Redactie - 01 september 2012

Joost Metten, CEO CloudFounders: In tien minuten in de cloud


De adoptie van cloud computing gaat vooral snel bij bedrijven in het enterprise-segment. Op het niveau daaronder bestaat nog veel onzekerheid over de voor- en nadelen van cloud, zeker omdat de bestaande oplossingen sterk gericht zijn op grote ondernemingen. CloudFounders probeert de cloud ook in dat segment aan de man te brengen met een alles-in-een oplossing.

Sinds kort maakt Joost Metten deel uit van de directie. Joost Metten heeft een lange staat van dienst in de IT. Hij is onder meer CEO Europa geweest bij Terremark. Vanaf december is hij CEO bij CloudFounders, een van de pioniers op het gebied van cloud computing. De basis van het aanbod van CloudFounders is zelf ontwikkelde software. De eerste versie daarvan wordt ondertussen al door enkele duizenden organisaties gebruikt en het nieuwe aanbod bouwt hierop voort.

Joost Metten: “We hebben in de afgelopen jaren veel geleerd van dit traject en op basis daarvan hebben we het aanbod verder ontwikkeld tot een volledige private cloud-oplossing voor het Midden- en Kleinbedrijf.” De keuze voor dit marktsegment is bewust gemaakt: “Cloud is hot, maar er zitten ook nadelen aan. Wat we het meest horen vanuit de markt is dat men bezorgd is om over de veiligheid. Waar staat mijn data, kunnen we er altijd bij? Ondertussen komen steeds meer op cloud gebaseerde toepassingen op de markt, maar dat zijn merikaanse bedrijven. Dan heb je op juridisch gebied te maken met de Patriot Act. Dat zijn allemaal overwegingen die meespelen.”

Eigen hardware 
Daar ziet Metten een kans voor CloudFounders, in combinatie met de tekortkomingen bij bestaande aanbiedingen. “De huidige oplossingen voor cloud zijn allemaal verticaal. Er bestaan sales-oplossingen, CRM-toepassingen, oplossingen voor tekstverwerken. Dat zijn allemaal aparte oplossingen. Bovendien zijn er bij bedrijven altijd zaken waar ze nog steeds een pc voor nodig hebben. Ze kunnen zelden volledig vanuit de cloud werken.” 

CloudFounders heeft drie pijlers: virtualisatie, storage, en back up/restore/disaster recovery. De bestaande software, Cloud Frames, is geïntegreerd in één oplossing, de Cloud Box. “We leveren zelf de hardware mee, omdat de bestaande hardware niet voldeed. We hebben onze eigen hardware geselecteerd uit enterprise onderdelen. Die combinatie van hardware en software verkopen we als complete cloud-box met vijf Terabyte storage. Daarnaast is de software nog steeds apart te koop.” De gebruiker heeft voor installatie van de box alleen nog een server nodig met een hypervisor. Die meldt zich op het platform aan en hij kan aan de slag. “Het is letterlijk binnen tien minuten in de lucht. Die eenvoud is heel belangrijk en zo heeft de klant alles wat hij nodig heeft voor cloud. Met één beheersinterface kun je alle verschillende zaken beheren. Zo wordt er iedere vijftien minuten een snaphot gemaakt van alles wat er op het systeem gebeurt. We hebben de snelheid extern laten testen en we waren sneller dan een high endoplossing van een andere aanbieder.” Het verschil in prijs is opvallend, want waar een traditionele oplossing al snel vijftigduizend euro kost, is de box van CloudFounders een tiende van dat bedrag.

Redundantie
Om redundantie te krijgen kunnen ze ook worden gecombineerd. Op één box kunnen dertig tot veertig virtuele machines draaien. Het is vervolgens mogelijk boxen bij te schakelen zodat er meer nodes komen. “Dat maakt het veiliger en is nog steeds vele malen goedkoper. Veel van onze partners zetten naast deze box een server als CPU node, waarmee ze kunnen schalen. Van een naar twee nodes is het een Mirror, wanneer je er drie van maakt heb je een grid waarin je een volledige node kunt verliezen zonder in te boeten aan functionaliteit.”

Bij het aanbieden van de Cloud Box spelen de partners van CloudFounders een belangrijke rol. “We zien bij bedrijven in het MKB dat de partij met wie ze samenwerken doorslaggevend is. Het merk maakt ze niet zoveel uit, ze willen geholpen worden met een probleem. Dat betekent dat de partners erg belangrijk zijn. Zij hebben nu de kans ook daar cloud aan te bieden. Want waarom zou alleen enterprise een pay as you go benadering kunnen gebruiken? Ook voor kleinere organisaties is het heel nuttig. We willen disruptive zijn, en de markt veranderen, dus we zoeken ook naar partners die het totaalbeeld zien.”

“Wij proberen onze partners ervan te overtuigen de oplossing als cloud te verkopen. bijvoorbeeld door het op een maandelijkse basis aan de klanten aanbieden. Dat is nieuw voor het MKB. Het interessante eraan is dat we nu verschillende modellen zien ontstaan, daar gaan de partners creatief mee om. Dat leidt tot aantrekkelijke betaalmodellen voor gebruikers. Zo zijn er partners die een grid in hun eigen datacenter hebben, en bij de gebruiker één box hebben staan. Zo hebben ze de gevoelige data in eigen huis.”

Behoeften
“De bestaande oplossingen voor Enterprises zijn te duur voor het MKB. Daarnaast moet je daarvoor specialisten inzetten, die ze niet in huis hebben. Dat willen wij niet, we zijn daar zelfs zo ver in gegaan dat we de interface hebben gesplitst in verschillende kennisniveaus. Zo kunnen klanten bijvoorbeeld zelf nieuwe gebruikers toevoegen. De diepste laag is die van schijven en geheugen, dat kan een automatiseerder doen. Daarbovenop zit het virtueel datacenter, waarbij je door het slepen met icoontjes een virtuele machine of een desktop kunt aanmaken. Dat kan iedereen met een beetje kennis van IT.” 

“De laatste laag is de solutions exchange, daar zijn we nu mee bezig, een soort app store met oplossingen die uitgaan van de vraag, niet van de techniek. Op die vraag wordt vervolgens de oplossing afgestemd. De normale werknemer van een eindgebruiker kan dan wel makkelijker gebruik maken van IT.” 

Hij ziet het als een andere manier van denken over IT. “Uiteraard kunnen ze nog steeds alles overlaten aan een systeembeheerder of hun partner. Maar door gebruikersgerichte partijen als Apple zie je dat gebruikers steeds meer dingen zelf willen en kunnen doen. Dat is ook mogelijk als je het maar eenvoudig genoeg brengt. Wat teveel vergeten wordt is dat IT de business moet ondersteunen, het moet het niet tegenhouden of een kostenpost zijn. Mijn visie is dat IT moet gaan opbrengen. Dat doe je door te gaan denken vanuit behoeften in plaats van technische specificaties.”
 
  

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024