Redactie - 23 juni 2014

Lees de printeditie van Executive People nu online


In de Verenigde Staten is weer sprake van een Tech Boom, die met name aan de westkust duidelijk zichtbaar is. Dat bleek onder meer toen ik voor Executive People verslag deed van Knowledge 14. Dit evenement van ServiceNow, op dit moment één van de snelst groeiende IT-bedrijven, vond plaats in San Francisco. Deze stad staat momenteel middenin die Tech Boom. Of, zoals het ter plekke heet, The Valley komt naar The City.

Steeds meer technologiebedrijven vestigen zich in San Francisco, wat leidt tot een enorme vraag naar kantoorruimte. Ook de vraag naar woonruimte zet druk op de stad. De huurprijzen stijgen zo sterk dat zelfs goed verdienende Amerikanen op de huizenmarkt niet op kunnen tegen de nog beter verdienende medewerkers van technologiebedrijven.

Een zichtbaar monument voor de nieuwe Tech Boom lijkt gebouwd te worden in de vorm van de ambitieuze Salesforce Tower. Op een steenworp afstand van het oude hoofdkantoor van het softwarebedrijf verrijst een wolkenkrabber van 61 verdiepingen, met een hoogte van 326 meter. Dit moet het hoogste gebouw van San Francisco worden, en in hoogte het zevende gebouw van de Verenigde Staten.

De Tech Boom heeft ook een merkbaar positief effect op de ICT in Nederland en Europa. Maar hier is een andere vorm van schaarste die een belangrijke rol speelt, namelijk die aan geschoolde IT-ers. Om mee te kunnen gaan in de groei moeten de Nederlandse opleidingen meer IT-ers afleveren dan nu het geval is.

Deze schaarste ligt ten grondslag aan het IT Talent Debate, waar we in deze editie verslag van doen. Een van de ideeën die door de deelnemers aan het debat worden geopperd is zeer realistisch. We leren over geschiedenis, aardrijkskunde en biologie, maar niet over computers. We leren Engels, Frans en Duits, maar geen programmeertaal. Een betere afstemming van het onderwijs op de stand van technologie zou geen overbodige luxe zijn.

Marco van der Hoeven is hoofdredacteur van Executive People

Lees meer over deze onderwerpen in de printeditie (juni 2014) van Executive People, die nu ook op deze site beschikbaar is als comfortabel te lezen doorbladerbare PDF. Meld u tevens aan voor een gratis abonnement op de printeditie.