Redactie - 19 september 2012

Ash Ashutosh, CEO van Actifio: Copy data vormen groot, maar onbekend probleem


Iedere organisatie heeft ermee te maken: onbeheersbare groei van data-opslag. Deze groei is meestal volledig uit balans met de groei van de business. In praktijk blijkt dat het overgrote deel van de groei veroorzaakt wordt doordat overal kopieën van dezelfde informatie wordt gemaakt. Actifio, een van de snelst groeiende opslagbedrijven, heeft software ontwikkeld om die copy data in de hand te houden.

“CIO’s hebben te maken met grote veranderingen in de IT-wereld, zoals virtualisatie, en allerlei waarvan zij proberen te doorgronden wat de business impact is”, aldus Ash Ashutosh, oprichter en CEO van Actifio. De markt verandert snel, en het is lastig voor de CIO om de technologie bij te houden. Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig, wat ze vooral moeten weten is wat de business impact is.” 

Actifio speelt in op een probleem waar vrijwel alle CIO’s mee worstelen, maar dat nauwelijks zichtbaar is. Deze oplossing komt voort uit een eerdere functie van Ashutosh, toen hij leiding gaf aan de storage divisie van HP. “We organiseerden daar regelmatig bijeenkomsten met CIO’s, waar alle mogelijke onderwerpen aan bod kwamen. Een van de vragen die voortdurend terug kwam voor mij, op het gebied van storage, was hoe de uitgaven aan storage omlaag konden. Ze gaven, en geven nog steeds, enorm veel geld uit aan storage en dat bedrag bleef voortdurend groeien.”

Opvallend was dat deze helemaal niet in de pas liep met de ontwikkeling van de business. “Als een organisatie twintig procent groeit komt het voor dat de storage honderd procent groeit, soms wel meer, per kwartaal. Ze moeten steeds storage bijkopen. De investeringen in storage groeien daarmee exponentieel, en helemaal niet in lijn met de business. Het aanbod van Actifio is gebaseerd op dat probleem.”

Disconnect
Want waar gaat het mis? “Er bestaat een duidelijke disconnect tussen de groei van de business en de groei van de storage. Wanneer je daar goed naar kijkt zie je een interessant verschijnsel. Zeker tachtig procent van die groei in opslag komt doordat kopieën worden gemaakt van bestaande data. Het gaat dus niet om de productiedata zelf, die blijkt over het algemeen mee te groeien in lijn met de business. Het probleem zijn de kopieën die mensen in een organisatie zelf voortdurend maken, bijvoorbeeld omdat ze bepaalde informatie niet kwijt willen raken.”

Medewerkers maken ongecontroleerd back ups en delen informatie met anderen. Alles bij elkaar zorgen die kopieën uit een grote diversiteit aan programma’s voor die enorme groei in storage. “Dat leidt tot een veelvoud aan data vergeleken met de gewone productiedata. De redenen achter het maken van die kopieën kunnen divers zijn, bijvoorbeeld omdat mensen IT niet vertrouwen. IT-ers maken zelf weer back ups, er worden kopieën gemaakt bij tests. Soms zien we honderden kopieën van exact dezelfde data in een organisatie zwerven.” 

Ashutosh vindt het fascinerend dat dit niet wordt onderkend. “De traditionele storage-leveranciers hebben uitstekende oplossingen voor de reguliere productiedata. Maar vreemd genoeg is er niemand die het copy data probleem aanpakt. Dat is wat wij doen. De markt voor productiedata is volwassen, terwijl die voor copy data onderontwikkeld is. Wij hebben daarom een systeem ontwikkeld dat zorgt voor management van die copy data.”

Impact
Dit systeem heeft één functie, namelijk het terugdringen van de footprint van copy data, door deze informatie één keer op te slaan, en overal in de organisatie weer beschikbaar te maken. “Daarvoor maken we gebruik van een geavanceerd object file systeem, warmee je terug kunt in de geschiedenis van de data, gebruikmakend van dezelfde blokken data. Dat heeft een enorme impact op onze klanten, zozeer zelfs dat bij gebruikers van Actifio de productiedata en copy data nu gelijk op groeien.”

“Voor de gebruikers is dat een openbaring. Als iemand een copie wil maken van bestaande data wordt er een verwijzing gemaakt naar de data. Voorheen werden allemaal verschillende tools gebruikt met hun eigen opslag. Actifio doet één ding: verwijzen naar de oorspronkelijke data. Het mooie is dat het draait zonder dat er veranderingen aan de bestaande infrastructuur nodig zijn, en de gegevens zijn direct toegankelijk. De beschikbaarheid is groter, de kosten zijn lager. Daarom zijn we momenteel een van de snelst groeiende storage bedrijven ter wereld.”

De return on investment komt volgens hem snel, vaak binnen een maand. “Hoe groter het systeem, hoe sneller het gaat. De footprint van de opgeslagen data wordt kleiner en dankzij de virtualisatie krijg je ook ROI op de gebruikte bandbreedte. Er gaat veel minder data over het netwerk, omdat we alleen werken met verwijzingen. Het heeft volgens mij dezelfde impact als destijds virtualisatie aan de computer-zijde. Hetzelfde gebeurt nu aan de opslagkant. We verkopen alleen de software, niet de hardware, waardoor gebruikers volledig vrij zijn in de keuze die ze willen maken van hun apparatuur. Als ze een bepaalde vendor willen, kunnen ze zelf bepalen wie dat is.”

Verstopt  
Deze oplossing is volgens Actifio geschikt voor een breed scala aan bedrijven. “Iedereen heeft tenslotte te maken met data management problemen, van kleine tot grote bedrijven. Aanvankelijk richten we ons op organisaties met minimaal tien TB aan data, in alle verticals, van de financiële markt en gezondheidszorg tot retail.”

“We zien dat CIO´s snel begrijpen waar het probleem ligt, maar voordat we het aanzwengelden hadden ze vaak geen idee waar het storage probleem lag. En dat is weer een symptoom van een groter probleem, namelijk de manier waarop organisaties hun informatie infrastructuur managen. Voor iedere nieuwe applicatie kopen ze nieuwe opslag, voor dezelfde data. Dat is waar ze hulp bij nodig hebben. CIO´s en andere executives begrijpen het probleem direct, zeker omdat ze zo de kosten voor opslag met een factor tien kunnen terugdringen.”

Hij schetst nog eens de omvang van het probleem: “Jaarlijks geven organisaties 34 miljard dollar uit aan deze problematiek, die gaat zitten in software, storage en netwerkbandbreedte. Het grote probleem is dat dit bedrag uit allerlei verschillende potjes komt, het ziet er niet uit alsof het uit één budget komt. Die copy data zitten verstopt door de hele infrastructuur. Het gaat echter om heel veel geld waar de CIO geen zicht op heeft, maar die kan zorgen voor een onaangename verrassing.” 

Door: Marco van der Hoeven