Efficiënte back-up van grote hoeveelheden data met NETGEAR
08-02-2014
Deel dit artikel:

Efficiënte back-up van grote hoeveelheden data met NETGEAR

 

Accountants- en belastingadviesorganisatie HLB Nederland is een landelijk samenwerkingsverband van drie zelfstandige en onafhankelijke accountantsorganisaties, elk met een eigen regio als werkgebied. De ruim 375 professionals zijn werkzaam in 17 kantoren en houden zich bezig met standaarddiensten als het samenstellen of controleren van de jaarrekening tot specialistische adviesdiensten als waardebepaling, het fiscaal optimaliseren van organisaties en het oplossen van investeringsvraagstukken. Daarmee richten zij zich met name op bedrijven in het MKB en non-profitorganisaties, maar ook op internationale ondernemingen. Door de omvang van de organisatie en het grote klantenbestand zijn er enorme hoeveelheden data in omloop, waarvoor niet alleen de opslag, maar ook de back-up moet worden gefaciliteerd. De ICT-diensten worden geleverd door het HLB Shared Service Center, dat onlangs de overstap naar twee nieuwe datacenters maakte, waarbij de NETGEAR ReadyDATA 5200 werd ingezet voor de data back-up.

De uitdaging
Oude omgeving aan vervanging toe


Voor de overgang naar de nieuwe datacenters stonden de servers van HLB in een meer dan vijf jaar oude omgeving die nodig aan vervanging toe was. Het serverpark draaide nog op Windows 2003 en men liep tegen de grenzen van de capaciteit aan. Drs. A.J.M. Janssen van HLB Shared Service Center:“[IvdE1] Wij schrijven jaarlijks enorme hoeveelheden data weg, waarvan een betrouwbare back-up moet worden gemaakt. We maken elke maand een full back-up en dagelijks een incrementele back-up. Alle back-up data worden zeven jaar bewaard, in lijn met onze bewaarplicht. Toen de limiet van het oude datacenter en de oude hardware in zicht kwam, moesten we na gaan denken over een nieuwe opzet, die toereikend en kostenefficiënt zou zijn.”

De oplossing
NETGEAR: zelfde mogelijkheden als veel duurdere systemen

Voor de grote migratie begon heeft HLB een uitgebreide voorstudie gedaan naar de hardware en software die voor opslag- en/of backup aan de eisen kon voldoen. Er vonden gesprekken plaats met leveranciers, waarbij de ins en outs van de verschillende alternatieven werden besproken. Uiteindelijk werd er gekozen voor de NETGEAR ReadyDATA 5200’s in combinatie met VEEAM software voor de back-up. Janssen: “De ReadyDATA’s kwamen voor ons als beste uit de vergelijking naar voren, omdat we hiermee heel veel opslagcapaciteit zouden krijgen, tegen een zeer redelijke prijs. Veel storage-oplossingen zijn erg prijzig en bij eenvoudiger systemen kun je niet repliceren. Wij gebruiken de ReadyDATA’s voor de opslag van grote hoeveelheden data en voor de replicatie van het ene datacenter naar het andere en dit was eenvoudigweg de beste oplossing voor ons. NETGEAR zelf verschafte ons rechtstreeks de informatie die we nodig hadden.”

Stapsgewijze migratie
In eerste instantie werd de hardware opgebouwd in de nieuwe datacenters. Toen het platform met de NETGEAR opslag er eenmaal stond en volledig ingericht was, werd er een razendsnelle verbinding tussen het oude en het nieuwe datacentrum aangelegd voor de servermigratie. Omdat de oude omgeving al volledig gevirtualiseerd was, konden alle servers vrij eenvoudig worden overgezet naar de nieuwe omgeving. Tijdens de overgangssituatie konden gebruikers in zowel de oude omgeving als de nieuwe werken, totdat uiteindelijk ook de laatste server was overgezet. Tot slot werd Citrix vervangen door Remote Desktop Services en was de migratie voltooid. Hoewel diverse externe partijen bij de migratie betrokken waren, heeft HLB in de hele migratie zelf de regie gevoerd. “Er waren wel externe specialisten om ons te adviseren, maar we wilden de touwtjes graag zelf in handen houden.”

Het resultaat
Efficiënter en eenvoudiger


De migratie verliep voorspoedig en inmiddels draait alles naar behoren. In het nieuwe platform zitten functionaliteiten die beheer en onderhoud een stuk eenvoudiger maken. Janssen: “Het is lastig om de precieze winst in efficiëntie vast te stellen, omdat tegelijk met de migratie ook een flinke uitbreiding van het aantal gebruikers plaatsvond: van 300 naar 400. Ik kan wel constateren dat het nieuwe platform goed voldoet aan onze eisen en dat we het met het oude platform allang niet meer hadden gered.

De voordelen op een rij

Beste back-up oplossing voor wegschrijven grote hoeveelheden data

Veel opslagcapaciteit tegen een redelijke prijs

NETGEAR biedt alles in een stuk hardware zonder extra kosten achteraf

5 jaar garantie waarvan de eerste 3 jaar NBD-vervanging

Onsite of remote installatie door NETGEAR is mogelijk

Geïnstalleerde NETGEAR apparatuur

2x NETGEAR ReadyDATA 5200

2x NETGEAR EDA4000 expansion chassis

 

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Storage