Redactie - 28 oktober 2011

Datacenter van Terremark maakt 24x7 marktplaats mogelijk


In Nederland staat het hart van Quadrem, een wereldwijde elektronische marktplaats die jaarlijks 22 miljard dollar aan transacties verwerkt. Dankzij het datacenter van Terremark, dat onderdak biedt aan de infrastructuur van Quadrem, heeft Quadrem geen omkijken naar technische zaken als beheer, beveiliging en continuïteit.

Quadrem is een elektronische marktplaats die wereldwijd zakelijke aanbieders en afnemers bij elkaar brengt. Het initiatief is ontstaan in de mijnbouw, waar een koper met honderden verschillende leveranciers te maken kan hebben. Die situatie zorgde vroeger voor een enorme hoeveelheid papierwerk, van offertes tot orderbevestigingen en facturen. De opkomst van internet bood de mogelijkheid de kracht van het netwerk te gebruiken om dat complexe administratieve proces eenvoudiger te maken.

“Het doel van Quadrem is om met elektronische toepassingen een meer efficiënte manier van werken mogelijk te maken”, aldus Stephen Baldrey, Infrastructure Delivery Manager. “Om dat te bereiken zijn we vanaf het begin wereldwijd aanwezig, we hebben een vestiging op alle continenten. De enige manier waarop een dergelijke marktplaats succesvol kan zijn is die wereldwijde aanwezigheid, zodat bijvoorbeeld een kogellagerfabriek in Amerika zijn producten kan verkopen aan een bedrijf in Australië. Zo bieden we de gebruikers een effectieve manier om zaken te doen door de hele supply chain heen. Het proces wordt gestroomlijnd, de supply chain is transparant en er kunnen geen papieren meer kwijt raken.”

Gebruikers kunnen op diverse manieren gebruik maken van het platform. Sommige suppliers zijn vrij klein in omvang, wat betekent dat ze in de meeste gevallen niet zelf beschikken over een volledig ERP-systeem. Zij kunnen daarom alle functionaliteiten die ze nodig hebben via internet gebruiken. Daarvoor hebben ze niet meer dan een internetaansluiting en een login nodig. Voor grotere klanten biedt Quadrem een volledig geïntegreerde service. Grote partijen die wel beschikken over een ERP-systeem voor bijvoorbeeld inventarismanagement en procurement kunnen dit koppelen aan het systeem van Quadrem. Dit maakt ook weer de communicatie tussen grote en kleine partijen mogelijk via de marktplaats. De kopers hebben toegang tot een grotere markt, en kunnen profiteren van schaalgrootte. De aanbieders hebben weer toegang tot een veel grotere afzetmarkt, die ze vroeger niet konden bereiken.

Beschikbaarheid cruciaal
Het hart van de infrastructuur van de marktplaats is volledig gevestigd in Nederland, in het datacenter van Terremark. Baldrey: “Zij hosten de volledige omgeving voor ons, voor de hele wereld. Dus transacties van Brazilië met Noord Amerika lopen ook via de hub in Amsterdam. Het is onze hoofd-productie omgeving waar de hele infrastructuur staat, van firewall tot applicatieservers. Essentieel daarbij is dat werkzaamheden vierentwintig uur per dag doorgaan. Er zijn op ieder moment van de dag mensen die zaken doen over onze systemen. De uptime is cruciaal. Als het systeem niet zou werken zou de hele business stil liggen, en zouden er geen betalingen worden verricht. En dat tikt aan bij een omvang van 22 miljard dollar aan transacties op jaarbasis. Een korte downtime is al heel kostbaar, niet alleen voor ons maar ook voor onze klanten die dan niet snel genoeg op deals kunnen reageren.”

Bij het opbouwen van de infrastructuur in de opstartfase heeft Quadrem diverse leveranciers vergeleken. “We hebben er uiteindelijk voor gekozen om onze infrastructuur onder te brengen bij Terremark. Zij waren in staat alternatieven te beiden, en hadden een eigen visie. Alle partijen konden wel hosten, maar Terremark kon daarbij creatieve oplossingen aandragen. Bovendien hadden zij een tweede site beschikbaar voor testen en disaster recovery. Het primaire datacenter staat op Schiphol, het tweede staat in Hilversum op het mediapark.”

Hybride vorm
Quadrem heeft wereldwijd vijfhonderd medewerkers, maar ondanks dat het hart van de infrastructuur in Nederland. Terremark zorgt voor het dagelijks beheer, en voert alle fysieke taken uit. Baldrey is coördinator tussen Terremark en de IT-teams van Quadrem in Peru en de Verenigde Staten. “Dat moeten we van tevoren aanvragen. Als we nieuwe hardware en servers kopen wordt dat geïnstalleerd door Terremark.”

Quadrem heeft volgens Baldrey nog geen concrete plannen om over te gaan op cloud computing, maar het is wel een ontwikkeling waar we met belangstelling naar kijken. “Op dit moment zijn we nog zelf eigenaar van onze infrastructuur. Maar naarmate de technologie voortschrijdt komt cloud computing in de toekomst wel in beeld. Persoonlijk denk ik dat het de toekomst is, het concept dat je je eigen hardware in een rack in eigendom hebt zal verdwijnen.”

Hij verwacht dat de hybride vorm een belangrijke plaats zal gaan innemen. “Bepaalde onderdelen van je omgeving zullen in de cloud staan, en anderen zul je fysiek in eigen huis houden. Dan zet je de niet-bedrijfskritische zaken in de cloud, en als je absolute zekerheid wilt hebben houd je het in eigen huis. Een van de dingen waar we bijvoorbeeld met Terremark naar kijken is het gebruiken van de cloud voor disaster recovery, in plaats van een uitwijkomgeving waar je voor betaalt zonder dat er wat gebeurt. Cloud komt daarentegen alleen in de lucht als je die echt gebruikt. Alleen betalen voor de resources die je nodig hebt is erg aantrekkelijk. Cloud Computing wordt de grootste sprong die we in de toekomst gaan maken.”

Vlaggenschip
Een trend waar Quadrem al wel ver mee is, is virtualisatie. “In 2009 hebben we al ongeveer de helft van onze fysieke omgeving gevirtualiseerd. Zo konden we consolideren naar een veel kleinere footprint van onze hardware. We hebben vijftig servers gevirtualiseerd op een totaal van 114. Toen we die servers hadden uitgeschakeld zaten we letterlijk met een enorme berg hardware die over was. We draaien nu twee jaar naar tevredenheid die gevirtualiseerde omgeving en momenteel zijn we aan het kijken wat we nog meer naar een gevirtualiseerde omgeving kunnen overbrengen, zodat we fysieke machines kunnen weghalen.”

Hij is onder de indruk van het nieuwe datacenter van Terremark. “Het is een geweldig gebouw, met de nieuwste technologie, van de luchtkoeling tot dieselgeneratoren en dynamo’s met vliegwielen. Het is een mooie manier om op die manier een datacenter helemaal nieuw op te bouwen. Het is echt een vlaggenschip voor Europa. Ik vind het bovendien mooi dat het niet is weggestopt. Vaak zijn datacenters anonieme bunkers, maar Terremark heeft er juist voor gekozenen om het van alle kanten zichtbaar te maken, zowel vanaf de grond als vanuit de lucht.”

Op termijn zal Quadrem ook gebruik gaan maken van het nieuwe datacenter. “Essentieel voor ons is dat we daadwerkelijk 24 x 7 opereren. We moeten erop kunnen vertrouwen dat onze diensten altijd in de lucht zijn. Terremark reageert altijd snel. Ze zijn letterlijk onze andere hand. Ze zijn een integraal onderdeel van onze business.”