Redactie - 09 augustus 2014

Walter van Uytven: ‘Iedereen wil mobiel werken’



“Ik ben eigenlijk altijd een ondernemer geweest”, zegt Walter van Uytven, CEO van Awingu. In België heeft Van Uytven een lange track record in de IT, waarbij hij onder meer dit jaar door Datanews is gekozen tot ICT Channel Personality of the year. Door zijn ervaring hebben de investeerders van Awingu hem gevraagd om het bedrijf internationaal op de kaart te zetten.

“Ieder bedrijf is momenteel op zoek naar een oplossing waarmee zij werknemers toegang kunnen geven tot alle bestanden en applicaties, zonder dat er een complexe set up bij komt kijken, lokale drivers geïnstalleerd moeten worden en het nodig is lokale agents  te configureren. Awingu richt zich op zo’n oplossing, een reëel product dat mobiel werken mogelijk maakt.”

Aanvankelijk werd Awingu, zoals veel innovatieve start ups,  gerund vanuit een technologisch perspectief. Het is aan Van Uytven om de businesskant uit te bouwen met een volwassen sales- en marketingapparaat. “Awingu heeft alle fundamenten om commercieel succesvol te worden in binnen- en buitenland. Onze ambities zijn groei in Europa, en daarna expansie naar de Verenigde Staten, Azië en het Midden-Oosten.” Het eerste Amerikaanse sales kantoor is ondertussen geopend in North Carolina.

Desktopapplicaties mobiliseren

De typische vraag waar Van Uytven mee te maken heeft is volgens hem de wens van MKB- bedrijven om werknemers toegang te kunnen geven tot de bedrijfsapplicaties via verschillende devices. “We zien dat er bedrijven zijn die er zelfs over nadenken om niet meer zelf te investeren in devices, maar om werknemers een budget te geven en ze zo zelf een keuze te laten maken op welk apparaat ze werken. Essentieel is dan dus dat ze op een veilige manier toegang kunnen krijgen tot de relevante bedrijfsapplicaties en bestanden. Daar biedt Awingu de ideale oplossing voor, namelijk het mobiliseren van desktopapplicaties en het verschaffen van toegang tot bedrijfsgegevens op ieder moment tegen een lage bandbreedte.”

De oplossing is bedoeld voor MKB-bedrijven met een omvang van twintig werknemers tot enkele duizenden. “Aanvankelijk richtte Awingu zich op het faciliteren van hele grote bedrijven, maar mobiel kunnen werken is eigenlijk iets dat elk bedrijf nodig heeft. Alleen heeft bijvoorbeeld een klein advocatenkantoor met een vijftal werknemers niet dezelfde IT-voorzieningen als grotere bedrijven om dit te organiseren.

Eenvoudige server

De oplossing die Awingu hiervoor heeft ontwikkeld is de Smart Global Office (SGO), een cloud desktop-oplossing. Dit is een software-oplossing die op een eenvoudige server draait, virtueel of on-premise. Deze server vormt de schakel tussen de bestaande IT-infrastructuur van een bedrijf en de gebruiker. Waar hij staat maakt niet uit, het kan een publieke cloud zijn, op Amazone, Azure of Google. Awingu levert de benodigde software.

Deze software heeft weinig capaciteit nodig en draait al op een virtuele server met een 4GB geheugen. “Je hebt dus maar een heel eenvoudig servermodel nodig waarmee je de link kunt leggen met de back-end infrastructuur van het bedrijf.  Die wordt zo toegankelijk voor webbrowsers, die wel recent moeten zijn en HTML5 ondersteunen. Kortom, dit werkt op ieder toestel met internettoegang, van tablet en smartphone tot vaste computer en notebook. Voor de installatie hoeft niets te gebeuren, er is geen lokale configuratie nodig.”

Ook toegangsbeheer is automatisch geregeld. “Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld met consultants werkt, kunnen zij heel eenvoudig toegang krijgen tot een reeks applicaties. Wij beschrijven de applicatie wel eens als een soort kameleon, omdat de SGO-software zich aanpast aan de bedrijfsomgeving van de klant. Het is niet zo dat de bedrijfsomgeving aangepast moet worden.”

Snelheid

“Je kunt het ook een luie oplossing noemen. Ten eerste omdat wij hiermee het maximale uit de HTML5-functionaliteit halen. Ten tweede omdat we ons eigenlijk niet bezighouden met de gebruiker. We kijken dus niet welke gebruiker wat mag hebben, of welke gebruiker toegang heeft tot welke applicaties en drives. Omdat onze software verbonden is met de back end infrastructuur connecteren we tegelijkertijd met de authenticatie infrastructuur, zoals de domeinservers. Dus de rechten die een gebruiker al heeft als hij op kantoor is, nemen wij met onze oplossing gewoon over.”

Belangrijk is de snelheid. “Als je bijvoorbeeld in een traditionele virtuele desktop applicatie gaat werken en je wilt video’s afspelen gaat dat schoksgewijs. Wat wij doen is kijken naar het soort content dat we over moeten brengen. Als dat een filmpje is wordt de ruwe code overgebracht, en lokaal gecodeerd door HTML5. Ook uniek is de user locatie. Als je de user locatie neemt in een applicatie onder Citrix dan is dat de locatie van de applicatieserver, die in de VS zou kunnen staan. Maar klanten als bijvoorbeeld een lokale politiezone, die  willen weten waar ze zelf staan. HTML5 haalt deze data uit de GPS-ontvanger van het toestel of op basis van het IP-adres, waardoor je op een paar meter na altijd juist zit.

De applicaties die met de SGO benaderd worden zijn in feite alle applicaties die tegenwoordig normaal op kantoor gedraaid worden. “De kracht van deze technologie is het mobiel maken van oude legacy-applicaties. Bijvoorbeeld Microsoft Word en Microsoft Excel, maar ook een boekhoudpakket van twintig jaar geleden, AS400-applicaties en Linux-applicaties waar wellicht nooit cloudversies van zullen komen. Dus ook applicaties waarvan er nooit meer nieuwe versies komen kun je ermee draaien. Je krijgt dus een snelle gebruikerservaring omdat je zeer oude desktopapplicaties gaat cloudifyen en een nieuw leven geeft aan desktopapplicaties. Je krijgt hierdoor een gebruiksvriendelijke user interface op een tablet.”

Politie

Voor Awingu zijn partners een belangrijk onderdeel van de strategie. “In België werken we met de high-end/enterprise integratoren. Daarnaast werken we in het MKB met kleinere integratoren. In Nederland zijn wij nu aan het kijken of we kunnen gaan werken met hetzelfde profiel van spelers. Wij werken aan partnerships met diverse spelers. Voor de distributie gaan wij globaal werken met een broadline-partij en lokaal met een value-added distributeur.”

In Nederland werken ondertussen de eerste bedrijven met de oplossing van Awingu. In België heeft Awingu ondertussen veel tractie met overheidsinstellingen. “Daar is de software uitermate geschikt voor, omdat juist de overheid veel oude applicaties gebruikt, en geen budgetten heeft om nieuwe applicaties te ontwikkelen. Ook heel wat lokale politiezones van de Belgische politie gebruiken Awingu om agenten met een tablet op pad te sturen, waarmee ze toegang hebben tot software die soms nog uit de DOS-tijd stammen.”

MvdH