Redactie - 24 maart 2012

UNIT4: ‘Levermodel software sterk in beweging’


Het Nederlandse softwarebedrijf UNIT4 slaat zich goed door de recessie heen. Juist door de economische tegenwind zoeken voor bedrijven naar manieren om efficiënter en goedkoper te kunnen werken. Bedrijfssoftware is dan een voor de hand liggende investering. Wel verandert het levermodel van software, mede door trends als cloud computing en mobile. Executive People sprak over deze markt met Chris Ouwinga, president en CEO van UNIT4.


De jaarcijfers die UNIT4 onlangs bekend maakte laten zien dat ondanks de economische recessie goed gaat met het softwarebedrijf. De vraag naar instrumenten om efficiënter te werken blijkt bedrijven als UNIT4 in de kaart te spelen. In lijn met de economische ontwikkeling heeft de omzet in Europa weliswaar wat onder druk gestaan, maar de groei bedraagt toch nog steeds acht procent. Niet verrassend is dat die groei vooral zit in het noorden van Europa, de Zuid-Europese business was aanzienlijk minder goed. De beste groeicijfers komen echter uit Azië, waar de snelst groeiende economieën op zoek zijn naar geavanceerde automatisering. 

Chris Ouwinga, president en CEO van UNIT4, is voorzichtig met voorspellingen over de ontwikkeling van de economie, maar hij blijft optimistisch. “De afgelopen jaren hebben we gezien dat Noord Europa zich goed gehouden heeft, en het zuiden grote problemen had. De omzet in Spanje en Portugal bijvoorbeeld is bij ons gedaald. Ik denk zelf dat het voor Europa, nog wel even gaat duren voor het zuiden verbetert. De grote vraag blijft of we in Nederland ook zwaar geraakt gaan worden. Mijn gevoel is dat het niet zo slecht zal worden, zowel voor de economie als onze business. Efficiënt werken blijft een belangrijk thema voor organisaties, en dat merken we.” 

Abonnementenmodel 
Chris Ouwinga merkt wel dat het levermodel van software hierdoor sterk aan het veranderen is. “Een van de belangrijkste trends is een sterke beweging naar SaaS, zowel in het levermodel als het bijbehorende financieringsmodel. We werken in toenemende mate met eenflat fee abonnementenmodel. Dat is voor ons het snelst groeiende deel van de business, met een groei van 45 procent in het afgelopen boekjaar.”

Deze trend heeft invloed op de omzetontwikkeling, omdat het ten koste gaat van de licentieverkoop. “Effectief zal dat de omzet in de toekomst wel drukken, maar voor de klanten zorgt dit model voor een grotere mate van flexibiliteit, ze kunnen makkelijker starten. We hebben overigens ook de mogelijkheid de software te installeren met betaling op abonnementsbasis. Dan betaal je van te voren minder. Dat is opvallende genoeg erg populair bij de overheid vanwege de bezuinigingen, vooral in Engeland en Scandinavië.” 

Dat heeft voor een deel te maken met de stappen die in deze landen genomen zijn op het gebied van cloud computing. De Nederlandse overheid is daar minder ver mee. “In Engeland werken ze met de G-cloud, waarbij de G staat voor government. Wanneer je je kwalificeert volgens de g-cloud normen ben je voorgekwalificeerd om te leveren, en hoeft dat niet te gebeuren in een tender. Veel leveranciers zijn bezig met cloud, maar de definities verschillen nogal. Voor ons is het in essentie het leveren van software via internet. Dat kan in een private cloud, dan is de installatie voor één klant. En er is en public cloud, waarbij meerdere partijen de apparatuur gebruiken.” 

Hij ziet dat deze vraag zich met name aan de onderkant van de markt ontwikkelt. “Tachtig procent van de nieuwe installaties in dat segment gaat via de cloud. Bij grotere ondernemingen is die adoptie voor de core systemen minder groot. Er is een duidelijk voordeel voor kleine ondernemingen, ze hoeven zich over allerlei zaken geen zorgen te maken. Daar zorgt de leverancier voor. Grotere ondernemingen hebben bijna altijd een eigen IT-afdeling, en hebben al allerlei investeringen in IT gedaan.”

“Zij beschikken over een infrastructuur, en bovendien is de waarde van hun data hoger dan bij kleine ondernemingen. De uniciteit van de business processen is gevangen in het gebruikte ERP-systeem. Omdat ze zich meer van de waarde bewust zijn willen ze dat in eigen huis houden. Echt mission critical-applicaties gaan niet naar de cloud. Grote ondernemingen doen dat wel bij specifieke zaken, bijvoorbeeld payroll, omdat dat veel aan verandering onderhevig is. Ook mobiel leent zich voor de cloud.”

Apps 
Bedrijven melden zich bij UNIT4 wanneer ze hun business-processen willen automatiseren. “Ze willen efficiënter gaan werken, toekomstbestendig worden, op een zodanige manier dat de groei van de organisatie gewaarborgd is. Voor ons is een belangrijk verkoopargument het fenomeen TCO, zorgen dat je je kosten beheerst en tegelijkertijd de schaalbaarheid in de applicatie houdt. Er zijn veel partijen actief, en als je kijkt naar de redenen waarom klanten bij ons kopen is dat veelal die flexibiliteit bij het inrichten, je kunt na de implementatie eenvoudig aanpassingen maken. Daardoor worden de kosten voor het aanpassen lager, en daarmee weer de TCO.”

De onstuitbare opkomst van mobiel heeft ook zijn weerslag op de software-ontwikkelaars. “Mobiel is vooral een andere manier van werken, technisch zijn er geen grote verschillen. Er bestaan al diverse apps voor iPad en iPhone, waarmee je bepaalde functies mobiel kunt gebruiken, zoals tijdschrijven en verkoopinformatie opvragen. We maken nu een overgang door naar HTML 5 als gebruikersinterface. In principe zal alle toegang in de toekomst verlopen via mobiele devices. De traditionele pc zal over een aantal jaren worden vervangen door mobiele apparaten.” 

“We gaan er dus van uit dat alle apparatuur op mobiele devices moet draaien. Nog niet iedere functie van elk product heeft die mogelijkheid. Dat komt echter niet door beperkingen in de technologie, maar door de fysieke eigenschappen van de terminal. Want de schermen van die apparaten zijn veel kleiner, dus je kunt de schermen niet op dezelfde manier inrichten. De fysieke maat van de terminal bepaalt de beperkingen. Dat scherm inrichten gaat bij de ene functie beter dan de andere. Alle belangrijke functies zijn mobiel beschikbaar, en iedere release verschuiven we daar steeds meer functionaliteit naartoe.” 

De nieuwste aankondiging is die van UNIT4 Business Analytics, een product dat vanaf het midden van dit jaar beschikbaar zal zijn. Deze software is speciaal aangepast voor mobiel gebruik. “Het programma wordt niet alleen geleverd als traditionele business intelligence, maar ook als business analytics apps. Dat zijn kleine applicaties met een functionaliteit die het mogelijk maakt voor de klant om relatief eenvoudig, zonder groot project, die software te gebruiken. Een van de moeilijke zaken bij een BI-traject is namelijk dat het traditioneel vaak een soort ‘waterval-project’ is, je moet veel werk doen voor je er iets uit kunt halen. Met de apps kun je het in kleine stukjes leveren. Klanten kunnen het gebruiken tegen een relatief lage maandelijkse prijs. Vergelijk het met tapas eten, het zijn kleine hapjes, je kunt alles mixen, en veel is al vooraf klaar.”