Redactie - 30 juni 2014

Samsung: 'Combineren van werk en privé brengt persoonsgegevens in gevaar'


80% van alle werkende Nederlanders combineert werk en privézaken. Dit is echter niet zonder consequenties. Samsung waarschuwt dat het risico op gegevenslekken hierdoor toeneemt. Het bedrijf baseert zich hierbij op een eigen Europees onderzoek onder 4.500 respondenten.

Eén op de vier Nederlanders stelt efficiënter te werken door privézaken tijdens werk te regelen. De keerzijde van deze trend is dat personeel voor zakelijke taken steeds vaker uitwijkt naar privétoepassingen, zelfs als de IT-beveiliging van de organisatie dit niet toestaat. Dit is dan ook de reden dat het risico op gegevenslekken door de mix van werk en privé toeneemt.

Boete tot 100 miljoen euro
Gegevenslekken kunnen echter ernstige gevolgen hebben voor bedrijven. De Europese Unie voert later dit jaar een richtlijn in voor de bescherming van persoonsgegevens, die ook wel de GDPR-richtlijn wordt genoemd. Het meeste recente voorstel voor deze richtlijn stelt voor een maximale boete van 100 miljoen euro of 50% van de wereldwijde omzet van een organisatie op te leggen aan bedrijven die zich niet aan de regels rond persoonsgegevens houden. Het wordt onder andere verplicht data beveiligd te verwerken.

“Voor bedrijven is het essentieel dat werknemers zakelijke toepassingen en gegevens op hun smartphone strikt scheiden van privébestanden”, zegt Erik Swart, Director B2B bij Samsung Nederland. “Met de hulp van Samsung KNOX kan een werknemer op zijn toestel eenvoudig schakelen tussen privé apps en de bedrijfsomgeving die is beveiligd met een wachtwoord.”

Steeds meer bewustzijn
Werknemers worden zich gelukkig wel steeds meer bewust van de noodzaak van databeveiliging. Bijna 60% van de werkende Nederlanders en Belgen geven aan meer met databeveiliging bezig te zijn dan een jaar geleden. Van deze groep zegt 90% concrete maatregelen te hebben getroffen. Deze medewerkers hebben bijvoorbeeld bewust wachtwoorden gewijzigd om de beveiliging van data te verbeteren. "Dit is dan ook het uitgelezen moment om het personeel te voorzien van de kennis en technologie waarmee ze hun mix van werk en privé op een beveiligde manier kunnen optimaliseren", aldus Swart.

De mate waarin privé en werk tegenwoordig op de werkvloer door elkaar heen loopt blijkt eveneens uit het onderzoek. Gemiddeld staan er tien privétoepassingen op de zakelijke smartphone, zoals Facebook, WhatsApp, Candycrush of het filesharing platform Dropbox. Op de privé smartphone staan gemiddeld acht zakelijke toepassingen, zoals Outlook of Lync.

Nederlanders zijn braaf
In vergelijking met werknemers in andere Europese landen zijn Nederlanders braaf. Bijna één op de vijf gebruikt privétoepassingen voor werk terwijl het bedrijf dit verbiedt. Op Europees niveau gebruikt een kwart van de medewerkers privétoepassingen voor werk. Nederlandse medewerkers in de leeftijdscategorie van 18-34 jaar zijn echter een stuk minder volgzaam. Maar liefst 30% van de Millennials grijpt zijn privé smartphone om zaken voor elkaar te krijgen die in het bedrijf officieel niet zijn toegestaan.

WH

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024