financiële en juridische specialisten. We gaan onze activiteiten dus verleggen, dat zal een nieuw label in de markt worden. Ook dat zal een flinke uitdaging worden.”

Uiterlijk 1 februari 2014 zal de overgang voltooid zijn, misschien al eerder. Wessel sr. heeft daarover nog een opmerking: “Natuurlijk is mijn opvolger ook mijn zoon, maar als ik er niet van overtuigd geweest zou zijn dat hij de juiste kwaliteiten heeft, dan had ik het niet gedaan. De belangrijkste reden dat hij me gaat opvolgen is dat hij het kan.”

Wessel jr: “Andersom geldt dat als ik er zelf niet het volste vertrouwen in zou hebben, ik het niet zou doen. Ik merk nu al, in de overgangsfase, dat het vertrouwen groeit. Mensen vinden mij al veel sneller, en komen sneller naar me toe. Ik merk dat ik groei in die rol, het is leuk om te doen, er is veel enthousiasme in deze organisatie.”

Door: Marco van der Hoeven