Redactie - 26 maart 2013

Bull helpt Atrium Medisch Centrum met snelle SAN-migratie EPD-gegevens


In een 24-uursomgeving als een ziekenhuis is de continue beschikbaarheid van medische gegevens een eerste vereiste. Het is dan ook een flinke uitdaging voor een IT-afdeling als zij Elektronische Patiënten Dossiers (EPD’s) op een bepaald moment naar een nieuwe SAN-omgeving moet migreren. Het Atrium Medisch Centrum (Atrium MC) in Heerlen schakelde Bull hiervoor in, dat de Vmirror ES appliance van Vicom Systems inzette. Resultaat: een foutloze migratie van 1,7 terabyte binnen zeven uur.


Het Atrium MC standaardiseerde in 2010 zijn storageomgeving op de technologie van NetApp. Het ziekenhuis migreerde zijn data in fasen naar de nieuwe omgeving die gebaseerd is op een NetApp FAS6240 MetroCluster. Begin 2011 stond de migratie van de EPD’s op het programma. “Die waren opgeslagen op een EMC CX600 die het einde van zijn levenscyclus had bereikt”, zegt Jean Laumen, manager Operations bij de afdeling Informatie-, Communicatie- en Medische Technologie van het Atrium MC. “Wij gingen op zoek naar een manier om deze dossiers snel en efficiënt over te zetten naar de NetApp-systemen.”

ICT-projectmanager Frank Kerkhoffs van het Atrium MC stelde voor om de mogelijkheden van de Vmirror ES appliance van Vicom Systems nader te bekijken. “Ik had deze leverancier op een storagebeurs leren kennen en zag mogelijkheden voor onze specifieke situatie. Doordat de digitale patiëntendossiers in principe 24 uur per dag beschikbaar moeten zijn, is een migratie in de kortst mogelijke tijd een vereiste. De Vicom appliance leek dat aan te kunnen.”

Uitgebreide tests

Laumen en Kerkhoffs schakelden Bull in voor advies. Bull is de vaste partner voor het ziekenhuis voor wat betreft de storageomgeving. Zo breidde Bull eerder de NetApp-omgeving uit en verzorgt het bedrijf het onderhoud ervan. Kerkhoffs: “Voor Bull was dit ook de eerste kennismaking met de technologie van Vicom. Vandaar dat we gestart zijn met een uitgebreide test bij Bull. We hebben daarvoor een hoeveelheid data gekopieerd en de migratie uitvoerig getest. In de volgende fase hebben we tests opgezet in de SAN-omgeving in het ziekenhuis. Die waren er vooral op gericht om te bepalen hoeveel tijd we nodig zouden hebben voor de totale migratie. Bij deze tests maakten we gebruik van kopieën van productiedata.”

Nadat de tests op alle fronten positieve resultaten opleverden, maakte de IT-afdeling samen met Bull een zeer gedetailleerd stappenplan voor de migratie. “Daarin hebben we van minuut tot minuut aangegeven wat er moest gebeuren en op welk moment”, zegt Laumen. “De migratie vond plaats van elf uur ’s avonds tot de volgende ochtend zes uur. We hadden met de gebruikers de afspraak dat alle gegevens om acht uur ’s ochtends weer beschikbaar zouden zijn. Het omslagpunt van doorgaan of teruggaan naar de oude situatie was vier uur ’s nachts.
Voor sommige afdelingen, zoals de kraamafdeling, hadden we relevante gegevens uitgeprint, omdat die ’s nachts tijdens de migratie wellicht nodig zouden zijn.”

Minder risico’s

Een offline datamigratie waarbij de productiegegevens tijdelijk niet beschikbaar zijn, was een bewuste keus, zegt Kerkhoffs. “Je kunt met de Vicom appliance ook een online migratie doen. Dan blijft de productieomgeving draaien en zet de appliance de gegevens over als ze even niet in gebruik zijn bij de applicatie. Het nadeel van deze aanpak is, dat het dagen kan duren voor alles is overgezet en dat de appliance geïntegreerd moet worden in de SAN-infrastructuur. Met de offline benadering was het in ons geval vooraf duidelijk dat de migratie in één nacht af te ronden was. Daarmee verminder je de risico’s en heb je minder zorgen voor wat betreft het beheer van zo’n migratie.”

Volgens Kerkhoffs en Laumen heeft de appliance zijn werk uitstekend gedaan en is het een ideaal middel gebleken om data te migreren tussen SAN-systemen. “Daarnaast heeft Bull een belangrijke rol als sparringpartner vervuld”, benadrukt Laumen. “Bull onderscheidt zich doordat het steeds met ons meedenkt. Veel andere leveranciers luisteren niet echt en leggen op wat er volgens hen moet gebeuren. Bij Bull is onze ervaring dat het bedrijf serieus alle mogelijkheden bekijkt en samen met de klant tot keuzes komt. Dat werkt erg prettig.”

Atrium Medisch Centrum
Atrium MC is een van de grootste algemene ziekenhuizen van Nederland met ongeveer zevenhonderd bedden en ruim 3.600 personeelsleden. Op drie locaties (Heerlen, Kerkrade en Brunssum) beschikt het over veel voorzieningen. Het ziekenhuis geeft op vernieuwende wijze vorm aan patiëntenzorg en werkt voortdurend aan het verbeteren van de hoge kwaliteit van die zorg. Atrium MC bestaat al meer dan honderd jaar en is een gerenommeerd opleidingsziekenhuis. Het opleiden van medisch specialisten en verpleegkundigen en het stimuleren van toegepast wetenschappelijk onderzoek nemen een centrale plaats in. Meer informatie is te vinden op: www.atriummc.nl.