Coks Stoffer (Cisco): ‘Nederland heeft krachtige positie’
31-12-2011
Deel dit artikel:

Coks Stoffer (Cisco): ‘Nederland heeft krachtige positie’


2011 was het jaar waarin de gevreesde dubbele dip zich begon af te tekenen. Aan het eind van het jaar bleek er toch een tweede recessie aan te komen. Dit heeft op verschillende manieren invloed op ICT, en opvallend genoeg niet alleen in negatieve zin. Juist ICT kan organisaties in een betere positie brengen om efficiënter te opereren. Executive-People.nl sprak hierover met Coks Stoffer, algemeen directeur van Cisco Nederland en bestuurslid van branchevereniging ICT-Office.


Coks Stoffer ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet: “We hebben het afgelopen jaar een interessante dynamiek gezien. In alle bedrijfstakken is men bezig zaken opnieuw richting te geven, om opnieuw focus te krijgen en processen op een andere manier inhoud te geven. Ook ICT krijgt een andere inhoud om de economische omstandigheden het hoofd te bieden.”

Nederland staat er volgens hem helemaal niet zo slecht voor: “Dat alles doen we in Nederland vanuit een sterkte positie. Onze economie heeft veel kracht. De schuldenpositie van ons land is niet ongunstig ten opzichte van veel andere landen, zodat we vanuit die sterkte kunnen opereren.”

Ook de mentaliteit van de mensen zorgt voor een goede uitgangspositie voor het komende jaar. “Er zijn genoeg praktisch ingestelde mensen in Nederland om met de problemen aan de slag te gaan. Dat zien we zelf ook terug in onze interactie met de markt, zowel in de publieke sector als de private sector. Overal zie je dat mensen opnieuw kijken naar hun problematiek. Ze zijn bereid om investeringen te doen om succesvol te kunnen zijn.”

Concreet gaat het bijvoorbeeld om ICT-processen die in een shared service-concept worden ondergebracht, zoals een private cloud, een public cloud of een hybride vorm. “Men wil snelheid, efficiency en productiviteit. Dat vertaalt zich in vernieuwing van de ICT die daarvoor nodig is. Wij zijn dus positief gestemd.”

Groei

Door deze trend ging het goed met Cisco. De Nederlandse tak heeft over het laatste fiscale jaar zelfs een double digit groei bereikt, al maakt het bedrijf geen specifieke landencijfers bekend. Het fiscale eerste kwartaal liet voor het bedrijf zelfs een groei zien van 16 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Stoffer: “Het komende jaar zullen wij nog meer dan in het verleden focus aanbrengen in de grootzakelijke markt en de publieke sector, om mee te denken over hoe de veranderingen eruit gaan zien. Samen met onze partners maken we dan de vertaalslag naar een technische invulling. De instrumentatie is er, nu moeten we om de tafel gaan zitten om te kijken hoe we die verandering laten plaatsvinden. We zullen veel aandacht besteden aan de partners om onze oplossingen op de Nederlandse markt te brengen.”

“ICT is een laag in die in alle sectoren een enabler is voor innovatie. We hebben daarvoor een in Nederland een goed fundament met de netwerktechnologie en de snelheid van de verbindingen. Ik hoop dat de uitbouw van die verbindingen de komende jaren doorgaat, want dat is de basis waarmee je vernieuwing mogelijk maakt.”

Dat heeft ook gevolgen voor de rol van de CIO. “De CIO vervult steeds meer een centrale rol, tussen wat er mogelijk is in de organisatie en de kernprocessen. Het gaat om de vraag welke beslissingen zijn genomen voor de toekomst, en hoe hij die kan ondersteunen vanuit de ICT. Hoe ga je met klanten om? Hoe maak je processen efficiënter om een betere klantbeleving mogelijk te maken? Hoe werken mensen efficiënter in een organisatie? Hij vertaalt de nieuwe business-behoeften naar ICT, en soms stuurt hij mee door aan te geven wat er mogelijk is. Zijn rol wordt dus steeds belangrijker.”

Veilig

Een van de zaken die sinds dit jaar hoog op de agenda staan is Bring Your Own Device. “Dat verschijnsel is onomkeerbaar. We hebben allemaal kleine computers bij ons, van iPads tot smartphones. Het is een gegeven dat gebruikers die ook zakelijk willen inzetten. Als organisatie loop je tegen die vraag aan. Je moet daar intern wel op ingericht zijn. Je moet de apparaten kunnen aansluiten, en dat moet veilig gebeuren.”

“Zelf doen we dit bij Cisco al het volop, Iedereen kan zelf kiezen wat hij wil gebruiken. We hebben het zo geregeld dat alle applicaties device-onafhankelijk zijn ontsloten, inclusief beveiliging. Dat zorgt voor een enorme toename in productiviteit. Ik kan vanaf mijn iPad elke applicatie gebruiken die ik ook op mijn pc kan benaderen, vanuit elke plek. Zo ben ik volledig in control. Dat is een proces waarin we nog niet half hebben gezien welke devices we allemaal kunnen gaan gebruiken. Steeds meer apparaten krijgen een internetconnectie.”

Dit gaat blijft dus in 2012 een belangrijke rol spelen. "We gaan ICT op een andere manier gebruiken. Daarvoor is een goede connectiviteit van hoge kwaliteit nodig, met in het verlengde daarvan informatieontsluiting die uniform moet aansluiten op al die devices. Dat kan diverse vormen van cloud computing. We zullen daarin een enorme versnelling gaan zien. BYOD is een extra trigger om informatie op die manier te ontsluiten.”
 

Terug naar nieuws overzicht