Zeeuwse zorgverlener ZorgSaam vernieuwt storageomgeving met Bull en EMC
07-04-2013
Deel dit artikel:

Zeeuwse zorgverlener ZorgSaam vernieuwt storageomgeving met Bull en EMC


Met ruim drieduizend werknemers is zorgverlener ZorgSaam in Zeeuws-Vlaanderen de grootste werkgever in dit deel van Nederland. De organisatie biedt naast ziekenhuiszorg vanuit enkele locaties ook ambulancezorg, thuiszorg en ouderenzorg. ZorgSaam is actief in de gehele regio Zeeuws-Vlaanderen. De afdeling ICT ondersteunt de medewerkers met algemene en medisch-specifieke IT-oplossingen. Eind 2011 vernieuwde ZorgSaam in nauwe samenwerking met Bull zijn Storage Area Network-omgeving (SAN). Het nieuwe EMC-systeem ondersteunt de organisatie onder meer bij haar initiatieven op het gebied van Virtual Desktop Infrastructure (VDI).

 
In de zorgwereld is datagroei – evenals in veel andere sectoren – een enorme uitdaging. Steeds meer medische apparatuur genereert tal van data die belangrijk zijn voor een succesvolle behandeling van patiënten. “Bij ons is zeker tachtig procent van alle data direct medisch gerelateerd”, zegt Johan Terlouw, teamleider BackOffice Dienst ICT bij ZorgSaam. “De omvang van de data blijft groeien, ook doordat we steeds meer 3D-beelden en videomateriaal opslaan. Specialisten en andere artsen willen die data bij voorkeur realtime terug kunnen zien. Dat stelt de nodige eisen aan het SAN.” 

End-of-life
In 2011 bleek dat het bestaande SAN – een EMC-omgeving van ongeveer vijf jaar oud – aan vervanging toe was. Het systeem was in vaktermen end-of-life. Daarnaast beperkte het verouderde systeem ZorgSaam in de plannen om gefaseerd een Virtual Desktop Infrastructure (VDI) uit te rollen. Terlouw: “Wij zijn als zorgorganisatie actief in de gehele provincie met wel veertig locaties. Voor bepaalde groepen medewerkers, zoals specialisten, heeft een virtuele desktop voordelen. Zo is er een desktop op elke locatie beschikbaar. Voor ons als ICT-afdeling is er het voordeel dat we de desktops makkelijker kunnen beheren vanaf een centrale locatie. Je hoeft voor updates en dergelijke niet langer alle locaties af. En voor de organisatie als geheel is er het grote voordeel dat alle data centraal is opgeslagen. Maar voor een VDI zijn snelheid en een hoge I/O belangrijke voorwaarden. Het was duidelijk dat onze bestaande omgeving niet kon voldoen aan die eisen. Het bleek dan ook nodig om de bestaande EMC-omgeving te vervangen.” 

Snel schakelen
ZorgSaam wilde snel schakelen met de vervanging van het SAN. De organisatie vroeg Bull om advies en een voorstel. “Bull ondersteunt al jaren naar volle tevredenheid ons bestaande SAN”, zegt Dimitri Raes, storagebeheerder bij ZorgSaam. “Daarnaast was er voor ons geen aanleiding om over te stappen op een ander hardwareplatform. Wij hebben Bull gevraagd om op basis van onze eisen met betrekking tot de benodigde capaciteit en het realiseren van een VDI een compleet voorstel te doen. Bull adviseerde een configuratie met twee EMC NS 480-systemen met FASTCache. Deze opzet biedt voldoende standaardopslagcapaciteit voor de komende tijd. Daarnaast zorgt FASTCache ervoor dat we voldoende snelheid hebben om virtuele desktops goed te laten functioneren.” 

Bull startte met het vooronderzoek in november 2011 en leverde al in december 2011 een operationele omgeving op. Daardoor kon ZorgSaam snel aan de slag met het VDI-project dat in fasen wordt uitgevoerd. Uiteindelijk doel is een hybride desktop waarbij gebruikers ondanks een virtuele desktop toch externe opslagmedia kunnen gebruiken. Terlouw: “Patiënten melden zich soms met een cd-rom of USB-stick met medische foto’s. Ook sturen ketenpartners zoals huisartsen soms digitale gegevens op, die een specialist op de werkplek moet kunnen raadplegen. Onze VDI moet daarin voorzien.” 

Migratie
ZorgSaam heeft ervoor gekozen om de migratie naar de nieuwe omgeving gecontroleerd en gefaseerd uit te voeren. Volgens Raes biedt een snelle migratie geen voordelen. “Het oude en nieuwe systeem communiceren prima met elkaar doordat de twee omgevingen gebaseerd zijn op dezelfde EMC-technologie. Dat maakt het mogelijk om ze voorlopig nog naast elkaar te gebruiken. In de loop van 2012 zullen we het oude systeem langzaam uitfaseren en volledig overstappen op de nieuwe omgeving.” 

Tevreden
Terlouw en Raes zijn erg tevreden over de manier waarop Bull en EMC wisten te reageren op de vraag van de organisatie. Terlouw: “We hebben nadrukkelijk gekozen voor bewezen en betrouwbare technologie en voor een vaste partner. Dat is de juiste keus gebleken. Bull biedt ons al jaren goede ondersteuning waarbij we kunnen rekenen op expertise van een vaste groep Bull-medewerkers. Daarnaast heeft Bull snel en professioneel gereageerd toen wij op korte termijn het bestaande SAN wilden vervangen. We beschikken nu over een toekomstvaste storageomgeving die ons in staat stelt in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.” 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Zorg