Redactie - 25 mei 2012

Cloud voor optimale beschikbaarheid meldapplicatie


Stichting M. is de drijvende kracht achter het initiatief ‘Meld misdaad anoniem’, dat burgers helpt om zonder bekendmaking van persoonlijke informatie misstanden kenbaar te maken en zo de politie en andere instanties te ondersteunen in haar werk. Een belangrijk fundament om te zorgen dat alle meldingen goed terechtkomen, is een in eigen beheer ontwikkeld meldingsplatform. De hardware waarop dit platform draait, is al sinds een aantal jaren in beheer bij Terremark. Toen deze hardware afgeschreven was, besloot Stichting M. te evalueren of er een alternatief model was om de applicatie te hosten. Die vond het in de Enterprise Cloud Managed Edition van Terremark.

“Terremark was in eerste instantie onderaannemer van Interxion, onze hosting partner. In die hoedanigheid hebben ze een aantal indicatoren aangebracht in het serverpark, waarmee ze proactief storingen konden detecteren en er ook actie op konden ondernemen”, aldus Ruud Smulders, manager bij Stichting M. “Dit betekent in de praktijk dat we sinds 2006 honderd procent uptime hebben gehad, en nooit uit productie zijn geweest. In 2011 bleek de hardware toch wel erg verouderd, waardoor we de bedrijfszekerheid niet konden garanderen richting onze partners. We zijn verplicht om hen binnen 24 uur na melding de informatie door te spelen en daarbij speelt onze meldapplicatie een belangrijke rol.”

Het jaar rond 
Het 0800-7000 nummer van Meld misdaad anoniem is het hele jaar, inclusief de weekenden geopend voor bellers. Dat zijn er 150 per dag van mensen, die verwachten dat hun anonimiteit geborgd wordt. Dat gebeurt op verschillende niveaus; allereerst in de centrale bij KPN waar nummerherkenning altijd wordt uitgezet, dan bij het documenteren van de melding en tenslotte in het meldingssysteem zelf. Dat dient als reservoir; wanneer een melding wordt opgehaald uit het systeem verdwijnt de informatie en blijven er slechts statistische data over.

Ruud Smulders: “Toen we besloten de hardware te vervangen hebben we een audit laten doen door een onafhankelijke partij naar de gevolgen van het virtualiseren voor onze meldingsapplicatie. Die impact bleek nihil te zijn. Naast dit onderzoek hebben we bij Terremark additionele beveiligingseisen en beschikbaarheidseisen neergelegd. Onze vertrouwelijke gegevens mogen onder geen enkele omstandigheid in handen komen van ongeautoriseerde gebruikers (ook niet als per ongeluk onze disk aan de verkeerde gebruiker wordt gekoppeld). Evenmin mogen deze data voor beheerders van Terremark toegankelijk zijn. Op grond hiervan zullen wij ook zelf aanvullende voorzieningen treffen, zoals encryptie van de database.”

Solide en veiling
Terremark voorzag met haar Enterprise Cloud Managed Edition in een stabiel IaaS-platform voor Stichting M. “We waren niet zozeer op zoek naar kostenverlaging, als wel naar een betrouwbare, veilige en flexibele oplossing voor onze meldapplicatie. We onderzoeken of we online meldingen mogelijk kunnen maken en wanneer dat gaat plaatsvinden, zal onze capaciteitsvraag bij Terremark toenemen. Door voor een cloud-oplossing te kiezen zijn we daarop voorbereid”, aldus Ruud Smulders. “Gezien de manier waarop we de afgelopen vijf jaar met elkaar hebben samengewerkt, had ik er alle vertrouwen in dat we gezamenlijk deze volgende stap konden zetten. Omdat wij nauwe banden onderhouden met allerlei overheidsinstanties, was het echter wel belangrijk om dat vertrouwen te staven met onderbouwde data. Die kon Terremark ons bieden in de vorm van de vereiste beveiligingscertificaten, goede procedures en hun nieuwe NAP of Amsterdam op Schiphol Noord.

Korte lijnen
Stichting M. heeft lof voor de manier waarop Terremark de zaken oppakt. Ruud Smulders: “Waar Terremark erg sterk in is gebleken, is de vertaling van onze specifieke problematiek naar de benodigde technologie en de vereisten. Dit in combinatie met hun serviceniveau tot op heden en de daadkracht die ze tonen bij de oplossing van vraagstukken, maakte ze tot een ideale partij om onze meldapplicatie te hosten. Wij hebben behoefte aan een partij die met ons meedenkt en snel kan schakelen wanneer dat nodig is. Het zijn beide kwaliteiten die ik terugvind in Terremark.”