Debra Logan, Gartner: Nervositeit over crisis houdt aan

Debra Logan, Gartner: Nervositeit over crisis houdt aan

05-09-2012

Debra Logan, Gartner: Nervositeit over crisis houdt aan


CIO’s en andere senior executives zijn op zoek naar zekerheid. Naarmate de economische crisis langer duurt wordt het steeds belangrijker de beschikbare middelen effectief in te zetten. Het is dus meer dan ooit zaak dat ICT-investeringen aansluiten op de doelstellingen van de business. Wij spraken hierover met Debra Logan, voorzitter van Gartner Symposium/ITXpo.

Ook dit jaar is Debra Logan, Distinguished Analyst bij Gartner, weer de voorzitter van Gartner Symposium/ITXpo in Barcelona. Zij kijkt tevreden terug op de vorige editie: “We hebben bij Symposium/ITXpo 2011 gezien dat een aantal zaken succesvoller zijn geweest dan ooit tevoren. Zo bleek het thema, Re-imagining IT, buitengewoon goed aan te slaan. Deze visie sloot duidelijk aan bij die van de aanwezige CIO’s. Zij herkenden zich in dit thema, en gaven in de evaluatie aan dat we het onderwerp op een goede een positieve manier hebben behandeld bij de presentaties. De keynote speeches van onze analisten hebben in de evaluaties zelfs de hoogste score ooit gekregen.” 

De verhuizing van Cannes, waar traditiegetrouw het evenement plaatsvond, naar Barcelona beschrijft Logan als een mixed blessing. “We waren blij verrast door de enorme groei die we hebben gezien in het aantal deelnemers. De infrastructuur van het nieuwe congrescentrum in Barcelona was daar goed op ingericht. Dat heeft zeker bijgedragen aan de kwaliteit van het congres. Omdat het een nieuwe locaties was moest er wel het een en ander worden opgelost, maar over het geheel genomen zijn we zeer tevreden met Barcelona. We kijken terug op een van de meest succesvolle ITXpo’s ooit.”

Krachten
Dit jaar zullen de thema’s die aan bod komen net als voorheen voortkomen uit de onderzoeken van Gartner en de persoonlijke contacten die analisten hebben met CIO’s over de hele wereld. “Nieuw zijn de thema’s niet, het zijn onderwerpen waar we al langer over spreken. Eerder al hebben we de belangrijkste trends al omschreven als de Nexus of Forces. Die zijn natuurlijk ook het afgelopen jaar al aan de orde geweest, maar zijn meer dan ooit actueel.” Social, mobile, cloud en information zijn de belangrijkste drijvende krachten in de markt waar de CIO mee te maken heeft. Rond die thema’s zullen we dus ook dit jaar weer onze sessies organiseren. Er zullen natuurlijk nieuwe zaken aan bod komen. We merken dat CIO’s duidelijke geïnteresseerd zijn in informatie over Big Data. Wat is het, wat is echt, wat is hype? Wij proberen te duiden wat die trends, zoals Big Data, voor CIO’s betekenen. Hoe moet je ermee omgaan, vooral in het beginstadium van zo’n ontwikkeling? Dat zal dit jaar dus naast cloud en mobiel een belangrijk thema zijn. Big Data en de Nexus of Forces zullen in verschillende vormen aan bod komen dit jaar.”

Net als vorig jaar zijn de sessies niet uitsluitend gericht op de CIO, maar komt ook informatie voor andere C-level executives uitgebreid aan bod. “Wij doen dat al een aantal jaren, bijvoorbeeld met sessie voor de Chief Legal Officers, en we proberen deelnemers te stimuleren hun CEO mee te nemen, of andere C-level executives die te maken hebben met IT. In praktijk zien we naast de CIO’s vertegenwoordigers uit al die groepen naar Gartner Symposium/ITXpo komen, van Chief Legal Officers tot Chief Marketing Officers. We verwachten dat ook dit jaar het aantal business executives dat ITXpo bezoekt weer zal toenemen.”

Recessie
Veel vragen die Logan krijgt van CIO’s hebben te maken met de voortdurende recessie. “Daarover heerst nog steeds nervositeit, vooral in Europa. Het is dus belangrijk voor executives dat ze de juiste beslissingen nemen. Ik had eigenlijk verwacht dat die vraag met het aanhouden van de crisis minder zou worden naarmate mensen eraan wennen, maar het tegendeel is het geval. Executives, waaronder CIO,’s, willen meer dan ooit een goede onderbouwing voor het nemen van strategische beslissingen.”

Dat blijkt een belangrijke reden voor hen te zijn om naar Barcelona te komen. “Ze doen het als het ware voor de zekerheid. Ze willen kunnen laten zien dat ze er echt alles aan hebben gedaan om zoveel mogelijk informatie over trends en marktontwikkelingen te vergaren. Ze willen hun huiswerk in orde hebben. Onze kennis van de markt zorgt bij uitstek voor dat extra stukje zekerheid, waarmee ze hun strategische beslissingen kunnen motiveren.” 

Een belangrijk deel van de waarde die de informatie van Gartner heeft komt voort uit het onderzoek dat wordt uitgevoerd binnen peer groups. “Daarmee kunnen CIO´s hun eigen situatie spiegelen aan die van andere CIO´s, en hun eigen beslissingen vergelijken met die van anderen in vergelijkbare situaties. Wij hebben die gegevens voor allerlei groepen, dus niet alleen CIO´s, maar ook CFO´s en CEO´s. Op die manier krijgen ze meer inzicht in de manier waarop anderen hun budget indelen.”

“Ten tijde van Gartner Symposium/ITXpo, in november, zijn ze juist bezig met het nadenken over de manier waarop ze het komende jaar hun budget gaan uitgeven, dus de informatie die ze in Barcelona krijgen kan ze helpen bij het nemen van die investeringsbeslissingen. Het kan dan handig zijn om te weten wat je concurrenten doen, en waar zij mee te maken hebben.” 

Juridische implicaties
“Daarnaast horen we van CIO’s dat het symposium de plaats is waar ze een breed overzicht krijgen voorgeschoteld van alles wat er speelt in de IT-wereld. Door de economische situatie en tijdgebrek hebben CIO’s vaak niet de gelegenheid om naar allerlei congressen te gaan, dus is dit een bijeenkomst waar ze in één keer een grote hoeveelheid nuttige informatie krijgen.”

Het afgelopen jaar is er een ontwikkeling geweest in de aandacht voor de juridische implicaties van nieuwe technologie. Een thema waar Logan in is gespecialiseerd. “Volgens mij is het op een hoger niveau gekomen, er is meer aandacht voor de risico’s en security aspecten. Het is nog niet zoveel ontwikkeld als de algemene risk awareness, maar Legal Officers nemen het thema IT vaker mee in hun gesprekken met de board of directors. Zeker nieuwe weten regelgeving is een onderwerp waar veel over gesproken wordt, en dat is dan ook een thema dat tijdens Gartner Symposium/ITXpo zal terugkomen in een aantal sessie.”

Volgens Logan blijkt uit de onderzoeken van Gartner dat CIO’s zich hier steeds meer van bewust zijn. “En als die awareness er is zijn ze vooral op zoek naar oplossingen om risico’s zoveel mogelijk te verminderen. Waar ik zelf momenteel vele onderzoek naar doe is de nieuwe rol die daarvoor in organisaties gaat ontstaan, de Chief Information and Security Officer, de CISO. Die komt voort uit een visie op de waarde- en security-kant van data.” De eerste resultaten van onderzoek hiernaar zullen tijdens ITXpo beschikbaar komen. “Een deel van dit onderzoek betreft Europa. Het gaat erom dat een organisatie een brede visie ontwikkelt op data, waarin zowel de waarde als de risico´s worden meegenomen. Dat besef groeit, al gaat het nog niet zo snel als we zouden willen.”

Lees meer over Gartner Symposium/ITXpo


Terug naar nieuws overzicht