Redactie - 13 oktober 2012

Bertram Rutte, commercieel directeur bij Proact: ‘CIO wil risico mijden en kosten besparen’


Proact is een van oorsprong Scandinavische storage-aanbieder die in vijftien jaar tijd is uitgegroeid tot een beursgenoteerde IT-dienstverlener die actief is in dertien landen. Proact draait jaarlijks driehonderd miljoen euro omzet met zeshonderdvijftig medewerkers. Storage blijft een belangrijk onderdeel van de activiteiten, maar het aanbod breidt zich snel uit. Door een aantal acquisities vorig jaar heeft Proact kennis vergaard op het gebied van managed services, met name cloud services.

Deze tak, Managed Cloud Services (MCS), is opgebouwd rond voorgedefinieerde cloud-templates. “De sleutel tot succesvolle cloud computing is standaardisatie op basis van enterprise-architectuur in combinatie met hoogwaardige security” aldus Bertram Rutte, commercieel directeur bij Proact. “Zo hebben we ISO 27001 certificatie, wat betekent dat als relevante processen in het security informatie management systeem worden ondervangen, het personeel gescreend wordt en hun activiteiten gelogd, alles wordt met camera’s opgenomen. Ze kunnen alleen tijdens hun shift bij de gegevens die ze nodig hebben.”

Dit past volgens hem in de trend dat CIO’s ernaar streven risico’s te verminderen en kosten te beheersen. “De totale business case is een belangrijk aandachtspunt voor onze klanten. We brengen die kosten vaak gedetailleerd voor de komende vijf jaar voor ze in kaart. Zo kunnen klanten gefundeerd een keuze maken over de investeringen. Want op dit moment hebben de klanten vaak geen goed inzicht in de kosten, omdat die kosten bijvoorbeeld verdeeld zijn over verschillende afdelingen, van facilitair tot IT. Dat kunnen wij transparant vastleggen, tot en met de hoeveelheid stroom die in de loop der tijd zal worden verbruikt.”

Een belangrijke zorg blijft de vraag waar data fysiek staat opgeslagen. “Dat is natuurlijk ergens in de cloud, maar wij kunnen wel aanwijzen waar het staat. Dat leggen we ook contractueel vast, net als het eigendom van die data. Bij Amerikaanse bedrijven bijvoorbeeld vallen die opslaggegevens onder de Patriot Act, wat betekent dat de Amerikaanse overheid het eigenaarschap ´in bijzondere omstandigheden´ zou kunnen overnemen. Dat staat bijvoorbeeld ook in de voorwaarden van Dropbox, helemaal op de laatste pagina van het contract.”

Hybride oplossing
Wat organisaties toevertrouwen aan de cloud is volgens Rutte heel divers. “In praktijk gaat het vaak om een hybride oplossing, met een deel in eigen huis en een deel uitbesteed. Daarnaast bestaat de keuze tussen private cloud en shared cloud. Vaak is die beslissing overigens een gevoelskwestie. Een belangrijke overweging is tevens de latere ontvlechting, omdat bedrijven wel de ruimte willen hebben in de toekomst het model te veranderen. Een exit-regeling is dus altijd een belangrijk deel van de overeenkomst. Zo heeft de klant volledige controle.”

Een nieuw onderdeel van het portfolio van Proact is Probox. “De introductie hiervan past bij trends als consumerisation of IT en Bring Your Own Device. Het doel van Probox is om op enterprise niveau een veilig alternatief te kunnen bieden voor de consumentenoplossingen die beschikbaar zijn. We hebben de afgelopen jaren gezien dat gebruikers steeds meer behoefte hebben gekregen aan vereenvoudiging van hun werk en verhoging van hun productiviteit. Die mogelijkheden zijn al snel geboden door public cloud providers, veelal in de vorm van gratis oplossingen, met reclame. Zo zijn die diensten laagdrempelig op de markt gezet en zijn er veel mensen die er gebruik van maken. Het probleem daarbij was echter tot nu toe dat de IT-organisatie er geen alternatief voor kon bieden.”

Voor veel bedrijven is dit echter nog een stap te ver. “Veel organisaties zijn nog niet zo ver. Je ziet bijvoorbeeld dat bedrijven smartphones aanbieden als facility service. In veel gevallen geeft HR zelfs nog de telefoon uit, terwijl het ondertussen al lang een IT asset is. Daar willen bedrijven verandering in aanbrengen, en bijvoorbeeld ook toestaan dat mensen hun eigen smartphone meenemen.”

Risico’s afdekken
De volgende logische stap op basis van Probox is een oplossing voor smartphones en andere mobiele apparaten die hierop inspeelt. “Daarmee zorgen we aan de ene kant voor vrijheid en flexibiliteit voor de gebruiker, en aan de andere kant hebben we een gesloten sectie voor bedrijfsapplicaties en de communicatie voor de applicaties. Want je kunt wel een enterprise-oplossing bieden voor het delen van bestanden, maar je moet ook de mogelijkheid bieden ze te exporteren naar tekstverwerken of email. Anders krijg je toch het risico op leakage.

Het gaat overigens niet alleen om veilig uitwisselen van bestanden onderling, maar ook om het delen met externe partijen. “Dat proces moet ook goed lopen, bijvoorbeeld met een toeleverancier van grafische vormgeving met de marketingafdeling. Als je dat via Probox aanbiedt dan stuur je alleen een secure link met een tijdelijk password, en via de portal kun je de files benaderen. Daarmee bieden we een alternatief voor al die gratis toepassingen waar de medewerkers zelf mee komen. Zo zorg je voor laagdrempelige functionaliteit. CIO’s krijgen enterprise garanties om risico’s af te dekken, maar tegelijkertijd functionaliteit voor de gebruiker. Want die accepteert een blokkade niet meer.”

Door: Marco van der Hoeven