Spectaculaire performancewinst dataverwerking bij Meteo Consult
22-02-2013
Deel dit artikel:

Spectaculaire performancewinst dataverwerking bij Meteo Consult


Lange wachttijden dataverwerking verdwenen
Op de eerste dag van juni 2011 begon vanuit ICT-optiek gezien de zon volop te schijnen voor Meteo Consult in Wageningen. De EMC VNX 5300-series en de CLARiiON AX4 werden namelijk in gebruik genomen. Met als onmiddellijk resultaat het verdwijnen van lange wachttijden bij dataverwerking. “Epco Dijk, systeembeheerder bij Meteo Consult: “Op de laatste dag in mei stonden in ons oude systeem zo’n 150 processen te wachten om uitgevoerd te worden, echte ‘disk-wait’s’ (I/O wait’s). Op 1 juni was door de ingebruikname van de VNX-oplossing - die werkt met Flash-geheugen (SSD) - de load gezakt van boven de 150 naar minder dan 10. De ‘wachtlijst’ was leeg. Ook alle achterliggende processen liepen direct veel vlotter. Het is duidelijk dat de hele keten veel sneller is geworden en dat er aanzienlijke verbetering is geboekt door de overstap naar VNX-series van EMC. Anno van Dijken, manager ICT bij Meteo Consult: “De winst in performance is factor dertig door de toepassing van SSD-geheugen.”

Weerdienstverlening draait om supersnelle levering
Meteo Consult is sinds 1986 leverancier van weergegevens aan klanten over de hele wereld. Men betrekt data van weermodellen uit diverse bronnen en verwerkt deze tot informatieproducten voor media (radio, tv, kranten) en het bedrijfsleven. Belangrijke afnemers zijn de verkeersector (gladheidsbestrijding), de energiesector, waar weerprognoses een cruciale rol bij inkoop van energie spelen, en de maritieme sector (offshore, containervaart). Er varen inmiddels 2500 schepen over de oceanen met door Meteo Consult in huis ontwikkelde software voor het maken van routeringen onder andere op basis van weerdata. Daarnaast is men actief in de consumentenmarkt met sms-diensten, weerlijnen en app’s met weerinformatie voor smartphones. Het hoofdkantoor van de MeteoGroup waartoe Meteo Consult behoort, staat in Wageningen. Voor business continuity is er een nevenvestiging in Ede met een complete back-up van alle bedrijfkritische infrastructuur.

Toekomstvaste keuzes
Anno van Dijken stond voor een belangrijke beslissing bij het vernieuwen van de storagecapaciteit en -sytemen. Het systeem dat in 2005 was aangeschaft kon niet tegen aantrekkelijke voorwaarden worden uitgebreid of opgewaardeerd. Van Dijken zocht daarom een andere oplossing om tegemoet te kunnen komen aan de geformuleerde zware eisen. Daarover zegt hij: “Weermodellen die we aangeleverd krijgen nemen door vergaande detaillering van de gegevens sterk toe in omvang. De totale datastroom groeit mede daardoor zeker zo’n twintig procent per jaar.

Over vijf jaar willen we ons datavolume echter nog steeds met dezelfde apparatuur aankunnen. Schaalbaarheid is dus een vereiste. Ook moest de performance sterk verbeteren in vergelijking met het oude systeem. Daarbij wilden we geen nicheoplossing in huis halen, dus verzekerd zijn van goede ondersteuning, en zeker niet opnieuw met te kostbare licensering te maken krijgen. Met dit eisenpakket zijn we ons gaan oriënteren in de markt en daaruit resulteerde onze keuze voor EMC.” 

kwaliteit ict-partner bewijst zich bij implementatie
Het ICT-team van Meteo Consult nam diverse aanbieders van storage-oplossingen onder de loep voordat de definitieve keuze werd gemaakt. Anno van Dijken: “Onze ICT-partner Visolity heeft een grote rol gespeeld bij het bepalen van onze keuze. De consultant die ons adviseerde is commercieel en technisch sterk. Visolity speelde goed in op onze eisen en maakte duidelijk dat de EMC-oplossing daar volledig aan tegemoet zou kunnen komen. Wij hadden eerst nog wat reserves aangaande SSD-techniek, maar Visolity heeft ons weten te overtuigen met heldere argumenten. Daarbij hebben ze ook waargemaakt wat ze ons voorhielden. Dat geldt ook de ondersteuning bij de implementatie van de nieuwe systemen. Epco Dijk: “Zo’n overstap is een kwestie van goed plannen. Visolity heeft ons daarbij goed geholpen. Inmiddels is de uitfasering van het oude systeem een feit. Het is goed om te zien dat de EMC-systemen goed overweg kunnen met Linux-omgevingen. Onze problemen met paden in LUN’s behoren dan ook tot het verleden. Daarbij liepen we met ons oude systeem uit de datapool. Dat is nu geen probleem meer. Met VMware kunnen we virtuele servers toevoegen en zo alle gebruikers optimaal bedienen”.

Alles onder controle vanuit één beheeromgeving
De systemen op de twee locaties - Wageningen en Ede - zijn in één beheeromgeving geplaatst. Meteo Consult gebruikt EMC Unisphere voor het managen van de storagecapaciteit. Systeembeheerder Epco Dijk: “Unisphere werkt goed en is helder. In één dashboard heb je alles overzichtelijk onder handbereik. Dat alles nu in één beheeromgeving is geplaatst betekent ook dat het maken van de replica’s weinig handelingen vraagt.”

Unified storage-oplossing van EMC voLdoet aan alle eisen
De inrichting van de aangeschafte systemen is tot in detail uitgewerkt. Van tevoren was geïnventariseerd hoeveel I/O ops nodig waren om de gewenste performance te kunnen halen. Anno van Dijken: “In het voortraject is tiering gedegen uitgezocht. We gebruiken de SATAschijven van de CLARiiON AX4 voor back-up en archivering. De SSD’s van de VNX ondersteunen de snelle dataprocessen. Wij hebben dit type storage aangeschaft voor dataverwerking van weermodellen, want juist daarbij wordt zeer veel gelezen en geschreven. Snelle toegang tot dit type data is absoluut noodzakelijk om onze klanten te kunnen bedienen met de meest actuele weergegevens.”

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Storage