Redactie - 28 oktober 2012

Virtualisatie in combinatie met cloud levert rendement op


Willem van Enter leidt nu al drie jaar VMware Benelux, leverancier van software voor virtualisatie en cloud computing. Van Enter, die eerder zijn sporen verdiende bij softwareleveranciers Oracle en Baan, zegt dat VMware niet alleen servers virtualiseert, maar ook desktops, mobiele apparatuur, applicaties, netwerken en storage. “Wij leveren een energiezuinig datacenter, dat op software gebaseerd is.”

Willem van Enter is 22 jaar werkzaam in de IT Business. Hij werkte op managementniveau en in technische en commerciële functies. Tijdens zijn loopbaan bij Oracle en Baan deed hij kennis op van Business Intelligence (BI) ERP, cloud, virtualisatie en databases. Sinds 2009 leidt hij VMware Benelux. Van Enter zegt dat VMware sindsdien zijn aanbod heeft uitgebreid. “Het belangrijkste wat is gewijzigd, is dat je virtualisatie nu kan combineren met een private, publieke of hybride cloud. Dat levert rendement en business voordelen op. Onze strategie heet ook dan ‘Journey to the cloud’, waarbij we organisaties helpen migreren van een traditionele omgeving naar een cloud omgeving. Dat is letterlijk een reis. Je ziet dat bedrijven eerst starten met de bouw van een private cloud in het datacenter, waarbij er veel wordt gevirtualiseerd, zoals servers en storage.”

“Het portfolio van VMware is breder geworden”,vervolgt Van Enter. “Voorheen hadden we alleen het vlaggenschip VMware ESX voor servervirtualisatie,dat nu getransformeerd is naar vSphere 5 en zodoende veel meer functies heeft. Klanten kunnen met vSphere 5 bijvoorbeeld complexe datacenters virtualiseren en beter hun resources delen.Tegenwoordig bieden we meer verschillende producten, zoals vCenter Operations Management Suite. Dit is een beheeroplossing om klanten te helpen ‘IT als service’ te leveren door beheer van virtuele- en cloudomgevingen te vereenvoudigen en te automatiseren. Er zit bijvoorbeeld capaciteitsmanagement in vCenter, waarmee we het systeem zelf laten schalen volgens bepaalde policies. Er wordt dan automatisch capaciteit bijgeschakeld. Dat kan je met verschillende datacenters onder één cloudarchitectuur van VMware doen. Je kan op die manier capaciteit over tijdzones verdelen; capaciteit wordt daar ingezet, waar op dat moment veel mensen werken en gebruik maken van het netwerk.”

Van Enter zegt dat het portfolio het laatste jaar is uitgebreid met nieuwe producten, onder andere door het zelf te ontwikkelen of via overnames. “We bieden nu open source e-mail- en samenwerkingssoftware Zimbra. Of VMware Horizon voor het beheer van traditionele Windows-applicaties en mobiele werkplekken. De VMware vFabric Data Director oplossing geeft IT-afdelingen de mogelijkheid om controle en beheer uit te oefenen op het groeiend aantal heterogene databases door middel van policy-basedautomatisering. En op het gebied van sociale media bieden we VMware Socialcast. Deze social network software-as-a-service kan worden gebruikt in professionele omgevingen. Socialcast draait in een eigen datacenter of de cloud, waardoor informatie kan worden gedeeld. Socialcast is te koppelen aan andere sociale media zoals LinkedIn, Facebook en Twitter. De 14.000 VMware-medewerkers gebruiken zelf Socialcast.”

BYOD
“VMware virtualiseert nu vrijwel alles wat in het datacenter staat of wat daaraan gekoppeld is”, aldus Van Enter. “We virtualiseren alles in het datacenter, zoals netwerken, storage, servers, desktops en zakelijke applicaties van SAP of Oracle. Maar ook virtualiseren we mobiele omgevingen die bestaan uit apps en apparatuur zoals smartphones, notebooks en tablets.Het virtualiseren en beheer van mobiele apparatuur is aantrekkelijk voor bedrijven die een bring your own device (byod)-beleid hebben. Dat levert beter beheer en kostenbesparingen op. Het virtualiseren van tablets, notebooks is goed te doen en het beheer kan dan worden gedaan met VMware Horizon. De behoefte daaraan groeit, omdat steeds meer mensen gebruiken maken van tablets. Ik denk dat 75 procent van het zakelijke publiek met tablets werkt. Voor smartphones is dat 100 procent.”

Van Enter ziet dat zijn VMware View software vaker wordt ingezet voor desktopvirtualisatie (vdi). “Dat is 30 procent van mijn sales cycle. Op het gebied van desktopvirtualisatieoplossingen werken we nauw samen met partners zoals Cisco, Dell, HP, IBM EMC en NetApp. We coöpereren met NetApp en Cisco in de Flexpod-alliantie. FlexPod for VMware bestaat uit NetApp-storage, het Cisco Unified Communication System (UCS) en virtualisatiesoftware van VMware. Met moederbedrijf EMC en Cisco werken we samen in de Virtual Computing Environment (VCE) alliantie.”

Service Providers
VMware bouwt samen met IT-dienstverleners steeds vaker private clouds en mobiele clouds bij klanten. Van Enter: “Een deel van de IT-architectuur draai je in huis en een ander deel buiten de deur in een publieke cloud. Maar we zorgen altijd voor een hoge beschikbaarheid. Dus als er een publieke cloud uitvalt, zoals dat bij Amazon weleens het geval is, dan kan je terugvallen op je eigen private cloud. De beste oplossing is een hybride cloud. Je kan dan naar behoefte switchen tussen een publieke en private cloud. We werken wereldwijd nauw samen met 8000 service providers die cloudomgevingen bieden die gebaseerd zijn op VMware. Als een service provider uit de lucht is, dan wordt er naar een andere service provider geswitched. Zo zorg voor je een hoge beschikbaarheid. Die 8.000 service providers gebruiken dezelfde VMware architectuur. Voordeel daarvan is dat je dit vanuit één management console kan beheren. Je kan op deze wijze een virtuele machine (vm) als het ware van het ene naar het andere datacenter slepen. Dat gaat semi-geautomatiseerd met een druk op de knop of volledig geautomatiseerd.”

Security rond de cloud
“Een goed ingerichte cloud is sterker en beter dan beveiliging van een datacenter dat binnen een bedrijf staat”, aldus van Enter. ”Technisch gesproken is het veiliger. Gecertificeerde service providers zijn op het gebied van security vaak beter geschoold dan mensen die bij onze klanten werken. Veel klanten overschatten hun eigen beveiliging, vooral in traditionele omgevingen. De kans is daar altijd aanwezig dat mensen met een cd of usb met gevoelige informatie naar buiten lopen. Je kan beter werken met een smartphone of tablet waarbij de data beveiligd in de cloud staat. Het is overigens niet slim om data op een Gmail of dropbox account te zetten. Dat moet je als bedrijf echt anders inrichten. Je ziet dat bedrijven dat nu ook gaan doen.” 

Storage
“Big data is een issue en een ontwikkeling die steeds belangrijker wordt”, vervolgt van Enter. “Internet en sociale media genereren veel data, die moeten worden opgeslagen. Dat doen we samen met EMC, NetApp HDS en andere grote storage leveranciers. Als je een gevirtualiseerde omgeving hebt, dan heb je indirect storage nodig, ook met een gevirtualiseerde desktop, waarbij data wordt opgeslagen op een centraal platform. We virtualiseren daardoor veel storage die gekoppeld is aan applicaties, waardoor je data kunt delen. Voor het mkb bieden we VMware Storage Appliance. Dat is een softwarematige en kosteneffectieve oplossing om opslag uit harde schijven te virtualiseren. VMware bouwt meer storage oplossingen. We bouwen een software defined datacenter, wat inhoudt dat wij een compleet datacenter kunnen bouwen op basis van software; je kunt servers, storage en netwerken virtualiseren. We transformeren het traditionele datacenter naar een software gebaseerd datacenter. Hardware blijf je overigens wel nodig hebben, want daar draait de storage op.”

“Los van alle techniek biedt VMware een bewezen oplossing, die onder alle omstandigheden functioneert met de hoogst mogelijke beschikbaarheid”, aldus Van Enter. “Als je een private cloud inricht, moeten bepaalde lagen het altijd doen. Blauwe schermen mogen niet voorkomen. We hebben aangetoond dat onze virtualisatielaag het altijd doet. We bieden veel functionaliteiten. Een goot voordeel is ons brede partnernetwerk met een cloud ecosysteem. We hebben bijvoorbeeld 8.000 service providers die ons platform gebruiken.”

Energiezuinig
“Virtualisatie biedt niet alleen technische hoogstandjes en een verbetering van processen of besparing in hardewarekosten”, zo besluit Van Enter. “We nemen het voor lief, maar virtualisatie bespaart ook op energiegebruik, dat is gigantisch, al realiseren nog niet alle bedrijven dit. We bouwen onze business cases waar een energiebesparing wordt berekend. De IT-industrie is de derde energiegebruiker van de wereld en als dat zo doorgaat, staat de IT-industrie met haar energie-verbruikende datacenters straks bovenaan. Dat is zorgwekkend.”