Redactie - 29 september 2012

Piet van Vugt, Nobel: ‘Betrek de ICT-er bij business-processen’


De traditionele systeembeheerder verdwijnt. Daarvoor in de plaats komen IT-ers die de technologie inzetten om de business te ondersteunen. De traditionele IT-functie verschuift onherroepelijk naar de cloud, dus is het zaak daarop voorbereid te zijn. Executive-People sprak met Piet van Vugt, CEO van Nobel, over zijn visie op dit fenomeen.


Over de cloud leven met name in het middensegment veel vragen. Volgens Piet van Vugt, CEO van Nobel, is dat de reden dat het recente klantevent volledig in het teken van cloud computing stond. “In onze business maakt het een steeds groter aandeel uit. Anderhalf jaar gelden was cloud twintig procent van de business, nu is dat al gegroeid tot vijfenzeventig procent. De kosten voor onze klanten zijn in die tijd met dertig procent gedaald, omdat de technologie steeds meer kan tegen lagere kosten.”

Hoog tijd dus om antwoord te geven op de vele vragen die er nog steeds over dit fenomeen leven. “We willen uitleggen wat cloud betekent. Veel mensen vragen zich af wat ze ermee zouden moeten. Wij proberen uit te leggen dat je er heel veel flexibiliteit mee kunt behalen.”

De aandacht voor cloud computing is niet toevallig juist nu zo groot. Van Vugt: “Op dit moment spelen diverse krachten in op de IT-afdelingen van bedrijven in het segment midden- en kleinbedrijf. Dat komt onder meer doordat er aan de ene kant sprake is van achterstallig onderhoud door achterblijvende investeringen, maar tegelijkertijd wordt vanuit de business druk uitgeoefend op de IT-afdeling om te veranderen.”

Voorwaarden

Dit leidt ertoe dat organisaties om hun bestaande IT heen allerlei extra tools gaan gebruiken. “Zo wordt de IT op een zijspoor gezet. Dat begint bijvoorbeeld met salesmensen die met Salesforce.com aan de slag willen, vervolgens gaan andere medewerkers Dropbox gebruiken. Zo ontstaat al een soort van cloud vanuit de medewerkers die niet willen wachten op de IT.”

Maar niemand let erop dat de voorwaarden van bijvoorbeeld Dropbox bepalingen bevatten die niet zo goed zijn voor de vertrouwelijkheid. “Wat wij proberen uit te leggen is dat je de IT-afdeling nadrukkelijk moet betrekken bij het ondersteunen van de business-processen en het veranderen van de organisatie. Neem afscheid van zaken die er niet toe doen, zoals onderhoud en beheer.”

“Het vak systeembeheerder zal uitsterven. Je kunt met een beperkt aantal mensen niet meer alle ontwikkelingen bijhouden, daarvoor gaat het te snel. IT krijgt een andere rol, in de strategie en de ontwikkeling van de organisatie. IT blijft wel belangrijk, maar wordt meer een business-functie. Je hoeft de hardware niet meer in huis te hebben, net zomin als je zelf je energie opwekt. Ook de kosten spelen mee. Je hoeft het niet meer te laten voor de kosten. Daarom zien we bij organisaties een duidelijke focus om de slag te maken naar cloud.”

Strategie

“Organisaties missen nu het overzicht, Ze hebben veel IT staan waar ze ooit veel in geïnvesteerd hebben, en vragen zich nu af of ze het moeten afschrijven. De ontwikkelingen in de markt gaan echter zo snel dat je je voortdurend moet aanpassen, en IT is een wezenlijk onderdeel van je business strategie geworden, onder meer in de communicatie met klanten. De traditionele IT-afdeling is daar vaak nog niet op ingericht. Die is opgezet voor zaken als beheer en serveronderhoud, niet voor innovatie. Dus door het uitbesteden van standaard diensten houd je intern ruimte over om te innoveren.”

Er bestaan echter nog aarzelingen bij de invoering van cloud, met name door zorgen over security en control. “Die angst neem je onder meer weg door te laten zien dat de meeste bedreigingen toch intern ontstaan. Vaak gaat het om een medewerker die er met de data vandoor gaat, dat heeft weinig met technische security te maken.”

Spreiden van investering

“Niet meer dan tien procent van de security issues zit in de techniek. Je bent bovendien met de eigen IT-afdeling niet meer in staat om de ontwikkelingen te volgen. In datacenters is het wel goed geregeld, en is er sprake van allerlei certificeringen die voortdurend worden getoetst. Het helpt vaak al om klanten fysiek mee te nemen naar een datacenter om te laten zien hoe het eraan toegaat.”

De depressie heeft volgens Van Vugt een duidelijk effect op cloud computing. “Het zorgt zonder meer voor een push. Omdat de banken voorzichtig zijn met financiering zie je dat middelgrote organisaties aanpassingen doen in hun business model, en technologie helpt daarbij. Wanneer ze nu voor de beslissing staan om hun servers te vervangen tegen een forse investering, dan is het een reële optie om het als dienst af te nemen.”

“Zo spreid je die investering over een aantal jaren, èn je bent veel flexibeler in het schalen van de oplossing naar je behoefte. Dat zijn de keuzes waar bedrijven nu voor staan. Dat verschil tussen investeringen in eigen systemen en die in cloud kun je makkelijk uitrekenen. Want wat zijn nog de voordelen van een volledig eigen infrastructuur?”