Redactie - 28 maart 2014

Comlog adviseert NETGEAR aan onderwijsinstellingen

 

Comlog is gespecialiseerd in het adviseren, ondersteunen en begeleiden van ICT-projecten bij onderwijsinstellingen. Het bedrijf houdt zich onder meer bezig met het beheer en onderhoud van het netwerk en het geven van professionele trainingen op maat. Een team gespecialiseerde medewerkers adviseert onderwijsinstellingen over netwerken, de nieuwste digitale onderwijsprogramma’s en het geleidelijk toepassen van nieuwe onderwijsmethoden in het klaslokaal. Comlog maakt gebruik van apparatuur van NETGEAR.

De uitdaging
Tablets, PC’s en smartphones nemen op school een steeds belangrijkere plaats in. Scholieren surfen voor hun werkstukken op het internet, de roosters worden digitaal aangeleverd en ook bij het huiswerk maken is de computer onmisbaar. Nieuwe leermethoden worden steeds vaker via de computer en het internet aangeboden of door scholen zelf gemaakt. Onderwijsinstellingen moeten daarom goed op de hoogte zijn van wat er speelt, wat er mogelijk is en wat de gevaren zijn. De vraag die iedere onderwijsinstelling bezighoudt, is welke ICT mogelijkheden en digitale platformen er zijn, hoe je die toe kunt passen binnen een haalbaar budget en naar wie je het beste toe kunt gaan voor betrouwbaar advies en een volledig ICT-pakket.

“Scholen zijn een aparte doelgroep, met heel specifieke eisen en wensen,” vertelt Leo de Neve (foto), Algemeen Directeur van Comlog. “Er is over het algemeen een krap budget, maar men moet wel mee met de tijd. Er worden steeds vaker tablets gebruikt tijdens de lessen en daardoor is een goed werkend draadloos netwerk onmisbaar geworden, willen de leerlingen ongestoord met de lesstof bezig kunnen zijn. Daar komt bij dat er met jonge mensen gewerkt wordt en dan speelt het filteren van ongewenste content een grote rol. Waar men vroeger een lokaal met vaste pc’s had, waar de leraar zicht had op wat er bekeken werd, moet dat nu op systeemniveau ondervangen worden. De leerlingen hebben tenslotte op elke plek en op elk moment van de dag toegang tot het netwerk en internet.”

Een goede begeleiding is daarbij noodzakelijk. Het gebeurt maar al te vaak dat scholen enorme investeringen doen en uiteindelijk met een oplossing zitten die niet voldoet. “Er is heel veel teleurstelling bij onderwijsinstellingen over het hele WiFi-fenomeen,” zegt de Neve. “Een draadloos netwerk dat niet goed werkt, zorgt voor frustratie bij leraren en leerlingen. Het probleem is dat er vaak te weinig tijd, budget en kennis bij scholen is om een weloverwogen keuze te maken. We proberen daarom om een goede voorlichting en een goede begeleiding te geven. Doordat we veel met scholen werken, weten we wat er nodig is en waar de knelpunten zitten.”

De oplossing
Comlog werkt met apparatuur van NETGEAR. De Neve: “Bij onderwijsinstellingen is het beschikbare budget de basis voor alles wat wij adviseren. Daarbij moet je niet alleen denken aan de kosten van de aanschaf, maar ook aan de langere termijn. Hoe wordt het onderhoud ingericht? Hoe zit het met de garantie? Is de oplossing die je biedt ook op de toekomst voorbereid? Wat betreft de betaalbaarheid zet NETGEAR zichzelf zeer scherp in de markt, zonder dat er noodzakelijke functionaliteit wordt opgeofferd. NETGEAR maakt hier volgens mij de juiste keuzes tussen budget en functionaliteit. Maar dat is niet het enige, scholen willen ook een oplossing waar ze de komende jaren niet meer naar om hoeven te kijken. Een netwerk moet onderhouden worden, er moeten updates worden gedaan, er moeten onderdelen vervangen worden en dat moet allemaal meegenomen worden in het aanvankelijke budget. Korte termijn denken kan in dit soort gevallen funest zijn en achteraf voor allerlei narigheid en onverwachte kosten zorgen. Wij adviseren scholen daarom een oplossing die ook de toekomst in ogenschouw neemt.”

Betrouwbaarheid is zo’n factor die voor de langere termijn van belang is. NETGEAR geeft een levenslange garantie op alle geleverde hardware en dat kan voor scholen met krappe budgetten een groot verschil maken. “Scholen houden vaak rekening met een afschrijving van het netwerk binnen vier à vijf jaar, maar omdat elk component dat stukgaat kosteloos door NETGEAR wordt vervangen, kun je daar gerust nog een aantal jaar aan vastplakken.” Ook de support die NETGEAR levert is voor Comlog een reden om met NETGEAR te werken. “De NETGEAR medewerkers ondersteunen ons op alle mogelijke manieren, om iedere netwerklevering succesvol te implementeren en te onderhouden. Dat werkt natuurlijk ook door naar de klant en zorgt ervoor dat we problemen snel en gericht op kunnen lossen.” Over het beheer hoeven de scholen zich geen zorgen te maken: de systemen worden na de oplevering 24 uur per dag, zeven dagen per week in de gaten gehouden door Comlog zelf. Er zijn geen systeembeheerders meer nodig op de locaties. Comlog ontzorgt de school en neemt de technische en operationele facetten voor zijn rekening.

Het beschermen van de leerkrachten en leerlingen op een netwerk is voor scholen een hot item. De functionaliteit van de UTM serie (Unified Threat Management) van NETGEAR is volgens De Neve erg innovatief op dat punt. “Je wilt natuurlijk niet dat leerlingen via jouw netwerk toegang hebben tot allerlei pornosites. De manier waarop NETGEAR dit op hardwareniveau aanpakt wordt warm ontvangen door scholen. Dat is een prachtig extra facet van een NETGEAR-infrastructuur. Wij gebruiken het zelf ook bij Comlog en dat zegt al genoeg.”

Resultaat
Dankzij de totaaloplossing voor de ICT die Comlog biedt, kan de focus van de onderwijsinstellingen op andere zaken liggen. De Neve: “Een goed draaiend netwerk, waar de school geen omkijken naar heeft, zorgt er voor dat de toch al spaarzame tijd op een nuttiger manier kan worden besteed. Scholen moeten leerlingen klaarstomen voor de toekomst en het netwerk moet daarbij faciliteren en niet compliceren. Wij geven voorlichting aan de docenten over hoe ze het netwerk moeten gebruiken en daarna moeten ze er geen omkijken meer naar hebben. Het moet gewoon werken. Het resultaat is een betrokken leerling, die de lesstof beter tot zich neemt en enthousiaste leraren die de kracht van digitaal onderwijs ervaren, omdat ze het dagelijks probleemloos toepassen in de klas.”