Redactie - 02 maart 2013

Ontwikkeling van iCaress, de mobiele app voor Caress voor toepassing op tablets en smartphones


PinkRoccade Healthcare, onder meer actief in de caresector - verpleging, verzorging, thuiszorg en gehandicapten gezondheidszorg - wilde haar elektronisch cliëntendossier Caress uitbreiden met een mobiele app.

Oplossing
Ontwikkeling van iCaress, de mobiele app voor Caress voor toepassing op tablets en smartphones. Deze app is al uitgebracht als voorloper op de vernieuwde versie van Caress.

Vanaf de release in oktober 2012 gaat Caress over naar de naam mijnCaress, dat staat voor een verpersoonlijking van de softwaresuite en waarin iCaress de app voor tablets en smartphones is.

Behaalde resultaten
Een mobiele app, waarbij PinkRoccade Healthcare zich volledig richtte op de functionele aspecten en Yonder de technische realisatie verzorgde.
Bij klant 's-Heeren Loo is het effect van het werken met Caress op tablets uitgebreid onderzocht. De eindrapportage dd. december 2011 geeft als belangrijkste resultaten:

  • snelle beschikking over de meest actuele cliënteninformatie;
  • verbeterde interactie met de cliënten;
  • meer tijd voor hulpverlening.
Het eindrapport vermeldt verder de wens om de app-versie van iCaress nu in te gaan zetten. De gebruiker heeft niet de hele suite nodig, maar wil juist die functies die er mobiel toe doen.

PinkRoccade Healthcare, de marktleidende ICT-partner in de zorgsector, is klant van Yonder voor de ontwikkeling van innovatieve software. Een gesprek met MT-lid Ingo Tideman van PinkRoccade Healthcare over iCaress, de mobiele oplossing van het elektronisch cliëntendossier Caress voor de caremarkt die Yonder heeft ontwikkeld.

Altijd de juiste informatie op de juiste plek met iCaress
De zorgmarkt is sterk in beweging. Care-organisaties hebben allemaal te maken met de trend dat er meer regie bij de cliënt en de zorgprofessional komt te liggen. Er moet meer werk worden gedaan met relatief minder mensen. 'Wij willen de cliënt, zijn netwerk en de zorgprofessional in hun kracht zetten, ondersteund met een gezonde bedrijfsvoering. Dit doen wij door de dialooggestuurde zorg te ondersteunen', vat de als econoom opgeleide Tideman de situatie samen.

Dan biedt mobiel werken, met tablets en smartphones, uitkomst: de hulpverleners hebben op de plaatsen waar het nodig is altijd de beschikking over de benodigde cliënteninformatie. 'Ons doel is om onze klanten juist op dat terrein van mobiele oplossingen te faciliteren', aldus Tideman. 'Wij anticiperen hierop met de ontwikkeling van iCaress, waarmee ons elektronische cliëntendossier Caress op een efficiënte wijze mobiel is gemaakt.'

Een proces van co-creatie
De eerste ideeën voor een app had Yonder omgezet in een voorbeeldversie. 'Dat was puur om na te denken wat de mobiele revolutie voor onze markt kan betekenen', herinnert Tideman zich. 'Toen we besloten om op basis van de modernste technieken een serieuze versie te maken en we met Yonder in zee gingen, kwam de ontwikkeling in een stroomversnelling.'

Met Yonder was al samengewerkt aan Caress, zodat werd besloten om die voort te zetten bij de mobiele oplossing. Tideman: 'Wij hebben de marktkennis, en Yonder heeft de kennis en kunde wat betreft het ontwerpen en programmeren van mobiele oplossingen. Wij konden ons volledig richten op de functionaliteiten en de wensen en behoeften van de klant.' De samenwerking versnelde in elk geval de time-to-market. In minder dan een jaar is de applicatie van prototype tot marktgereed product tot stand gebracht.

In drie maanden was de demoversie klaar, vertelt Tideman. 'Vervolgens was in drie maanden een productiewaardige versie gereed. Daarmee kon in kleine groepen worden proefgedraaid. Een aantal klanten dat al met Caress werkte, werd bij het testen betrokken.' Uiteindelijk werkten zeven care-organisaties mee in de pilot, met een goed uitgeteste mobiele oplossing als resultaat. Inmiddels zijn de eerste twee organisaties in productie gegaan.

Het was een project waarin co-creatie centraal stond. Hoe ver die samenwerking is gegaan, blijkt uit de reis die Yonder organiseerde voor PinkRoccade Healthcare, samen met acht van hun klanten, naar de Roemeense vestiging van Yonder. 'Zeer inspirerend', aldus Tideman. 'En ook heel goed voor onze relatie met onze klanten. We kregen een sterke visie van Yonder gepresenteerd op de mobiele toekomst en we zijn vervolgens in kleinere groepen gaan brainstormen over de verdere mogelijkheden. Belangrijk, want het gaat om een revolutie in de caresector. Er ontwikkelt zich een nieuwe standaard in de zorg- en hulpverlening, aangedreven door innovatieve technologie.'

Intuitief te bedienen
Het is ook een revolutie in het ICT-denken. De klanten van PinkRoccade Healthcare zijn niet zozeer de care-organisaties, maar de zorgprofessionals die daar werken. Voor hen worden ICT-oplossingen ontwikkeld. Tideman: 'Die medewerkers willen hun tijd vooral besteden aan hulpverlening, en zo min mogelijk aan administratie en overleg. Op hun wensen is iCaress volledig geconcentreerd. Wij begrijpen dat een app alleen goed werkt als die gebruiksvriendelijk is, intuïtief te bedienen en altijd actueel.' Daar ging Yonder goed in mee, vindt Tideman. 'Yonder bleek in staat om net als wij vanuit de wensen van de eindgebruiker, de hulpverleners, te kunnen werken. Onze ervaring met andere ontwikkelpartijen is dat je vaak krijgt wat je vraagt, ook al blijkt later dat er alternatieven mogelijk waren. Yonder denkt pro-actief mee en legt die alternatieven ook op tafel. Dat is erg prettig om effectief goede software te ontwikkelen.'

Op pad met iCaress
Achter de iCaress-app schuilt een heldere filosofie: hij dient een eenvoudige voorkant te hebben, en een slimme achterkant. Eenvoudig en duidelijk in het gebruik, maar wel slim interacterend met het centrale systeem. Als de hulpverlener bijvoorbeeld gegevens toevoegt, komen die direct in het centrale systeem terecht.

Tideman illustreert hoe dat er in de praktijk aan toe gaat. 'Neem een thuiszorgmedewerkster die elke dag een ronde dient te maken langs een aantal cliënten. Zij kijkt 's ochtends op haar smartphone en ziet de afspraken op een rij in de agenda van die dag staan, inclusief klanteninformatie zoals de contactgegevens, de te leveren zorg en de daarvoor beschikbare tijd. Er is inzage in het verkorte zorgdossier en ook de contactgegevens van de huisarts, apotheek en familie staan er bij. Alle informatie dus om haar werk te kunnen doen - meer dan de smartphone of tablet heeft de medewerkster niet nodig.' Die hoeft dan bijvoorbeeld niet meer langs kantoor. Zij kan altijd uitgaan van de meest actuele informatie: wijzigingen in de agenda worden realtime doorgegeven. 'iCaress werkt volledig via de cloud, onze Pink Private Cloud. De smartphones en tablets worden voortdurend gesynchroniseerd.'

De cliënt raakt met het mobiele werken ook meer betrokken bij zijn behandeling. Tideman legt uit: 'De hulpverlener kan met hem gemakkelijk informatie delen en de behandeling toelichten met bijvoorbeeld het zorplan. Dat is de nieuwe realiteit in de zorgmarkt waarop wij inspelen.'

Abonnement
Het project is opgeleverd, maar Yonder blijft als ontwikkelpartner permanent betrokken bij iCaress. 'Het werkt met een abonnementssysteem. De klanten krijgen periodieke updates, en als er een nieuwe functie ontwikkeld wordt, komt die voor alle klanten beschikbaar. Daar blijft Yonder een belangrijke rol bij spelen.' Het geeft de andere dynamiek weer van mobiele applicaties: net als bij LinkedIn en Facebook komen er bij iCaress geregeld ongevraagde nieuwe functies bij, met de uitnodiging die eens uit te proberen.

De samenwerking met Yonder verliep goed en krijgt bij nieuwe mobiele applicaties een vervolg. Tideman: 'Wij hebben als PinkRoccade Healthcare de duidelijke keus gemaakt om niet zelf de software-ontwikkeling te doen. Wij willen samenwerken met een partner die ons kan versterken op het gebied van technische kennis, die de time-to-market bespoedigt en die het software-ontwikkelproces, en de investeringen hierin, voorspelbaarder maakt. Daarin voorziet Yonder uitstekend.'