Redactie - 24 november 2012

‘Technologie komt pas aan het eind’


Veel bedrijven hebben goede ideeën, maar hebben deze veelal moeite om concrete vervolgstappen te maken. Dialogues Technology heeft een geheel eigen visie op de inzet van IT bij dergelijke vraagstukken. Ze hebben de traditionele manier van software-ontwikkeling losgelaten, om ruimte te maken voor voortdurende verbetering tijdens het ontwikkelproces. ‘Een klassiek functioneel ontwerp is een recept voor een mogelijke mislukking.’

De wortels van Dialogues Technology liggen in de wereld van innovatie. Het bedrijf is ooit begonnen als afdeling binnen het Dialogues-programma van ABN Amro, dat zich richt op innovatie middels corporate venturing op basis van radicale innovatie. Learning by doing is daarin een belangrijk principe, in een inspirerende omgeving.

Binnen dat programma zijn een aantal complexe en innovatieve systemen ontwikkelt op basis van de traditionele manier van software ontwikkelen. Maar dat werkte niet naar tevredenheid aldus beide directeuren Marc van Gent (foto rechts) en Bastiaan Walenkamp (foto links). Directeur Marc van Gent: “In zo’n innovatieprogramma ken je de uitkomsten niet. Als je volgens het boekje werkt heb je te maken met requirements, analisten, architectuurplaatjes, en heel veel technische documentatie. Dat laatste komt terecht bij een business owner die over het algemeen een functionele ontwerp niet goed kan lezen. Ze geven al snel toestemming om te beginnen, waarmee je als het ware de black box van software-ontwikkeling ingaat. Dan komt er vaak extra complexiteit boven water, loopt het project uit en is meer budget nodig.”

“Dat is geen innovatief partnership, waarin je open moet staan voor een veranderende omgeving, zoals de markt, en nieuwe inzichten”. Bij innovatie, en vernieuwing, moet je juist rekening houden met de veranderende omgeving tijdens het bouwen. De feedback die je krijgt uit de praktijk, het voortschrijdend inzicht, moet kunnen leiden tot verbeteringen. Zo voorkom je dat wat wordt afgeleverd is ingehaald door de realiteit. Je wilt omgaan met veranderende markten.”

Regie in eigen hand

Nadat Dialogues te rade was gegaan bij bedrijven die succesvol met veranderingen omgaan is de beslissing genomen om de regie in eigen hand te nemen, en resources in te huren bij andere bedrijven. “We gingen zaken iteratief aanpakken, dichter bij de business. Die houdt niet van techno-taal, dus hebben we ervoor gekozen met prototypes onze ideeën visueel te presenteren. Dat leidt tot beleving van de oplossing en vooral communicatie op gelijkwaardig niveau. Dat hebben we een aantal keren in praktijk gebracht, en de reacties bewezen de waarde van visualisering. Dit onderschrijft ook onze visie dat een klassiek functioneel ontwerp een recept is voor mislukking: het is heel moeilijk om exact in woorden te beschrijven wat je wilt. Daar zijn beelden voor nodig” aldus Bastiaan Walenkamp.

De gekozen methode, Agile Scrum, is uitgebouwd tot ‘Dialogues Scrum’. Walenkamp: “Daarin is houding heel belangrijk. Je staat continu open voor verandering. Dit betekent dat het product dat je denkt te gaan bouwen niet lijkt op het eindresultaat, maar dat resultaat klopt wel met de actuele situatie. Je houdt dus constant focus op de business value, en je levert op wat op dat moment waardevol is. Dat blijkt goed aan te slaan bij de markt, en zo is Dialogues Technology als bedrijf ontstaan.”

Bij de innovatieve en complexe projecten waar Dialogues Technology aan meedoet is volgens hem het onderscheidend vermogen dat technologie pas aan het einde echt in beeld komt. “De beginfase bestaat uit business sprints, waarin we een aantal stappen nemen: je moet de context voelen, op basis van wat de gebruiker wil. Vervolgens komt de creatieve fase, wat is bedenkbaar aan oplossingen. Dat kan alle kanten opgaan. De derde fase is maakbaarheid, wat kun je in de context van zo’n onderneming realiseren. De laatste fase is de haalbaarheidsfase, is het ook rendabel dat te doen.”

Ventus

Dit raakt uiteindelijk aan meer vraagstukken, zoals infrastructuur, governance en compliancy. Omdat Dialogues zich sterk richt op realisatie is daar een partner voor gezocht. Onlangs is Ventus daarom partner geworden bij Dialogues Technology, om het portfolio compleet te maken.

“Veel bedrijven hebben goede ideeën, maar weten de volgende slag niet te maken. Wij hebben daar de business prints voor ontwikkeld als hulpmiddel. Dat mondt uit in software-realisatie. Op die manier kun je zinvol een project uitvoeren. De mensen die daaraan werken hebben een hoog empathisch vermogen, zodat technologievragen als business vraag worden gesteld.”

“We gebruiken zelf ook Agile Scrum. Zo kom je tot leuke verbeteringen. Traditioneel gaat bijvoorbeeld een tester aan het eind van een ontwerp terug naar de start. Dat is eigenlijk raar, want daar heeft de analist al functionaliteiten in kaart gebracht. Wij hebben daarom het werk van de analist en de tester samengevoegd. Hier bleken echter geen hulpmiddelen voor te zijn, wat heeft geleid tot een zelf ontwikkelde tool waarmee de functionele requirements worden vastgelegd in happy flows. Het tool legt op eenvoudige manier de functionele ‘flows’ vast, en test deze op open einden. Aan het eind van het project berekenen algoritmen de mogelijke testpaden en genereert de testscripts. Dit product, DTMTool.com, bespaart enorm op testen en gaat ondertussen de hele wereld over. Dat product is dus ontstaan vanuit het doen, het is niet een doel op zich geweest.”

Dergelijke ontwikkelingen hebben al geleid tot diverse start ups binnen Dialogues Technology, om nieuwe kennis te ontwikkelen. “We zitten zelf ook in een business omgeving waarbij we leren van de best practices. Dat is de erfenis van onze oorsprong, innovatie zit in ons DNA. Dit doen we ondertussen voor een breed scala aan klanten, van MKB tot enterprise. Zij willen ideeën realiseren, complexe systemen ontwikkelen, Agile Scrum implementeren, en vooral meer business genereren door effectief gebruik van technologie zoals Bigdata.” Ieder project wat we hebben uitgevoerd zit een kennismanagement element, dat zal voor ondernemingen alleen maar belangrijker worden in de toekomst.