Redactie - 16 juni 2012

Tectrade: 'Bespaar door virtualisatie van netwerkaansluitingen'


Virtualisatie heeft geleid tot een revolutie in de IT-infrastructuur. Servervirtualisatie is ondertussen een breed geaccepteerde manier om de infrastructuur efficiënter te maken. Maar er blijft één knelpunt: het fysieke netwerk dat nodig blijft, maar slechts gedeeltelijk benut wordt en inflexibel is. In Silicon Valley is daarom al enkele jaren geleden een bedrijf opgericht, Xsigo, dat zorgt voor virtualisatie van de netwerkaansluitingen. Onlangs is Xsigo ook in de Benelux van start gegaan. Tectrade is een van de strategische partners voor de Nederlandse markt, maar zal de producten ook in de andere landen gaan ondersteunen.

Xsigo is een nieuwe naam in de Benelux. Wereldwijd is het technologiebedrijf echter al langer actief. Opgericht in  2004 in de Verenigde Staten is het snel uitgegroeid tot een bedrijf met een geheel eigen bijdrage aan de netwerkmarkt. De oprichters hebben eerder hun sporen verdiend bij Juniper Networks, waar ze zich met high speed switching hebben beziggehouden. 

In Silicon Valley hebben zij zich vervolgens gestort op het oplossen van de problemen rond virtualisatie op het op x86-platform. Vanuit hun achtergrond herkenden zij een probleem op netwerkgebied, waar zij technologie voor hebben ontwikkeld. Bij virtualisatie van servers ontstaat namelijk een knelpunt bij de fysieke netwerken. Waar met VMWare servers kunnen worden geconsolideerd en gevirtualiseerd met een forse ratio, niet zelden van tien naar één, blijft het netwerk achter omdat de netwerkaansluitingen zelf niet worden gevirtualiseerd. De virtuele bovenkant en de virtuele storage-laag hebben zo niet de beschikking over de juiste bandbreedte op het juiste moment.

Virtual IO
Naar analogie van VMware op de servermarkt zorgt Xsigo ervoor dat fysieke netwerkaansluitingen ook zoveel mogelijk worden gevirtualiseerd. Het product dat daarvoor is ontwikkeld, de Xsigo Data Center Fabric, maakt het mogelijk de connectiviteit los te koppelen van de fysieke hardware. Koen van den Berg, Regional Manager Benelux: “Normaal heb je in een server voor iedere connectie een netwerkkaart nodig. Wanneer servers worden gevirtualiseerd zijn er echter nog steeds veel meer fysieke kaarten van servers nodig om voldoende bandbreedte en fysieke netwerk scheiding te bieden. Xsigo zorg ervoor dat er tot 80Gbs bandbreedte beschikbaar is per fysieke gevirtualiseerde host waarover de Ethernet en Fibre Channel connecties worden gevirtualiseerd. Wat VMWare doet met servers doet Xsigo met netwerken.”

De fysieke connectie gebeurt op basis van Infiniband, een van de populairste protocollen van high performance computing industry. Dit heeft vier keer zoveel bandbreedte als ethernet, en een heel lage latency. Ook de prijs is veel lager. “Overigens vervangen we de core switch niet, maar zorgen we voor een reductie in het aantal benodigde poorten. Net zoals VMWare de servers en het operatingsystem niet vervangt.” Het product is al enige tijd geleden in de VS ontwikkeld en is ondertussen geadopteerd door diverse grote datacenterpartijen en telecombedrijven die hun servers gingen virtualiseren. Daarna heeft Xsigo de overstap gemaakt naar de rest van de zakelijke markt, waaronder banken en overheid met grote shared service centers. Vanaf 2009 is de organisatie uitgebreid naar Engeland en Zuid Afrika, en sinds enkele maanden is ook het continent aan de beurt.

Besparingen
Op de website staan een paar stevige claims over besparingen die gerealiseerd kunnen worden. Van den Berg: “Die kunnen we waarmaken omdat het een technisch zeer sterk product is. We kunnen veel bandbreedte in een omgeving plaatsen tegen relatief lage kosten. De besparingen zitten voor een belangrijk deel in de core switching. Waar je voorheen veel geld uitgaf aan netwerkapparatuur, zie je die in grote omgevingen naar vijftig tot zeventig procent teruglopen, omdat je veel minder poorten nodig hebt. Die poorten vormen tot nu toe nog een belangrijke uitgave voor organisaties en die gaan omlaag. We zijn eigenlijk de lijm tussen de serverlaag en de storage-laag. Dat kunnen we altijd in een business case uitleggen.” Ronald van Heek, Chief Commercial Officer van Tectrade, vult aan: “Converged networking bestaat al enige tijd, maar het achterliggende probleem is dat je nog steeds een wildgroei aan aansluitingen hebt, met tegelijkertijd een lage poortutilisatie. Gebruikers investeren niet in switches omdat ze de bandbreedte nodig hebben, maar ze kopen die switches omdat ze er weer een server aan moeten koppelen.”

Dit lijkt sterk op de situatie die bestond aan de vooravond van servervirtualisatie. Van den Berg: “Wanneer maar vijf procent van de totale servercapaciteit gebruikt wordt dan loont het om te virtualiseren. Datzelfde geldt voor het netwerk. We merken nu al dat dit verhaal aanslaat in de markt. Hoewel we in tegenstelling tot in de VS niet zo erg bekend zijn in Nederland, merken we dat er veel partijen zijn die met ons willen praten over deze oplossing.” Van Heek: “Het is enerzijds een technisch gedreven behoefte, maar tegelijkertijd is de business case duidelijk: je hoeft minder switches te kopen. Voorheen was er geen andere optie dan die uitgaven maar te blijven doen. Nu zie je dat je op korte termijn een volledige ROI gerealiseerd kan worden door het netwerk te virtualiseren. De termijn waarop dat gebeurt is afhankelijk van de omvang van het netwerk, dit is vooral interessant voor de grote en middelgrote organisaties. Normaal is een return on investment binnen een jaar tot achttien maanden, bij grotere omgevingen is de terugverdientijd zelfs per direct. Daarom doen de CFO en de CIO ook vaak mee in het gesprek, ondanks de sterke technische inslag van de oplossing.”

Betere SLA
De oplossing van Xsigo wordt in Europa bijvoorbeeld gebruikt via een grote consultant bij een alliantie in de luchtvaart. Het werkt op al hun datacenters waar het reserveringssysteem draait. Van den Berg: “De belangrijkste overweging was niet de financiële component, aar de mogelijkheid om hiermee een SLA af te sluiten waarmee de time to market voor het neerzetten van nieuwe servers heel hoog zou zijn, met een hoge beschikbaarheid.”

“Doordat de consultant een volledig gevirtualiseerde stack kon neerzetten, inclusief de netwerkaansluitingen, hebben ze nu een SLA van twee uur. Wanneer een van de aangesloten luchtvaartmaatschappijen bijvoorbeeld een onlineactie gaat doen waardoor meer webservers nodig zijn, kunnen die er in twee uur staan.”

“Dit product is open, wat betekent dat het niet uitmaakt welke serverleverancier de klant gebruikt of welke core switch technologie wordt gebruikt. Datzelfde geldt voor de hypervisor die de klant gebruikt. Het werkt zowel bij de legacy als de nieuwe technologie, waardoor er geen gesloten oplossing komt te staan. Want kenmerkend daarvoor is dat je één keer een goede deal krijgt, daarna kun je gaan betalen. Dat is eenmalig, het is beter om vrij te zijn met een open systeem.”

Grenzen
Tectrade is enthousiast over de oplossing en biedt het nu dus ook aan. Van Heek: “Virtualisatie op server- en storageniveau is nu echt de standaard aan het worden. Daar hield het voorheen op voor ons. Maar we zagen iedere keer dat onze kanten ook altijd een koppeling willen met het netwerk. Daar liepen we tegen grenzen aan, door die stugge en verouderde netwerkprincipes waarbij men maar moest bijkopen als er servers bijkwamen, terwijl de poortutilisatie laag was.” 

“We hebben dus gekeken hoe we dezelde mate van flexibiliteit op server- en storageniveau konden brengen naar het netwerk. Oplossingen van Cisco bleken verre van toereikend. De klanten die de Xsigo oplossing echter gezien hebben herkenden direct de voordelen en de business case klopte ook nog eens. De stabiliteit en flexibiliteit van onze private cloud oplossing kunnen we nu naar het netwerk brengen. Het voegt echt iets toe aan de business. Ik verwacht dat het binnenkort niet meer is weg te denken, het is echt een nieuw element in het datacenter van de toekomst.”