Redactie - 24 december 2011

Willem Hendrickx en Carel Bak (Riverbed): ‘Gebruikers willen niet wachten.’


Het was een moeilijk jaar voor de IT, maar dat geldt niet voor alle bedrijven. Zo is Riverbed niet alleen gegroeid, maar heeft het ook twee grote acquisities gedaan. Eerder dit jaar nam het de softwarebedrijven Zeus en Aptimize over, om het bestaande aanbod van software die netwerken optimaliseert uit te breiden. Executive-People.nl keek terug op 2011 met
Willem Hendrickx, Senior Vice President voor EMEA, en regional director Benelux Carel Bak.

Dit jaar is Willem Hendrickx bij Riverbed in dienst getreden als Senior Vice President voor EMEA om de Europese business verder te ontwikkelen. Hij is op de Nederlandse IT-markt geen onbekende, omdat hij eerder directeur was bij EMC Nederland. “2011 was voor ons een goed jaar. De resultaten zijn weer gestegen, in het afgelopen kwartaal met dertig procent, los van de acquisities die we hebben gedaan. We groeien nog steeds op de software die we in 2004 hebben gelanceerd, en zitten nu in een fase dat we kijken naar verdere groei op basis van trends die we in de markt zien. Dat is de strategie waar de meest recente acquisities in passen.”

Centraal in die trends op de ICT-markt staat een streven naar flexibiliteit door middel van standaardisatie, virtualisatie en consolidatie. Deze drie trends hebben allemaal invloed op de prestatie van de infrastructuur. Hendrickx: “Wanneer je gaat consolideren komt de data verder weg te liggen van de eindgebruiker. Dat heeft invloed op de user experience. Applicaties worden complexer, en er komen er steeds meer. Het gebruik van video is in opkomst. Dus enerzijds moet een CIO zich bezighouden met grote projecten als het uitrollen van SAP of SharePoint, maar aan de andere kant bestaat de vraag naar aansluiting van bijvoorbeeld een paar duizend iPads.”

Carel Bak, Regional director Benelux, vult aan: “Het gaat om grote projecten. Een grote klant van ons heeft bijvoorbeeld honderd datacenters wereldwijd teruggebracht tot vier regionale datacenters. Daar staan alle applicaties, en iedereen in een bepaalde regio is verbonden met één datacenter. Dergelijke projecten leveren een grote return on investment op, in zes tot negen maanden hebben ze hun investering terugverdiend.”

Performance

“Maar onderdeel van de business trend om kosten beter te managen is dat die functionaliteit wel de juiste performance moet hebben. De gebruikerservaring wordt steeds belangrijker in netwerken, zeker als je verbindingen hebt over grote afstanden. Het gevaar bestaat dat je dan langer moet wachten, maar dat willen mensen juist niet. Dat kan je bijvoorbeeld bezoekers aan je website kosten.”

Die gebruikerservaring speelt zowel bij klanten als de eigen medewerkers. “Als CIO wil je steun geven aan de business, en je wilt mensen makkelijk laten werken. Dat is in feite een HR-vraag. Ze willen bijvoorbeeld de vrijheid hebben om met video te werken. Dat geldt zeker voor de nieuwe generatie, die verwacht dat. Dat aspect wordt vaak vergeten, maar het is wel belangrijk.”

Dat sluit aan op de trend Bring Your Own Device (BYOD). Voor Riverbed betekent dit dat de software ook aan andere apparaten moet worden aangepast. “We komen nu met een versie voor acceleratie vanuit Android. We willen de gebruikerservaring garanderen, ongeacht het apparaat. Dat is wat de klanten vragen, ze willen aansluiting kunnen maken met ieder device, ze willen zo snel mogelijk toegang tot data.”

Reductie

De acquisities van Zeus en Aptimize zijn aanvullingen op dat performance platform. Zeus regelt het managen van traffic naar de datacenters, door middel van load balancing. Bak: “Data groeit bij organisaties jaarlijks met veertig tot zestig procent. Zij komen dus regelmatig met vragen over het managen van die data. Het is mogelijk een reductie te krijgen van veertig tot zestig procent van die data.”

“Daarnaast kunnen we de dataload op een intelligente manier managen. Een slim algoritme haalt de herhalingen uit het netwerk. Zo hebben we bij een grote fabriek alle herhaling uit Lotus Notes gehaald, wat een besparing opleverde van negentig procent.” De andere acquisitie, Aptimize, is gericht op optimalisatie van web content. “We kunnen de SharePoint-omgeving een aantal keren sneller maken. Ook dat doen we door het reduceren van data, bijvoorbeeld in het laden van webpagina’s.”

De economische situatie zorgt voor een merkbare vraag naar dergelijke oplossingen. Hendrickx: “De markteconomische situatie in Europa is niet zo gunstig. CIO’s moeten hun budget zo goed mogelijk inzetten om een betere ROI te krijgen. Onze markt zit door die recessie eigenlijk in een gunstige situatie, omdat wij ervoor kunnen zorgen dat bedrijven sneller consolideren en sneller virtualiseren. In combinatie met een ROI van zes tot negen maanden is dat een krachtig verhaal. Het is slecht wat er gebeurt, maar wij blijven investeren. Wij geloven dat we dat nu moeten doen. Net als in 2008 hebben we een dip, maar daar moet je op een goede manier uitkomen.”

(Op de foto: Carel Bak)