Dennis Montanje (Softline): ‘Wees IT-problemen voor’

Dennis Montanje (Softline): ‘Wees IT-problemen voor’

18-02-2012

Dennis Montanje (Softline): ‘Wees IT-problemen voor’


IT is inmiddels zo belangrijk voor organisaties dat het primaire bedrijfsproces niet meer zonder kan. Wanneer die IT-middelen organisaties in de steek laten valt het primaire bedrijfsproces volledig stil, met alle schade van dien. Monitoring van de infrastructuur kan veel problemen voorkomen. Maar terwijl CIO´s wel aandacht hebben voor zaken als uitwijk bij calamiteiten, krijgen de dagelijkse verstoringen veel minder aandacht.

De gevolgen van kleine dagelijkse storingen of performance failure kunnen groot zijn. Een klant van Softline Solutions Nederland in de transportsector bijvoorbeeld heeft zeshonderd vrachtwagens op de  weg. Op een vrijdagmiddag viel één van hun systemen uit, waardoor de complete keten waarbinnen dit systeem valt logischerwijs ook verbroken werd. Het gevolg was dat op maandagochtend zeshonderd vrachtwagens geen plannings- en route-informatie hadden, en dus niet de weg op konden.

“Dit soort storingen kost uiteindelijk veel geld”, aldus Dennis Montanje, Managing Director Softline Solutions Nederland. “Voorkomen is beter dan genezen, dus is monitoring een goede oplossing. Daarmee kun je geautomatiseerd al je bedrijf kritische IT-componenten in de gaten houden. Op een volledig te personaliseren, dynamisch dashboard zie je in één oogopslag welke IT componenten er zijn, of ze  beschikbaar zijn, hoe de performance is en welke aandachtspunten er zijn.”

“Op basis van deze gegevens kun je trendanalyses doen, en krijgen die gegevens een voorspellende waarde. Zo krijg je inzicht in specifieke knelpunten in je infrastructuur, en eventuele capaciteitsproblemen die zich in de toekomst voor kunnen doen. Voorop staat dat die infrastructuur blijft draaien en dat de applicaties het blijven doen. Zo verandert een re-actieve afdeling in een pro-actieve IT organisatie. Voordat de eindgebruiker hinder ondervindt, heeft de IT organisatie de problemen al weggenomen.”

Capaciteitsplanning

Wanneer een organisatie IT diensten outsourced, wordt de outsourcer slechts beoordeeld op de beschikbaarheid van de IT-componenten. Dat is echter iets anders dan de performance van IT-componenten, die zeker zo belangrijk is. Montanje:  “Een gebruiker kan klagen dat het systeem traag werkt, maar officieel is het antwoord dat het wel werkt. Een eindgebruiker kijkt op een andere manier naar de infrastructuur dan de leverancier. Daarbij zal een outsourcer niet zo snel kijken naar capaciteitsplanning.”

Er zijn veel organisaties die hun IT echter niet hebben uitbesteed. “De beheerders van die omgeving hebben het druk met allerlei taken, en hebben dus niet de tijd om de systemen voortdurend in de gaten te houden. Zeker niet buiten kantoortijden. Dus als je geautomatiseerd kan monitoren heb je en paar extra ogen en oren. Zo wordt bijvoorbeeld ook tijdens weekenden en feestdagen je infrastructuur in de gaten gehouden.”

De complexiteit neemt toe door zaken als Het Nieuwe Werken. “Medewerkers moeten te allen tijde  hun werk kunnen doen.  De IT infrastructuur moet niet alleen te allen tijde beschikbaar zijn, maar de performance van de infrastructuur moet ook goed zijn. Voor een organisatie is het heel kostbaar om een systeembeheerder 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar te houden. In de praktijk wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een stand by service, zodat als er calamiteiten zijn er ingegrepen kan worden. Maar dan ben je eigenlijk al te laat. Wat je eigenlijk wilt is dat problemen worden opgemerkt door de IT-organisatie, en niet door de eindgebruiker. Zo maak je de IT-organisatie pro-actief.”

BYOD

Ook Bring Your Own Device (BYOD) speelt hierin een rol. “Je ziet dan bijvoorbeeld dat een deel van de infrastructuur niet in eigen beheer is. Dat geldt natuurlijk voor de eigen devices van de medewerkers, maar ook voor de cloud-diensten die je in de back end afneemt. Je wilt toch de beschikbaarheid blijven meten, om zo ook je Service Level Agreement bij de leverancier te checken. Monitoring is dus meer dan alleen kijken of een router of een server draait. We gaan veel verder, en kijken echt naar de applicaties en de verhouding tussen de applicaties. Bij grote applicaties waar een keten van applicaties draait is de enterprise server bus de ruggengraat van je infrastructuur. Als die uitvalt draaien misschien losse applicaties wel, maar de verbinding tussen de afzonderlijke is weg.“

Dit alles blijkt niet zo vanzelfsprekend voor organisaties als het lijkt. “Natuurlijk hebben organisaties wel eens aan Monitoring gedacht, maar je ziet in de praktijk bij grote organisaties dat de IT is opgedeeld in aparte onderdelen en subafdelingen. Maar een IT organisatie  is geen losse verzameling van componenten, maar één geheel dat onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Het monitoren van een los component zal een organisatie dus niet veel inzicht geven. Pas als een organisatie het complete netwerk monitort, krijgt men inzicht in de infrastructuur. Dat klinkt als een open deur, maar dat is zeker niet altijd het geval.”

 “De IT-mensen zijn wel op de hoogte van dit probleem, maar bij het hoger- en midden-management is er nog te weinig aandacht voor de beschikbaarheid van IT in het algemeen. Vaak kijkt men wel naar uitwijklocaties, zodat men verder kan als er een grote calamiteit is. Maar de dagelijkse verstoringen en de voorspelbaarheid daarvan krijgen een stuk minder aandacht. Terwijl dit risico redelijk eenvoudig weg te nemen is.”

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Software