Redactie - 28 juni 2014

Erasmus MC: 'IT is voor de zorg bedrijfskritisch geworden'


IT is ook in de zorg inmiddels bedrijfskritisch geworden. Artsen vertrouwen op IT-infrastructuur om hun werk te kunnen doen. Betrouwbaarheid en een extreem hoge uptime zijn dan ook van groot belang. Tegelijkertijd staat de zorg steeds meer onder druk en moet op de kosten worden bespaard. Dit zorgt voor uitdagingen. We praten met Nico Drost, Manager IT Operations Service Organisation bij het Erasmus MC. Drost weidt uit over de wijze waarop het Erasmus MC deze uitdagingen te lijf is gegaan.

"Het Erasmus MC is het grootste academische ziekenhuis van Nederland met 13.000 medewerkers verdeeld over een aantal locaties. Het ziekenhuis krijgt ieder jaar 550.000 poliklinische bezoeken en doet jaarlijks circa 90.000 opnames. Het ziekenhuis bestaat uit het Sophia Kinderziekenhuis, de centrumlocatie aan 's-Gravendijkwal in Rotterdam, een faculteit voor geneeskunde, het Havenziekenhuis en de Daniel den Hoed kankerkliniek. Het Erasmus MC heeft drie kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs. Ik ben de Business Manager van de centrale IT en probeer deze drie kerntaken op een optimale manier te voorzien", legt Nico Drost uit.

Betrouwbaarheid is cruciaal

"Voor patiëntenzorg is het noodzakelijk dat de IT-omgeving zeer betrouwbaar is en het altijd doet. Het is niet te veroorloven dat een patiënt bij een arts in behandeling is en de IT-systemen het laten afweten. We streven dan ook een uptime na van 99,99%. Voor onderzoek is het echter noodzakelijk over de nieuwste apparatuur en techniek te beschikken. Nieuwe technologie moet dan ook direct worden geïmplementeerd, wat lijnrecht tegenover de hoge betrouwbaarheid van de omgeving staat. Dit maakt het werk dan ook erg uitdagend. De onderzoekers moeten tevreden worden gehouden met de nieuwste technologie, zonder de betrouwbaarheid van 99,99% voor de patiëntenzorg in gevaar te brengen", aldus de Business Manager IT bij het Erasmus MC.

"De centrale ICT-afdeling van het Erasmus MC bestaat uit 150 man. 50% van de tijd besteden wij aan het overeind houden van de infrastructuur. Denk hierbij aan de 70.000 actieve netwerkaansluitpunten, 1.000 deels gevirtualiseerde en deels fysieke servers en iets minder dan 13.000 desktops met op iedere machine 500 applicaties. De overige 50% van mijn tijd besteed ik aan projecten. Denk hierbij aan het implementeren van Virtual Desktop Infrastructure (VDI), de verdere invulling van Access Management, vervangen van het EPD en het implementeren van ICT-infrastructuur in de nieuwbouw die hier wordt gerealiseerd", zegt Drost.

IT is bedrijfskritisch

"IT is inmiddels bedrijfskritisch geworden voor zowel de patiëntenzorg, onderzoekstak als het onderwijs. We hebben bijvoorbeeld 1.100 multifunction printers (MFP's) in beheer. Op deze apparaten worden ook recepten afgedrukt. Helaas heb ik het al een keer meegemaakt dat de MFP's het niet deden en we hierdoor patiënten zonder recept naar huis moesten sturen. Het is dus van groot belang dat de 99,99% uptime wordt gehaald. De arts moet daarnaast altijd bij zijn dossier kunnen", vertelt Drost.

"Eén van onze onderzoeksafdelingen doet onderzoek naar verschillende ziektebeelden, waarbij klinische data wordt gecombineerd met onderzoeksdata. Zo worden bijvoorbeeld labuitslagen en andere metingen gecombineerd met genetische informatie. Door dit onderzoek hopen wij iets te kunnen doen aan ziektebeeldenals kanker. Ook in het onderwijs dat het Erasmus MC verzorgt is IT bedrijfskritisch geworden. Zo kunnen studenten met telecollege rechtstreeks toegang krijgen tot de operatiekamer en kunnen zij uitleg krijgen over gecompliceerde operaties", aldus Drost.

Data-explosie

"We zien op dit moment een data-explosie op ons afkomen. Voor onze IT-afdeling is het erg moeilijk hier op in te spelen. We moeten een enorme hoeveelheid data opslaan, terwijl de programmatuur zich razendsnel ontwikkeld en je zowel veel efficiënter als gecomprimmeerder kunt opslaan. Dat we veel meer data zullen moeten gaan opslaan is dan ook evident, maar hoeveel data dit nou precies is blijft onduidelijk. We zijn binnen het Erasmus MC rond 1978 begonnen met automatiseren. Van 1978 tot 2012 hebben wij ongeveer één petabyte aan data geproduceerd. In het afgelopen jaar heb ik echter nogmaals een petabyte aan data weggeschreven. We kunnen dan ook spreken over een exponentiële en explosieve toename", legt de Business Manager IT bij het Erasmus MC uit.

"De enorme toename in de hoeveelheid opgeslagen data wordt onder andere veroorzaakt door nieuwe ontwikkelingen, zoals de mogelijkheid DNA te sequencen. Hierbij wordt bijvoorbeeld bloed afgenomen en op een speciaal geprepareerd objectglas voor een microscoop gelegd. Vervolgens worden hier met behulp van lasers extreem veel (in de miljoenen) opnames van gemaakt, waardoor een totaalbeeldvan een DNA-profiel ontstaat. Voor iedere persoon waarvoor wij zo'n sequence uitvoeren wordt ongeveer 1,5 terabyte aan data opgeslagen. Onlangs hebben wij opdracht gekregen het DNA van vele honderden mensen te sequencen. Hiervoor zullen we circa 4 petabyte aan data moeten opslaan", zegt Drost.

Inefficiënt storage-systeem

"Ongeveer acht jaar geleden realiseerde wij ons dat wij te maken zouden gaan krijgen met een data-explosie. We hebben vervolgens een storage-systeem aangeschaft om hierop in te spelen. We hebben hierbij een inschatting moeten maken van de hoeveelheid storagecapaciteit die wij in de toekomst nodig dachten te gaan hebben. In deze schatting zijn we er vanuit gegaan na vier jaar één petabyte aan data op te hebben geslagen. Na vier jaar hadden we echter door verschillende redenen in werkelijkheid pas 70 terabyte aan data gegenereerd. De IT-apparatuur stond echter wel op volle toeren te draaien. We hebben toen besloten dat we een andere aanpak moesten hanteren", legt de Business Manager IT uit. 

"We hebben HP, onze hofleverancier op het gebied van storage en rekenkracht, gevraagd ons te helpen een efficiëntere oplossing te bedenken. Samen zijn wij  tot het Utility Ready Storage-model gekomen. Dit model is later door HP in nauwe samenwerking met ons verder ontwikkeld tot het Flexibel Capacity Services (FCS), dat inmiddels op verschillende plekken in de wereld wordt ingezet", aldus Drost. "We schaffen dankzij FCS geen storage-infrastructuur meer aan, maar leasen extra capaciteit bij, die op afstand wordt gemonitord. Zodra de storagecapaciteit boven de 90% komt wordt deze automatisch door HP uitgebreid. Dit scheelt substantieel op de kosten".

Automatiseren om de kosten te drukken

Het kostenplaatje is niet onbelangrijk. "De gezondheidszorg staat steeds meer onder druk. We moeten steeds meer doen met steeds minder geld. Dit betekent dat we steeds meer moeten automatiseren om de kosten te drukken. We moeten steeds meer data opslaan, terwijl het Erasmus MC hier zo min mogelijk geld aan kwijt wil zijn. Dit is een spagaat".

Niet alleen het Erasmus MC loopt tegen deze uitdagingen aan, maar ook andere zorginstellingen in ons land. Drost probeert daarom een regionale rol te vervullen en zijn diensten ook aan gelieerde zorginstellingen in de omgeving te leveren.

WH

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024