Redactie - 03 november 2012

'Voorkom vendor lock in met open source’


ICT helpt CIO’s op verschillende bij het behalen van hun business-doelstellingen. Red Hat krijgt als software-ontwikkelaar een breed scala aan vragen van CIO’s. Een aantal zaken komt vaak terug, zoals schaalbaarheid, kostenbeheersing, flexibiliteit en open source. Executive People sprak over deze trends met Brian Cornell, Regional Director Central Europe.

“Kostenbesparingen staan bij CIO’s hoog op de agenda”, aldus Brian Cornell. `Daar spelen we met ons open model op in. Iedereen kan de code zien, wat betekent dat je flinke kostenbesparingen kunt realiseren in de ontwikkeling van nieuwe technologie en nieuwe applicaties. Closed source providers, de proprietary vendors die ontwikkeltechnologie maken, zorgen er met hun model voor dat je als gebruiker in een afgesloten gebied werkt.”

Gesloten API

Gebruikers zitten dan bij het ontwikkelen van software vast in een trial and error omgeving. “Wanneer je een portal op een dergelijke technologie ontwikkelt dan werkt je tegen een gesloten API aan, je kunt niet zie wat de code is. Dan moet je dus aan de software iedere keer opnieuw aanpassingen doen, net zolang tot je ervoor gezorgd hebt dat het werkt. Met een open source model daarentegen zie je wat je ontwikkelt. Dit zorgt dus weer voor enorme besparingen voor bedrijven die zelf toepassingen ontwikkelen.”

Een van de belangrijkste pijnpunten op C-level niveau is volgens hem de vraag wat er gebeurt met alle investeringen die ze doen in proprietary vendors. “Want uiteindelijk zijn zij het die bepalen hoeveel geld je in de toekomst moet blijven besteden aan ICT.” Hij noemt als voorbeeld een Duitse bank met een trading platform dat volledig gebaseerd was op Oracle. “Toen dit trading platform eenmaal up and running was, ging de prijs bijna tien procent omhoog. Daar konden ze niets aan veranderen. Dit soort bedrijven wil dus graag weten hoe ze vendor lock in voorkomen, en ze willen voorkomen dat vendors gaan dicteren hoe ze hun IT-investeringen moeten gaan doen.”

Complexiteit

Hoe moeilijk het is om een einde te maken aan deze vendor lock in hangt volgens Cornell af van de complexiteit in de infrastructuur van en organisatie. “Een gemiddelde mid size organisatie heeft al snel een IT-budget van honderd miljoen dollar. Wij zeggen overigens niet dat je zomaar alle proprietary omgevingen moet gaan vervangen. Wat wij wel doen is pleiten voor een gezond ecosysteem, daar kan Red Hat de hele stack aan technologie voor leveren.”

Daarbij gaat het al lang niet alleen meer om Linux, maar ook middleware, storage, en messaging. Die zaken hebben we allemaal in ons portfolio opgenomen, zodat er altijd een manieris voor een klant om lock in bij een proprietary vendor te voorkomen, en een parallelle omgeving te bouwen zodat klanten gebruik kunnen maken van een tweede platform als ze dat willen. Dat is overigens een duidelijke trend, je zult nauwelijks nog bedrijven vinden die niet meer dan één vendor hebben.”

“Het is voor CIO’s lastig om alle ontwikkelingen bij te houden omdat het zo snel gaat, en er zoveel gebeurt. Op executive niveau is een veelvoorkomend probleem dat je niet goed weet waar je aandacht aan moet besteden, en waar je je niet mee bezig hoeft te houden. Daarom streven wij ernaar onze diensten aan te bieden op alle niveaus. We zorgen ervoor dat er standaard wordt gecommuniceerd naar et C-level. De top down benadering vereist veel tijd en investeringen om er achter te komen wat de mogelijkheden v technologie allemaal zijn. Daarom organiseren we bijvoorbeeld veel lokale events om de juiste mensen te bereiken.”

Acceptatie

“Bij de Nederlandse overheid staat bijvoorbeeld data security hoog op de agenda. Daarvoor gebruiken ze de producten van Red Hat. Je ziet dat hiermee duidelijk acceptatie plaatsvindt van open source. Die acceptatie heeft voor een belangrijk deel te maken met het gebruik van deze technologie in operaties waar bij datacenters waar vijftien jaar geleden Linux is geïnstalleerd.”

Die acceptatie speelt tegenwoordig ook op politiek niveau, rond de vraag of het veilig is, en kosteneffectief, en hoe het zit met de SLA’s. We zijn nog niet zover dat overheden een vast bedrag gaan uitgeven aan open source, maar wat standaarden betreft zijn we al doorgedrongen tot het boek met standaarden van de Nederlandse overheid. Diverse ministeries hebben dus officieel vastgelegd dat de IT-afdeling toestemming heeft om software van Red Hat te gebruiken.”