Storage en back-up net zo duurzaam als producten  Van Houtum
18-02-2013
Deel dit artikel:

Storage en back-up net zo duurzaam als producten Van Houtum


Alle kleine beetjes helpen en samen zorgen ze voor een grote verandering. Dat vindt Van Houtum, producent van hygiënepapier. Net zoals het duurzaam toiletpapier een bijdrage levert aan een groenere bedrijfsvoering, doen ook de energiezuinige VNX-storage en Avamar back-up van EMC dat.

Daarmee leveren de storage en back-up een relevante bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf.

Duurzaam toiletpapier
De Limburgse fabrikant Van Houtum produceert papieren producten, zoals toiletpapier en papieren handdoekjes die in toiletruimtes wordt gebruikt. De fabrikant onderscheidt zich van zijn concurrenten op het punt van duurzaamheid. “Van oorsprong zijn wij een familiebedrijf”, zegt Jos Rutten, Controller bij Van Houtum. “Het zit in onze genen om goed te zorgen voor ons personeel en de wereld om ons heen. Al sinds de jaren zestig gebruiken we oud papier als grondstof voor onze hygiëneproducten. We vinden het zonde om bomen te kappen, als je ook op een andere manier papier kunt produceren. We doen dus al vijftig jaar aan recycling, jaren voordat men sprak over ‘duurzaamheid’. Het is voor ons zo vanzelfsprekend, dat we onlangs pas inzagen hoe duurzaam we zijn.”

Uit marktonderzoek blijkt dat Satino Black, het topproduct van Van Houtum, het meest milieuvriendelijk geproduceerde hygiënepapier ter wereld is. “Ons papier is volledig biologisch afbreekbaar. Bovendien produceren we het Satino Blackhygiënepapier CO2-neutraal”, aldus Rutten. 

uitdaging
Niet alleen de twee fabrieken en kantoren van Van Houtum werken zo milieubewust mogelijk. Ook in de ICT-omgeving is duurzaamheid een belangrijk criterium. Zes jaar geleden was de producent er snel bij toen virtualisatie voor het grotere MKB beschikbaar kwam. “We zijn op advies van onze vaste ICT-partner OpenLine toen overgestapt op EMC. Bovendien hebben we op dat moment de hele omgeving gevirtualiseerd met VMware”, legt Bert-Jan van der Burg, systeembeheerder bij Van Houtum, uit. “Het was best een flinke investering, omdat we de gehele ICT-omgeving destijds ook meteen redundant hebben uitgevoerd. Maar de voordelen waren direct zichtbaar: een betrouwbaardere storage, eenvoudiger beheer en bovendien een reductie van het aantal servers van 15 naar 4.” Van Houtum liep met zijn virtualisatieslag in de pas met SAP. De dag dat de ERP-leverancier bekend maakte dat het product gecertificeerd was, ging Van Houtum live op
het VMware platform.

“De omgeving van toen werkte perfect. We hebben heus wel eens een storing gehad, maar dan was OpenLine direct ter plaatse om het te verhelpen”, zegt Van der Burg. “Iets dat veel indruk op me heeft gemaakt, was de dag dat ik voor het eerst een pakketje van EMC ontving. Ik had niets besteld, maar toch werd er een disk afgeleverd. Op een bijgevoegd briefje stond: ‘Uit onze monitoring blijkt dat uw huidige disk binnenkort aan het einde van zijn levensduur is. Bijgaand een nieuwe disk zodat u de oude tijdig kunt vervangen.’ Dat soort service was ik niet gewend.”

Oplossing
Na enkele jaren was de back-up omgeving toe aan vervanging. Na een consult met Openline en EMC viel de keuze op Avamar, dat OpenLine als managed service levert. Van der Burg: “We hebben een lange tijd met tape gewerkt. We maakten destijds eerst een back-up op disk, waarna een backup naar tape plaats vond. Dit duurde toen de hele nacht. ”Dat werkte prima, maar het zorgde met slechts twee ICT’ers in dienst voor best veel werk. “Je wilt toch zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan alledaags beheer. Daarom nemen we back-up nu af als managed service van OpenLine.”

Daarnaast neemt Van Houtum een aanvullende dienst af bij OpenLine: een driemaandelijkse health check van de gehele VMware omgeving.

In 2011 oriënteerde Van Houtum zich op een nieuw storageplatform. “Onze oude storage was afgeschreven en liep bovendien tegen zijn grenzen aan. Dat komt omdat we nu veel meer informatie digitaal bewaren dan zes jaar geleden”, zegt Van der Burg. “Daarnaast zijn we veel actiever geworden in onze marktbenadering. Dat betekent dat we meer klantkennis vastleggen en analyseren.”

Van Houtum twijfelde geen moment of ze door moesten gaan met EMC. “Wij kiezen voor gerenommeerde merken die er morgen ook nog zijn en waarvan veel kennis in de markt aanwezig is. We zijn altijd erg tevreden geweest over EMC en we vertrouwen op het advies van OpenLine. Zij hebben veel kennis over de producten van EMC.” Na een consult met hen koos Van Houtum voor VNX van EMC, een midrange storageoplossing. “Stabiliteit van de omgeving is voor ons heel belangrijk. In onze productiefabriek werken we continu en in onze verwerkingsfabriek werken we 24 uur per dag met uitzondering van het weekend. Het merendeel van de tijd is er niemand van IT aanwezig, dus we willen het aantal storingen minmaliseren. EMC heeft bewezen dat hun oplossingen stabiel zijn. Daar betaal je misschien iets meer voor, maar de kosten van betrouwbare omgevingen betalen zich snel terug, omdat de storage blijft werken.”

Het verschil tussen het oude en nieuwe storage is opvallend. “Het energieverbruik is afgenomen. De oude disken hadden nogal wat stroom nodig en produceerden de nodige warmte. Nu hebben we maar één airco nodig in plaats van twee.” Inmiddels draait het storageplatform al een jaar naar volle tevredenheid. “Alles werkt zoals verwacht. Onze collega’s hebben niets gemerkt van de overgang naar een nieuw platform. Misschien is dat nog wel het mooiste compliment.”

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Storage