Redactie - 11 augustus 2014

Beveiligde telefoon Blackphone in vijf minuten te kraken

Een hacker is er toch in geslaagd om de beveiligde smartphone Blackphone binnen slechts vijf minuten te kraken, echter wel met medewerking van de telefooneigenaar. 

Tijdens de hackersconferentie Blackhat is het hacker Justin Case gelukt om de Blackphone te kraken door gebruik te maken van kwetsbaarheden in de Android-versie waar de Blackphone op draait.

Koppeling computer
Binnen vijf minuten verkreeg Case root-toegang tot het toestel, waardoor hij de volledige rechten over het toestel had bemachtigd. Voor de succesvolle uitvoering van de hack was het wel noodzakelijk om de Blackphone met een computer te koppelen Om de ernst van de hack te nuanceren vertelt Case dat het hacken van de Blackphone alleen mogelijk is als de eigenaar van de telefoon meewerkt. Echter acht Case het opmerkelijk dat zulke kwetsbaarheden in de gebruikte Android-versie niet aangepakt zijn.

Als beloning heeft Case van het Zwitsere SGP Technologies, het bedrijf achter de Blackphone, een t-shirt gekregen.

Mogelijkheden
De Blackphone geeft de gebruiker meer controle over toestemmingen die apps krijgen. Zo kan er versleuteld via internet worden gebeld en gesms’t met de apps Silent Phone en Silent Text, die ook al beschikbaar zijn voor iOS en Android. KPN is momenteel bezig om de Blackphone te testen. Naar verwachting verschijnt het toestel pas aan het einde van dit jaar bij de provider.

NvD