Redactie - 14 juli 2014

Veel bedrijven hebben hun beleid voor veilige mobiele datatoegang niet op orde

98% van de IT-managers beschikt over een beveiligingsbeleid voor mobiele toegang tot bedrijfsdata. Tegelijkertijd blijkt 21% van de werknemers echter in staat zonder enige beveiligingsmaatregelen toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk.

Dit blijkt uit een onderzoek van Webroot, leverancier van cloudgebaseerde real-time oplossingen voor het opsporen van cyberdreigingen. 60% van de IT-managers geeft aan dat medewerkers persoonlijke apparaten op de werkvloer gebruiken. 58% van de managers geeft aan zich ernstige tot extreme zorgen te maken over de beveiligingsrisico's die deze werkwijze met zich meebrengt.

Beveiligingsapps zijn niet populair
Deze zorgen blijken niet onterecht te zijn. Slechts 19% van de persoonlijke apparaten van werknemers is een beveiligingsapp geïnstalleerd. 64% gebruikt alleen de beveiligingsmaatregelen die standaard op het apparaat aanwezig zijn. Denk hierbij aan een wachtwoord dat moet worden ingevoerd om toegang te krijgen tot een smartphone, tablet of laptop.

Het merendeel van de werkgevers (60%) blijkt daarnaast werknemers om input te vragen bij het opstellen van een beveiligingsbeleid. Opvallend is echter dat 60% tegelijkertijd aangeeft dat de voorkeuren van medewerkers niet of nauwelijks invloed hebben op de beslissingen die zij op het gebied van mobiele beveiliging nemen. De input waar werknemers om worden gevraagd wordt dus lang niet altijd meegenomen in de uiteindelijke beslissingen.

Moeilijke af te dwingen
Het lijkt overigens niet eenvoudig het gebruik van een beveiligingsapp af te dwingen. 46% van de werknemers die een persoonlijk apparaat op de werkvloer gebruikt geeft aan dit apparaat niet meer te zullen gebruiken als zijn of haar werkgever het gebruik van een specifieke beveiligingsapp verplicht stelt. Werknemers geven aan zich vooral zorgen te maken over hun persoonlijke data. Werknemers zijn bang dat werkgevers inzicht krijgen in deze privé-date en daarnaast deze data op afstand kunnen wissen. Ook het traceren van de locatie van het apparaat wordt door werknemers als bezwaar genoemd.

Medewerkers zijn echter ook bang voor minder voor de hand liggende gevolgen. Denk hierbij aan een impact op de prestaties van het apparaat en een hoger energieverbruik, waardoor de batterij minder lang meegaat.