Frits Bussemaker (CIOnet) ´Een andere kijk op IT´
21-01-2012
Deel dit artikel:

Frits Bussemaker (CIOnet) ´Een andere kijk op IT´


CIOnet heeft ook dit jaar weer een reeks evenementen op de agenda staan, waar CIO’s inhoudelijk worden bijgepraat en de gelegenheid hebben met vakgenoten te discussiëren. Executive-People.nl sprak met Frits Bussemaker, partner bij CIOnet, over de agenda voor 2012 en de visie achter het programma. “We gaan van een Command & Control-situatie naar Connect & Collaborate. Dat is een maatschappelijke verandering waar IT een centrale rol in speelt.”


“Het bepalen van de onderwerpen die we gaan behandelen doen we op twee manieren”, aldus Frits Bussemaker. “De eerste en meest voor de hand liggende, is het samenvoegen van feedback die we krijgen van onze leden, onze eigen waarnemingen en input van de advisory board. We kunnen hierbij onder meer gebruik maken van de expertise van dr. Jerry Luftman (zie interview Executive-People).”

Maar daarnaast gaan de partners van CIOnet ook zelf op de stoel van de analisten zitten. “We willen niet alleen voor de hand liggende onderwerpen bespreken. We streven ernaar ook onderwerpen op de agenda te zetten die nog niet mainstream zijn. Dat hebben we het afgelopen jaar ook gedaan en dat is ons en onze leden goed bevallen. We hebben bijvoorbeeld begin 2011 Gamefication op de agenda gezet.”

Verrast
“De feedback die we op zulke zaken krijgen is dat de CIO’s nooit naar dergelijke bijeenkomsten zouden gaan als we ze niet zouden uitnodigen, maar als ze eenmaal geweest zijn, zijn ze vaak positief verrast. We proberen dus ook te kiezen voor onderwerpen die niet morgen op de agenda staan, maar overmorgen. Daar kunnen we ons natuurlijk wel eens in vergissen, maar dat is helemaal niet erg.”

Zo zijn de partners van CIOnet ook betrokken bij de organisatie van andere evenementen, zoals het iBestuur-congres dat volgende week wordt gehouden. “Daar heb ik ook gepleit voor het doorbreken van de traditionele agenda dat alleen ambtenaren in pak een presentatie geven. Nu vindt er onder meer een discussie plaats tussen Rijks-CIO Maarten Hillenaar en de veertienjarige app-ontwikkelaar Midas Kwant. Zo treed je uit je comfort zone en ontstaat er daadwerkelijk een andere kijk op IT.”

Die andere benadering van IT is wat Bussemaker ook met CIOnet wil bereiken. “We zijn geen organisatiebureau, het gaat erom dat we als en soort gilde de beschikbare kennis organiseren. Het is makkelijk om steeds dezelfde mensen naar voren te schuiven. Wat er dan vaak gebeurt is naar achteren kijken en dat vastleggen. Maar daarmee ga je niet in op de echte uitdaging. We gaan van een command & control-situatie naar connect & collaborate. Dat is een maatschappelijke verandering waar IT een centrale rol in speelt.”

Verbinden
Hij wijst daarbij op ontwikkelingen als het EPD, automatisering bij de overheid en de manier waarop banken werken. “Het gaat hierbij in feite om allemaal informatieverwerkende fabrieken. De hele wereld is afhankelijk van ICT. Maar de discussie blijft vaak beperkt. Op bedrijfsniveau gaat het om zaken als de volgende IPO of de omzetcijfers van IT-bedrijven en in de media worden vooral mislukte ICT-projecten beschreven. Maar je kunt ook laten zien wat er allemaal mogelijk is met ICT. Dat zou bijvoorbeeld ook een interessant onderdeel kunnen zijn van het komende parlementair onderzoek. Ik zie het als mijn taak om goede voorbeelden aan te dragen. Op die manier kun je werelden met elkaar verbinden.”

Een voorbeeld hiervan zijn de contacten die CIOnet heeft met Europees Commissaris Neelie Kroes. “We hebben vorig jaar een paar keer contact met haar gehad en zij vraagt CIO’s expliciet naar die goede voorbeelden. Bovendien gaan we meewerken aan een onderzoek van de Europese Commissie naar breedband op de zakelijke markt. Wij gaan een enquête uitzetten in de community. De Europese Commissie was verrast dat we dat kunnen doen onder drieduizend CIO’s en IT-leaders in heel Europa. Met de informatie die we uit de community krijgen kunnen we Europa weer verder helpen.”

De agenda van CIOnet voor 2012

Building Your Future Workforce, 1 februari
Future Skills & Competence

Who is navigating The Perfect Storm?, 27 maart
Best practices in new technologies

The Big Data Shift: towards new business models, 12 april
Drivers & Challenges of (private) cloud computing

ICT Leaders Cycling Challenge, 12 mei
The Mergelland Cycling Tour

CIOneXt, 9 oktober
CIOnet Annual Event, generation XYZ

Money Talks!, 27 november
Communicating with a happy board
 

Terug naar nieuws overzicht