Redactie - 16 november 2012

‘Ontwikkel een brede visie op digitale identiteiten’


Volgende week vindt alweer voor de derde keer IDentity.Next plaats. Op dit internationale congres, een van oorsprong Nederlands initiatief, wordt kennis uitgewisseld over onderzoek en innovatie op het gebied van digitale identiteiten. Doel is volgens een van de initiatiefnemers, Hermen van der Lugt van Novay, om digitale identiteiten breder te bekijken dan alleen technologie.

“Je kunt digitale identiteiten op verschillende manieren bekijken”, aldus Hermen van der Lugt, algemeen directeur van Novay. “Dat kun heel smal zijn, bijvoorbeeld uitsluitend op het gebied van security of technologie. Wij pleiten echter voor een bredere visie op de rol van digitale identiteiten in dienstverlening, in relatie tot de manier waarop de economie zich ontwikkelt. Kijk bijvoorbeeld ook naar business-modellen, kies een breder perspectief dan alleen de technologische infrastructuur.”

Een belangrijke ontwikkeling op het gebied van digitale identiteiten is bijvoorbeeld de rol van sociale media. “Kun je je sociale profiel breder gebruiken? Zo leven er veel vragen over publiek-private samenwerking. Mag je DigiD ook voor andere toepassingen in dienstverlening gebruiken, zoals zorg, financiële instellingen of media? Dat zijn de vragen die wij in praktijk tegenkomen bij onze klanten.”

Om deze visie onder de aandacht te brengen heeft Novay de Digital Identity Award ingesteld, die dit jaar tijdens het evenement zal worden uitgereikt. Van der Lugt: “Dit hebben we gedaan om een impuls te geven aan, en aandacht te vragen voor, vernieuwing op dit gebied. Ook hier speelt weer dat we willen uitdragen dat een brede visie belangrijk is. We willen waardevolle vernieuwingen laten zien die breder kijken dan alleen technologische innovatie. We tonen hoe realisatie en implementatie in praktijk werken, en de marktpotentie naar voren halen.”

Waarde voor de eindgebruiker

De genomineerden, Evolok, eHerkenning en IDchecker, kenmerken zich volgens hem door doorzettingsvermogen, ze hebben daadwerkelijk iets laten zien. “De mate van innovativiteit speelt een rol, en de vernieuwing in hun sector. Belangrijk is hoe ze met zaken als privacy-vraagstukken omgaan, en welke waarde het heeft voor de eindgebruiker. Er kan wel veel waarde inzitten voor een organisatie, maar wat heeft de eindgebruiker aan de innovatie?”

Deze award sluit aan bij de dagelijkse praktijk van Novay, voorheen het Telematica Instituut. Novay is een onderzoeksorganisatie op het grensvlak van ICT en innovatie waar Digital Identity onderdeel van uitmaakt. Novay doet veel projecten op het gebied van dienstverlening, bijvoorbeeld bij onderdelen van de overheid die met burgers communiceren. Innovatie is bin alle projecten de rode draad, zoals te zien is bij IDentity.Next.

“De bezoekers kunnen aansluiting zoeken bij de professionals die op dit vakgebied actief zijn. Ze kunnen een bijdrage leveren, en anderen ontmoeten die vanuit allerlei gebieden en landen een inspirerende bijdrage kunnen leveren. Het is een combinatie van presentaties en ontmoetingen. Dat sluit aan bij de manier waarop professionals leren, zich ontwikkelen en ervaringen delen.”