Redactie - 06 oktober 2012

'Social IT centraal bij Infosecurity, Storage Expo en Tooling Event'


Van 31 oktober tot en met 1 november organiseert VNU Exhibitions in de Jaarbeurs in Utrecht weer de drie belangrijkste IT-beurzen van Nederland: Infosecurity.nl, Storage Expo en Tooling Event. Al jaren komen IT-ers naar dit combinatie-evenement om de laatste trends en ontwikkelingen te bekijken op de beursvloer en bij het seminarprogramma. Executive-People sprak over de trends rond dit thema met project manager Ivo Meertens

De drie beurzen vullen elkaar naadloos aan. Het thema van Storage Expo is natuurlijk de opslag van data. Die data moeten vervolgens weer beveiligd worden. Het is dus logisch om daar het beursthema security aan te koppelen. Die data moeten daarnaast beheerd worden. Dat is waar de exposanten van het tooling Event zich op richten.

Ivo Meertens, project manager bij VNU Exhibitions: “Omdat er wel verschillen zitten tussen de drie beursonderwerpen zijn er per onderwerp verschillende trends te zien. Die halen we onder meer uit onderzoek dat we altijd onder bezoekers doen rond de beursthema´s, om er achter te komen waarom ze naar een bepaalde beurs komen.”

Cyberkolonel

“Bij Infosecurity staan cybercrime en hacking met stip op de eerste plaats, een thema waar de afgelopen tijd natuurlijk ook veel publiciteit over is geweest. Wij spelen daar onder meer op in door de eerste Nederlandse Cyberkolonel bij NATO, Kolonel ir. J.M. Folmer MSS, te laten preken. Daarnaast hebben we samen met Deloitte een hacking challenge georganiseerd. Zij hebben dit jaar als Nederlandse ploeg de Cyberlympics gewonnen, de Olympische Spelen van het hacken. Tijdens de Deloitte HackLAB Hacking Challenge kunnen bezoekers zelf actief deelnemen aan een ethical hack gericht op een fictieve organisatie of deelnemen als publiek van deze sessie. Dat zijn sessies die razendsnel vol lopen met de inschrijvingen, wat wel aangeeft hoezeer deze thema’s leven.”

Het hoofdthema van Storage Expo is, niet geheel verrassend, Big Data. “Dat is weliswaar een breed begrip, maar het leeft bij zowel de bezoekers als de leveranciers, die er allemaal op inspelen. Daar zitten veel deelvraagstukken aan vast. Want hoe beveilig je de data, hoe laat je de datagroei gestructureerd verlopen onder invloed van trends als Bring Your Own Device en social media?”

“Het blijkt moeilijk voor IT-organisaties om al die data te beheren en te structureren. Om te laten zie hoe het kan presenteren we daar de case van het Universitair Ziekenhuis Leuven, het grootste ziekenhuis van Europa. We hebben bovendien een case over Big Data ingepland door iemand van Technicolor, over de manier waarop de broadcast-wereld met die datagroei omgaat. En natuurlijk blijft cloud computing een thema. Dat is niet nieuw meer, maar er leven nog veel vragen over. Op het Tooling Event (IT Beheer) zijn belangrijke onderwerpen mobile device management, personal workspace en service management 3.0.”

Beveiligingsrisico’s

Naast deze trends, die spelen op het afzonderlijke niveau van de drie beurzen, heeft VNU Exhibitions gekozen voor een overkoepelend thema voor het gehele evenement: Social IT. “Dat is een brede trend, die voortkomt uit de ontwikkeling dat steeds meer mensen, gedreven door de consumentenwereld, gebruik maken van sociale netwerken. Dit betekent ook dat mensen die sociale netwerken meenemen in een bedrijf. Dat leidt voor bedrijven tot beveiligingsrisico´s of zoals ongestructureerde datagroei.”

“Veel documenten die mensen in organisaties gebruiken komen via kanalen als Dropbox, Facebook, LinkedIn en Slideshare binnen. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de security? Dit hangt ook samen met het eerder genoemde BYOD, want iedereen gebruikt zijn eigen apparaat zakelijk.”

“In organisaties wordt echter nog steeds vooral naar social media gekeken uit het oogpunt van marketing. Maar het thema wordt steeds relevanter voor de IT-organisatie, die er meer over moet gaan begrijpen. IT-organisaties binnen bedrijven krijgen daarmee een andere rol. Social Media vallen niet binnen de scope die ze traditioneel hadden, zoals beheer. Dat is dus een actueel thema.”

End-to-end oplossingen

“We proberen deze thema’s zoveel mogelijk vanuit de behoefte van de bezoekers aan bod te laten komen. Wanneer mensen naar de beurs komen hoop ik dat ze zoveel mogelijk een antwoord vinden op hun vraag. Tegelijk krijgen ze een overzicht van de hele markt in een of twee dagen, ondersteund door de inhoudelijke sessies.”

“We zien dat onze bezoekers steeds meer op zoek zijn naar end to end-oplossingen. Dat speelt overigens vooral in het MKB, minder op de grootzakelijke markt. Gebruikers willen één oplossing tussen alle eindpunten van de IT, één aanbieder voor alle vragen. We zien dat de grote partijen hier al op inspelen, met één oplossing voor de eindgebruiker. Dat maakt het veel kostenefficiënter. Je zit niet meer met problemen in communicatie tussen verschillende systemen. Er zitten wel nadelen aan, maar als het minder goed gaat in de markt zie je deze trend. Als er meer geld beschikbaar is willen organisaties eerder risico spreiden en specialisten zoeken. Op de beurs presenteren we al die oplossingen, waarmee we als het ware ook een end to end-oplossing bieden.”