Redactie - 09 januari 2013

Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) vervangt archiveringsoplossing


Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) heeft een nieuwe archiveringsoplossing in gebruik genomen. PQR en Hitachi Data System (HDS) hebben een simpele, begrijpelijke oplossing geïmplementeerd die kosteneffectief is en hoge beschikbaarheid heeft. Het grote voordeel is dat de, op een Network Attached Storage (NAS) gebaseerde, infrastructuur voor meer dan alleen archiveringsdata gebruikt kan worden.

Ziekenhuis Gelderse Vallei
Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is een groot algemeen ziekenhuis met ruim 600 bedden, alle medische specialismen en moderne voorzieningen. ZGV biedt kwalitatief hoogwaardige medische zorg op een betrokken en patiëntgerichte wijze.

Archiveren en meer
De verregaande automatisering in de zorg creëert een grote hoeveelheid digitale gegevens, die constant groeit. Ziekenhuizen zien zich geconfronteerd met een continu groeiende behoefte aan veilige opslag hiervan. Het ZGV had al een aantal jaren een EMC2 Centera archiveringsoplossing. Vincent te Koppele, Hoofd ICT ZGV: “Onze oplossing was merkbaar ouder aan het worden. We konden nog steeds onze archiefbeelden terughalen, maar het onderhoud werd steeds duurder en de beschikbare dataruimte raakte op. Daarnaast waren bepaalde servers aan vervanging toe. Wij wilden weer een systeem dat we ziekenhuisbreed konden inzetten en dat in hoge mate schaalbaar is. De nieuwe oplossing wordt op de eerste plaats ingezet voor het Picture Archiving and Communication System (PACS) van leverancier Agfa, maar
moet ook geschikt zijn om op termijn andere data te archiveren.”

De belangrijkste eisen en wensen waren lage kosten per TB, een open en schaalbare oplossing, voldoende performance, garanties met betrekking tot de beschikbaarheid en onveranderbaarheid van informatie. De oplossing moest met alle bij het ZGV in gebruik zijnde hard- en software oplossingen werken, de migratie moest tijdig en zonder service-onderbreking plaatsvinden en het moest mogelijk zijn om in de toekomst over te schakelen naar een ander soort opslag zonder lock-ins te creëren.

Keuze voor PQR en HDS
ZGV heeft meerdere partijen benaderd en vergeleken en heeft gekozen voor de combinatie PQR met HDS als storageleverancier. Te Koppele: “Het voorstel dat deze partijen hebben gedaan sluit aan bij onze vraag, is economisch aantrekkelijk en biedt mogelijkheden tot aanzienlijke kostenbesparingen. PQR kennen wij als een betrouwbare partner en HDS is een ‘dedicated’ storageleverancier, met focus op dataopslag. Daarnaast hebben beide partijen ruime ervaring in de zorgmarkt.”

Om het systeem voor meer dan alleen archiveringstoepassingen te kunnen gebruiken, heeft ZGV een duidelijke voorkeur voor Network Attached Storage (NAS) uitgesproken. PQR en HDS hebben daarom een oplossing aangeboden die is opgebouwd uit twee componenten: een NAS met UltraCluster bundel en een modulaire storage: de HNAS3080 en de AMS2300. Het cluster is één van de snelste NAS-oplossingen op de markt.

Te Koppele: “De oplossing moest ook volgens het ‘Write Once, Read Many’ concept werken. Vergelijk het met een CD: die beschrijf je ook één keer, waarna je hem zo vaak als je wilt, zonder iets te wijzigen, kunt afspelen. Hierdoor kunnen we garanderen dat medische beelden niet veranderen gedurende de tijd dat zij zijn opgeslagen.”

De migratie van de huidige ZGV-omgeving naar de HNAS-omgeving hebben PQR en HDS in samenspraak met Agfa gerealiseerd. “Dat was nog best spannend”, aldus Te Koppele. “Samen met Agfa hebben we onderzocht of het mogelijk was ons beeldarchief één op één te kopiëren om zo de data snel naar het nieuwe systeem over te zetten. Dat is gelukt, anders hadden we nooit zo snel live kunnen gaan.”

Snel, modern en schaalbaar
ZGV gebruikt nu een ultramoderne archiveringsoplossing. De oplossing is schaalbaar in zowel performance als capaciteit. Het HNAS3080 systeem verwerkt files snel, kan groeien in capaciteit naar één PetaByte en kan per directory vele miljoenen entries bevatten. “De NAS-oplossing is simpel, begrijpelijk en kosteneffectief en garandeert ons hoge beschikbaarheid,” zegt Te Koppele. “PQR was gedurende het traject scherp op de beleving van de klant en fungeerde als aanjager en intermediair tussen ZGV en HDS. De voortgang werd regelmatig gecheckt waardoor het project in beweging bleef.”

Probleemstelling

  • Wens om archiefbeelden sneller te kunnen terughalen.
  • Bestaande EMC2 Centera archiveringsoplossing was verouderd; onderhoudskosten werden hoger, de ruimte raakte vol en het werd tijd om apparatuur te vervangen.
  • ZGV wilde de oplossing in de toekomst niet alleen voor PACS archiveringsdoeleinden, maar ook voor andere vormen van dataopslag gebruiken.


De PQR-aanpak

  • Ontwerpen, leveren, configureren en installeren van een nieuwe infrastructuur op basis van Hitachi NAS en AMS.
  • Het HNAS3080 systeem is aangeboden met een UltraCluster bundel bestaande uit verschillende meegeleverde software onderdelen.


Resultaat

  • Stabiele, open, toekomstgerichte, schaalbare en flexibele omgeving.
  • PACS informatie is snel toegankelijk.
  • De moderne storage-omgeving levert kosteneffectieve opslag.
  • Mogelijkheden om de storage-omgeving voor meer dan alleen archivering te gebruiken.
  • ZGV neemt hypermoderne archiveringsoplossing, die klaar is voor de toekomst, in gebruik. 


Picture Archiving and Communication System (PACS)
PACS is een beeldverwerkend systeem dat het mogelijk maakt om via computers de digitale beelden (met verslag) gemaakt op de afdeling radiologie te verwerken, te archiveren en te verspreiden bij en onder de aanvragende medische specialisten.

Door het digitale karakter biedt PACS veel voordelen; het kan gekoppeld worden aan het Ziekenhuis Informatie Systeem (ZIS) of Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) en geïntegreerd worden met het Radiologie Informatie Systeem (RIS), waardoor een complete radiologische workflow ontstaat die de juiste patiëntengegevens met de juiste beeldgegevens koppelt. Beelden van een onderzoek zijn direct op het netwerk beschikbaar, waardoor deze door de aanvragers (zowel interne als externe) geraadpleegd kunnen worden. Beelden kunnen worden opgeslagen in een datacenter, gebrand worden op cd-rom of op röntgenfilm worden gezet. Als een patiënt eerder voor röntgenonderzoek is geweest, kunnen ook de oude beelden zonder vertraging opgevraagd worden.