Franciscus en Lievensberg Ziekenhuis verbonden door nieuwe EMC storage oplossing
10-03-2014
Deel dit artikel:

Franciscus en Lievensberg Ziekenhuis verbonden door nieuwe EMC storage oplossing


De ICT afdelingen van het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom werken al geruime tijd nauw samen. Zo is bijvoorbeeld afgesproken over en weer uitwijkfaciliteiten te realiseren en is in oktober 2013 een gezamenlijk EPD in gebruik genomen. Het besluit van de ziekenhuizen om te gaan fuseren heeft deze samenwerking in een stroomversnelling gebracht.

Gert-Jan de Vormer, informatieadviseur bij het Franciscus Ziekenhuis: “Op een gegeven moment hadden wij een concrete uitdaging: onze SAN omgeving begon vol te raken. Gezien onze bestaande samenwerking en de naderende fusie hebben we onderzocht of we hierin ook konden samenwerken.”

Erik van Grinsven, hoofd automatisering van het Lievensberg ziekenhuis: “Wij konden nog ongeveer een jaar vooruit met onze storage omgeving. Dat woog uiteindelijk niet op tegen alle voordelen van een gezamenlijk traject voor een nieuwe SAN omgeving voor beide ziekenhuizen.”

De keuze voor i3 groep

Erik van Grinsven: “Om te beginnen hebben wij de uitgangspunten bepaald. Kort gezegd: ons nieuwe SAN moest beheersbaar zijn, hoge beschikbaarheid en continuïteit bieden maar vooral een gezamenlijke omgeving zijn.”Gert-Jan de Vormer: “vervolgens hebben wij een leverancier gezocht om ons te helpen bij het plan van aanpak, het programma van eisen en de aanbesteding. Daarbij viel de keuze al vrij snel op i3 groep.”

Het project

Na het gezamenlijk opstellen van een programma van eisen hebben de ziekenhuizen samen met i3 groep de belangrijkste SAN leveranciers en hun product roadmaps met elkaar vergeleken, waarna een shortlist van drie fabrikanten overbleef. Daarna is aan deze drie leveranciers gevraagd om offerte uit te brengen. Na beoordeling van de diverse aanbiedingen is unaniem gekozen voor de EMC VNX 5700.

Gert-Jan de Vormer: “Omdat het contract van onze oude SAN omgeving afliep, was er een behoorlijke tijdsdruk. Helaas is het project niet helemaal vlekkeloos verlopen. Om te beginnen was de levering wat vertraagd. Verder bleek er een bug in de software van de nieuwe SAN te zitten, dit gaf een grote verstoring in het Franciscus Ziekenhuis. Dat was natuurlijk een bijzonder vervelende situatie, die mede dankzij i3 groep toch snel en goed is opgelost.”

Erik van Grinsven: “Gert-Jan en ik hadden een soort twindatacenter bedacht met in beide ziekenhuizen gedeelde server en storage capaciteit. Het doel was ‘no single point of failure’ en maximale beschikbaarheid, zodat beide ziekenhuizen in geval van calamiteiten gewoon kunnen doordraaien. i3 groep heeft ons geholpen om dit idee te realiseren. Zij hebben onder andere geholpen met de logische inrichting van de SAN’s en het inrichten van de replicatie tussen de SAN’s. Daar zat heel wat uitzoekwerk in. Verder hebben zij de regie en begeleiding van de verhuizing verzorgd.” Beide SANs waren in eerste instantie geplaatst in Franciscus. Een SAN moest later worden verhuisd naar Lievensberg.

Gert-Jan de Vormer: “Alles draait nu naar wens. Het dagelijkse beheer van de SAN omgevingen doen wij zelf. Complexere zaken zoals een herindeling of grote uitbreiding doen we met i3 groep. Wij zijn geen SAN specialisten, i3 groep wel. Voor ons zijn zij een echte kennispartner. Dankzij het CARE contract zijn wij ook verzekerd van eerste- en tweedelijns support. Dat is een gerust gevoel!”

De ervaringen met i3 groep

Erik van Grinsven: “i3 groep heeft veel kennis van zaken op het gebied van storage. Tijdens het project waren er een paar onverwachte opstartproblemen met de geleverde oplossing en i3 groep heeft daarbij duidelijk hun meerwaarde aangetoond door deze zo snel mogelijk op te lossen.”

Gert-Jan de Vormer: “Ook ik ben er positief over, alles is heel goed verlopen. i3 groep heeft waargemaakt wat ze beloofden en ook de communicatie verliep vlekkeloos. Bijzonder aan dit project was hun dubbelrol; ze waren zowel betrokken bij het plan van aanpak en de selectie als bij de levering en implementatie. Door het maken van goede afspraken hebben we dit heel zuiver kunnen houden. Ze hebben ons vertrouwen niet beschaamd.”

Over Franciscus Ziekenhuis Roosendaal en Lievensberg ziekenhuis Bergen op Zoom

Het Franciscus Ziekenhuis te Roosendaal kenmerkt zich door een breed medisch specialistisch zorgaanbod in de regio, waar zorg volgens geldende richtlijnen en op een persoonlijke en betrokken manier wordt verleend. Het Lievensberg ziekenhuis Bergen op Zoom verleent zorg voor de inwoners van de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht in Westelijk Noord-Brabant en de Zeeuwse gemeente Tholen. Gezamenlijk hebben de ziekenhuizen ca. 840 bedden, 250 medisch specialisten en meer dan 3.000 medewerkers.

 

 

 

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Storage