Proact helpt woningcorporatie Woonconcept aan storage-omgeving
09-07-2012
Deel dit artikel:

Proact helpt woningcorporatie Woonconcept aan storage-omgeving


Woonconcept is een middelgrote woningcorporatie die zo’n 12.500 verhuurbare eenheden in beheer heeft. De primaire taak van Woonconcept is het verschaffen van veilige, betaalbare en duurzame huisvesting voor diegenen die daar zelf niet in kunnen voorzien.

Woonconcept was niet tevreden met de storage oplossing die zij in gebruik hadden. René Munster, hoofd Informatisering & Automatisering bij Woonconcept licht het toe: “In 2008 hebben wij een nieuw ERP-systeem, Empire van DSA Vision, in gebruik genomen en we constateerden dat de omvang van onze database hierna flink is toegenomen. Er werden nieuwe databases aangemaakt en de storage oplossing die we destijds in gebruik hadden kon deze datagroei simpelweg niet aan. We liepen tegen de grens aan qua capaciteit en de performance was niet goed. Daarnaast was de backup van gegevens verouderd en minder gebruiksvriendelijk. We moesten dus op zoek naar een andere oplossing.”

Naast de kosten was een belangrijke eis die Woonconcept stelde aan de nieuwe storage oplossing dat de capaciteit eenvoudig uit te breiden moest zijn. Verder moest de performance stabieler zijn dan de oplossing die op dat moment in gebruik was en de backup eenvoudig te regelen zijn.

Bij de inrichting van de storage omgeving van Woonconcept is er gekozen voor een NetApp FAS2040 als primaire storage en een FAS2020 op de uitwijklocatie in Meppel als backup. “Proact heeft begin 2010 een plan van aanpak opgesteld voor de implementatie”, aldus Munster. “Dit traject is eigenlijk heel vlot verlopen. We hebben de data stap voor stap overgezet op het SAN. Dit betekende uiteraard wel dat we in het begin nog wat data op tape moesten opslaan, maar dat hadden we ook ingecalculeerd. Al snel was alle data van het oude systeem overgezet op NetApp.”

In de loop van 2010 is de nieuwe storage oplossing in gebruik genomen. Rond die tijd besloot Woonconcept ook om te migreren van Office 2003 naar Office 2007. “We merkten hierbij al snel dat dit grote gevolgen had voor de hoeveelheid data”, aldus Munster.

De belangrijkste oorzaak van het capaciteitsprobleem was dat Woonconcept na de eerste uitbreiding aan de slag is gegaan met servervirtualisatie. “Ondanks dat je hierbij gebruik maakt van deduplicatie, merkten wij toch dat de databehoefte toenam”, vervolgt Munster. “Medewerkers willen graag informatie bewaren en vaak wordt dezelfde data op verschillende plekken opgeslagen. Dit hadden we niet voorzien en daarom hebben we Proact ook gevraagd om een analyse uit te voeren op de data, zodat we meer inzicht kregen in waarom er zoveel extra capaciteit nodig was. Woonconcept is op basis van de analyse ook tot de conclusie gekomen dat er kritischer moeten worden gekeken naar wat er wordt opgeslagen op het SAN. Er is besloten om naast het SAN ook te werken met een eenvoudige NAS.

De nieuwe storage omgeving van Woonconcept is veel beter te beheren dan de vorige omgeving. De beheerders zijn door Proact opgeleid en kunnen het beheer volledig zelf uitvoeren. Ook het terugzetten van data is veel eenvoudiger. Het merendeel van de tapes zijn vervangen door snapshots met een backup naar de uitwijklocatie. De backup strategie is hetzelfde gebleven alleen verloopt dit proces nu een stuk eenvoudiger. “Met de oplossing die Proact heeft geïmplementeerd kunnen we de capaciteit eenvoudig uitbreiden en terugvallen op een solide uitwijkomgeving als dit nodig is en we zijn hierdoor klaar voor alle toekomstige ontwikkelingen”, concludeert Munster.

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Storage