Redactie - 26 april 2011

'Het gebeurt in de datacenters', interview met Patrick Bliemer, manager Benelux & Nordic Countries bij Intel


Patrick Bliemer is een oudgediende bij Intel. Hij is al vanaf 1996 werkzaam bij Intel Benelux, en heeft in die jaren verschillende managementfuncties vervuld. In 2006 is hij teruggekomen naar Nederland, waar hij nu manager Benelux en de Nordics is. Hij constateert dat voor de zakelijke markt de cost of ownership nog steeds hoog op de agenda staat. Daar is kostenefficiëntie bijgekomen, vooral gerelateerd aan Green IT. Bliemer: “We moeten er voor zorgen dat het gebruik van IT omlaag gaat, dat vraagt om investeringen in groene technologieën.”

Tegelijkertijd wordt veel gesproken over cloud computing. “Dan heb je het over de computing-modellen van de toekomst. Daaraan gerelateerd is de vraag naar security-aspecten, want je verplaatst een deel van je risico naar een andere locatie. Daarbij word je nog afhankelijker van transport. Voor cloud computing heb je een device nodig om het te consumeren, dat kan iedere machine met een browser zijn. De verwerking gebeurt in de cloud, dus in de datacenters. En daar zijn we uitermate actief in.”

“Wat we proberen te doen is technologie inbouwen in producten die in het datacenter staan. Dat doen we onder meer door te praten met de eindgebruikers. Een van onze technologieën die daarop inspeelt is dat de cloud intelligent wordt, en ´weet´ welk device aan de andere kant om content vraagt. Zo wordt de inhoud direct geoptimaliseerd, het wordt niet allemaal op dezelfde manier gestreamd. Een CIO hoeft zich dan gen zorgen te maken of de medewerkers een tablet gebruiken, een laptop of een smartphone, de cloud herkent wat er wordt gebruikt.”

Quick win

Hij benadrukt dat ondanks de crisis Green IT nog volop leeft. “Dat betekent niet dat je per se naar een systeem met thin clients moet, al is dat wel een quick win. Veel bedrijven, waaronder wij zelf, zijn bijvoorbeeld overgegaan op het inkopen van groene energie. Zo wordt Green IT meer maatschappelijk verantwoord ondernemen. De hardware is ondertussen toch al standaard goed geregeld met energiegebruik, daar hoef je niet meer voor te zoeken. Juist het deel MVO is belangrijk voor een bedrijf. In de VS zijn wij bijvoorbeeld de grootste afnemer van groene stroom. En de Scandinavische landen gaan nog verder, daar wordt bijvoorbeeld serieus gekeken naar mogelijkheden om datacenters aan snelstromend water te bouwen.”

De invloed van MVO is ook merkbaar in de technologie. “Je hebt een architectuur nodig die heel anders ontworpen is, en een heel ander stroomverbruik heeft. Daar zijn we strategisch in aan het investeren. Er is zoveel te winnen. We zijn zo van een puur hardwaregericht bedrijf op weg naar een meer solutions gerichte onderneming. De rol van software is bij Intel significant groter aan het worden. Dat is waar we veel in investeren, en waar we nieuwe mensen in aantrekken. Software gerelateerde functies maken nu al tien procent van het bedrijf uit. Dan heb je het over ongeveer 10.000 mensen.”

Een van de nieuwe gebieden waar Intel binnenkort sterk hoopt te groeien is die van de smartphones. “Het is mooi dat we een goede reputatie hebben, dat geeft ons toegang. Maar we moeten vervolgens wel echt wat kunnen tonen, dat is een lang traject. We hadden gehoopt dat er al en smartphone met Intel-chip op de markt zou zijn, maar het kost ons langer dan gedacht. Het is een kwestie van tijd, we gaan ervan uit dat er dit jaar een smartphone komt met een Intel-chip. Aan de andere kant worden per dag nog steeds een miljoen pc’s verkocht, en de verwachting dat de groei enorm snel doorgaat. Dat is voor ons dus nog steeds een belangrijke markt.”

Gebruikerservaring

Bliemer verwacht dat in de tweede helft van het jaar in Europa diverse tablets op de markt zullen komen met Intel-procesoren. “Iedereen probeert te concurreren met de iPad, dat is toch de benchmark. Het is een specifieke markt met een gebruikerservaring die gezien wordt als de standaard, en dat wordt ook van de andere merken verwacht. Ik denk dat er veel van die apparaten onder de kerstboom zullen liggen.”

Een van de grote verbeteringen van de huidige architectuur is dat de graphics geïntegreerd zijn in de chip zelf. Waar vroeger een zware videokaart nodig was, zit nu een deel van de grafische capaciteit op de CPU. “Zakelijk en privé gebruik lopen steeds meer door elkaar heen, en het is steeds meer visueel ingesteld. We willen hiermee niet de claim maken dat er geen business meer is voor fabrikanten van grafische kaarten. Maar een gemiddeld gebruiker heeft geen toepassingen waar een externe grafische kaart voor nodig is. High end is er echter nog steeds ruimte voor grafische kaarten.”

De overname van McAfee door Intel heeft nogal wat vragen opgeroepen in de markt. Want waarom heeft Intel een antivirusbedrijf aangekocht? “Zeker met de steeds groter worden rol van  security, bijvoorbeeld in de cloud, en de proliferatie van devices, wordt security steeds belangrijker. Met McAfee hebben we de know how in huis gehaald om hun IP en security-oplossingen in onze hardware te embedden. Binnenkort zul je producten van Intel zien met heel specifiek security-features die uit de aankoop van McAfee voortkomen.”