Mitros kiest voor betrouwbaarheid van PQR en NetApp
09-01-2013
Deel dit artikel:

Mitros kiest voor betrouwbaarheid van PQR en NetApp

Mitros heeft, net als veel organisaties, te maken met een toenemende groei aan data. De bestaande storageoplossing bood niet langer de ruimte en performance die een dergelijke oplossing tegenwoordig moet kunnen leveren. Mitros heeft daarom gekozen voor de door PQR voorgestelde NetApp-oplossing. Naast grootte, schaalbaarheid, back-up en herstel van data, staat deze oplossing ook garant voor de verdeling van bedrijfskritische data over twee locaties.

Mitros
Mitros is een woningcorporatie in de stedelijke regio Utrecht met 400 medewerkers. Mitros heeft naast zo’n 30.000 woningen waar 65.000 mensen wonen, ook nog 85.000 m2 maatschappelijke voorzieningen in beheer. Mitros maakt zich hard voor de vragen en wensen van de mensen die hiervan gebruik maken. Door het bouwen, verhuren, onderhouden, renoveren en verkopen van woningen en gebouwen voor voorzieningen. Maar ook door een bredere sociale inzet. Dit doen zij in nauwe samenwerking met andere partijen.

Levensbelang
Mitros maakte gebruik van een HP EVA storageoplossing. Deze oplossing voldeed, maar was technisch en economisch afgeschreven. Daarom ging Mitros op zoek naar een nieuwe oplossing die de toenemende hoeveelheid data veilig kon opslaan. Bram Meijer, Teammanager ICT afdeling Services en Beheer van Mitros: “Wij creëren dagelijks zoveel gegevens over bewoners, huizen, contracten en contacten, dat een goede storageoplossing voor ons van levensbelang is. Niet alleen de opslag is belangrijk, we moeten ook zorgen voor een uitwijkmogelijkheid, voor back-ups en voor de mogelijkheid tot herstel van onze data, in geval van calamiteiten.”

PQR levert NetApp-oplossing
Na een uitgebreid selectietraject, heeft Mitros gekozen voor de NetApp-oplossing die PQR, een NetApp Star Partner, heeft aangeboden. Deze oplossing voldoet aan de door Mitros gestelde eisen en wensen met betrekking tot grootte en schaalbaarheid en voorziet in een adequate wijze van back-up en herstel van data. De NetApp-systemen maken het mogelijk om binnen enkele minuten extra opslagcapaciteit op een gebruiksvriendelijke manier toe te voegen aan een bestaande omgeving. Deze uitbreiding vindt plaats zonder herstart en zonder verlies van
performance. Gebruikers en applicaties ondervinden hiervan geen enkele hinder.

De gekozen omgeving is uiterst stabiel en meer dan 99,99% beschikbaar. De NetApp-systemen beschikken over aansluitmogelijkheden en protocollen die probleemloos op de bestaande en toekomstige ICT-omgeving kunnen worden aangesloten. De oplossing omvat ook tools waarmee het mogelijk is om consistente back-ups te maken van bijvoorbeeld Exchange, VMware, SQL en Oracle.

Beheren en kopiëren
De intuïtieve software van NetApp standaardiseert het beheer en houdt het daardoor eenvoudig. De manier waarop de NetApp-omgeving wordt beheerd, geeft Mitros eenvoudig inzicht in de complete omgeving en stelt hen in staat de configuratie te wijzigen. Back-up, replicatie en beveiliging maken ook onderdeel uit van deze beheeromgeving. 

De storageoplossing verdeelt de dataopslag geografisch over twee locaties. Op de eerste locatie gaat de productieomgeving op een centrale storageoplossing draaien. Op de uitwijklocatie wordt een replica van de primaire storage geplaatst en er komt een test- en ontwikkelomgeving te draaien. Tevens fungeert deze locatie als back-up en uitwijklocatie.

Succesfactor: PQR!
Het PQR-stappenplan vormt de basis van het project. Essentieel hierin is de PQRprojectaanpak, de ervaring met vergelijkbare projecten bij vergelijkbare organisaties en de aangeboden hard- en software. “PQR heeft de implementatie in goede samenwerking met Mitros uitgevoerd. Het goede resultaat van het project is niet in het bijzonder terug te vinden in de geïmplementeerde hard- en software, maar is grotendeels te danken aan de getoonde kennis en ervaring van PQR ten aanzien van dergelijke projecten”, aldus Meijer. “De beheerders van Mitros zijn tijdens de implementatie door middel van workshops en ‘training on the job’ intensief betrokken. Hierdoor sluit de storageomgeving goed aan op onze specifieke eisen en wensen en is tijdens de implementatie al veel kennis binnen onze eigen organisatie opgedaan.” 

Probleemstelling

 • Bestaande HP EVA storageomgeving was economisch en technisch afgeschreven;
 • De hoeveelheid data groeit zo snel, dat de storage mee moet kunnen groeien;
 • De data van Mitros moet altijd beschikbaar zijn;
 • De data van Mitros moet in geval van een calamiteit binnen no time hersteld kunnen worden;
 • De oplossing moet op twee locaties kunnen worden ingezet als storage maar ook 
 • voor back-up en data recovery doeleinden.


De PQR-aanpak

 • Ontwerpen, leveren, configureren en installeren van een storageoplossing op basis van NetApp-hard- en software;
 • De oplossing bestaat uit een NetApp FAS2240A met 60 stuks 600GB SAS 15K disks waarmee een ruime performanceverbetering ten opzichte van de oude situatie is gerealiseerd. Op de uitwijklocatie is een NetApp FAS2040 met 60 stuks 2TB SATA 7,2K disks geleverd. Deze  apaciteitsdisks zijn voordeliger dan de disks die op de hoofdlocatie worden gebruikt, omdat ze minder snel zijn. Toch bieden ze ruim voldoende snelheid wanneer er zich onverhoopt een calamiteit voordoet en Mitros een beroep op haar uitwijkomgeving moet doen;
 • De NetApp FAS2040 op de uitwijkomgeving wordt ook ingezet voor het maken van de back-up. De replicatie wordt asynchroon uitgevoerd met behulp van SnapMirror technologie over een separaat IP-netwerk;
 • PQR-stappenplan: een duidelijke projectaanpak, inclusief workshops en ‘on the job’ training voor Mitros medewerkers.


Resultaat

 • Stabiele, hoog beschikbare, toekomstgerichte, schaalbare en flexibele omgeving;
 • Data wordt op twee locaties bewaard;
 • De storageomgeving wordt ook voor back-up en data recovery omgeving ingezet;
 • Mitros heeft de komende drie jaar gegarandeerd voldoende storagecapaciteit. Van de gegevens worden back-ups gemaakt die op twee fysiek gescheiden locaties bewaard worden; 
 • Mitros ziet PQR als een betrouwbare partner met verstand van zaken

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Storage