Redactie - 01 oktober 2011

Interview CEO AMS-IX: ‘Europa is centrum van de internetwereld’


Nederland bevindt zich in de voorhoede van de ontwikkelingen rond internet. Een van de paradepaardjes van de internetwereld is de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), het grootste internetknooppunt ter wereld. Hier worden vierhonderdzestig netwerken met elkaar verbonden. De Amsterdam Internet Exchange maakt een voortdurende groei door, en blijft de markt professionaliseren. Vanaf vandaag is het bijvoorbeeld de enige internet exchange die zijn klanten een SLA biedt.

AMS-IX is in 1997 opgericht als vereniging, maar al snel is het internetknooppunt geprofessionaliseerd door de oprichting van een BV. Job Witteman is al vanaf 2000 directeur van AMS-IX BV. In die tijd heeft Witteman de internetmarkt ingrijpend zien veranderen. De rode draad die hij door het afgelopen decennium ziet lopen is de professionalisering van de internetmarkt.

Witteman: “In 2000 was het toch een soort cowboymarkt, met bedrijven die van alles probeerden. Het ene initiatief slaagde, het andere niet, en dat heeft zich vervolgens uitgekristalliseerd. De professionele spelers van voor die tijd zagen hun marktaandeel verdwijnen, en zijn vervolgens gaan opkopen wat ze kwijt waren geraakt aan marktaandeel. De bedrijven die het hebben overleefd zijn de partijen die een succesvolle niche hebben gevonden. Veel van hen zijn vervolgens weer ingelijfd door grotere spelers.”

De markt is volgens hem ook professioneler geworden in de service naar de klant. “We zien dat de rekeningen nu op tijd betaald worden, er zijn echte procedures. Het gaat om serieuze ondernemingen. Dat maakt de markt anders dan enkele jaren geleden. De creativiteit is misschien wat minder, maar de klant weet wat hij wil. Internet is er gewoon, het is net zo ingeburgerd als stroom. Dat was twintig jaar geleden anders. Als er nu ergens geen internet is, is dat een opvallende omissie.”

Driehonderd procent

Het volwassen worden van de markt is ook te zien in het verloop van de groeicijfers: “Toen wij begonnen waren de groeicijfers driehonderd procent per jaar. Nu zitten we al jaren op veertig procent. De groei van het klantenbestand is lineair, al zien we nu weer een versnelling. Wanneer een land internet omarmt is de groeispurt enorm, bij ons is het ondertussen genormaliseerd, de gekke sprongen zijn er wel uit. De groei blijft wel doorgaan, onder meer door zaken als de toenemende populariteit van video.”

Dat laatste is een belangrijke vorm van dataverkeer. “Wij kijken niet in het verkeer van onze klanten, we zijn een technisch platform waar klanten onderling verkeer uitwisselen. Maar ook wij merken wel aan bijvoorbeeld het soort klanten dat video en groot aandeel uitmaakt, en daar zit een stijgende lijn in. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld zorgt Netflix, leverancier van on-demand streaming media via internet al voor een derde van het verkeer. En dat is één bedrijf.”

Een andere ontwikkeling waarbij internet een centrale rol speelt is cloud computing. “Twintig jaar geleden sprak Sun over The network is the computer. Dat idee is bij cloud computing wel hetzelfde. De client is echter niet dom, het apparaat is juist vele malen intelligenter dan de oude computers, Je zult een situatie krijgen waarbij een deel van de intelligentie in het apparaat zit, terwijl de data veilig en redundant zijn opgeslagen in de cloud. De inhoud van deze dienstverlening is niet onze business, maar we zien natuurlijk wel hoe de grote partijen zich warm lopen voor deze ontwikkeling. De invloed op ons zal groot zijn door de enorme toename van verkeer tussen de netwerken. Een internet exchange is de aangewezen plek om data tussen die verschillende netwerken te sturen.”

Een internet exchange is traditioneel een zogenoemde best effort-omgeving. “Men sprak gewoon af zijn best te doen. Wij willen daar vanaf, onder meer door de ontwikkelingen rond cloud computing en de ontwikkelingen aan de mobiele kant van het spectrum vragen om heldere afspraken. We hebben daarom besloten om als eerste Internet Exchange ter wereld Service Level Agreements te introduceren. Wij willen een serieuze internet exchange zijn, kwaliteit staat voorop, en dat hebben we nu zover doorgevoerd dat we bereid zijn die SLA’s af te sluiten.”

Strenge eisen

AMS-IX werkt niet zomaar met iedereen samen, aan aanbieders worden strenge eisen gesteld. “De voorwaarde is in ieder geval dat we ruimte nodig hebben, we werken niet met iedere aanbieder van colocatie samen. Een cruciale voorwaarde is verder dat ze carrier neutraal moeten zijn. We willen niet in een datacenter zitten dat eigendom is van één specifieke marktpartij die andere belangen heeft dan het bedienen van de industrie. Dat wordt overigens steeds moeilijker, en zijn er steeds minder partijen die volledig onafhankelijk zijn.”

“Vooral Amerikaanse partijen hebben nooit zoveel waarde gehecht aan die neutraliteit. Daarin zie je wel een verschil in mentaliteit tussen Europa en de VS. Hier wordt meer waarde gehecht aan neutrale aanbieders. Je vindt het Amerikaanse model niet in Europa. Dat komt voor een deel door de wet van de remmende voorsprong. Wij zijn later begonnen dan Amerika waar een model bestond dat werkte maar niet ideaal was. We hebben kunnen leren van hun fouten. Europa is veel meer gericht op het collectief, en we zien dat veel Amerikaanse partijen nu naar Europa komen om verkeer met de rest van de wereld uit te wisselen. Amerika is sinds 2005 niet meer het centrum van internet in de wereld, dat is Europa.”

Groei is belangrijk voor AMS-IX. “Met één verbinding met de AMS-IX kun je in potentie met 460 partijen zaken doen. Als het er 600 worden, kun je via die verbinding met al die partijen zaken doen. De meerwaarde groeit dus voortdurend. Het is een sneeuwbal, en wij zorgen ervoor dat die blijft rollen, zonder obstakels op de weg.” Een nieuwe ontwikkeling is dat resellers en partners de AMS-IX poorten kunnen doorverkopen binnen hun eigen netwerk.

“Zij nemen dan één poort bij ons af, en die kunnen ze in kleinere stukjes doorzetten naar hun klanten. Zo komen nieuwe routes beschikbaar die waarde toevoegen. Met een aantal andere internet exchanges zijn we in gesprek, met de NAMEX in Rome hebben we bijvoorbeeld al een overeenkomst gesloten. Namex neemt een poort bij ons af, en zij verkopen dat lokaal op hun exchange. Zo komt er meer gelaagdheid in het model, waarbij kleine exchanges meerwaarde kunnen bieden. Bij Namex is het verkeer tot hun verassing verdubbeld. Ze zijn niet alleen groter geworden, maar ze kunnen ook meer leden aantrekken omdat ze meer waarde bieden. Dergelijke constructies zullen we steeds meer gaan zien.”
 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024