Redactie - 23 juni 2014

Zwaar beveiligde e-maildienst haalt 200.000 dollar op via crowdfunding


ProtonMail is een nieuwe e-maildienst die zeer goed is beveiligd. E-mailberichten worden op de machine van de verzender versleuteld en kunnen alleen door de ontvanger worden ontsleuteld. Alleen de verzender en ontvanger zijn dus in staat de inhoud van e-mailberichten te bekijken. Het project is zeer populair en heeft in slechts enkele dagen tijd maar liefst 200.000 dollar opgehaald.

Het ontwikkelen van goed beveiligde software kost veel tijd en geld. ProtonMail is daarom een crowdfundingproject gestart om de verdere ontwikkeling van de tool mogelijk te maken. Dit heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. ProtonMail mikte op 100.000 dollar, maar haalde in korte tijd maar liefst het dubbele op. Het bedrijf heeft nu 200.000 dollar beschikbaar om te investeren in zijn versleutelde e-maildienst.

Zeer veilig
ProtonMail is zeer veilig opgesteld. Ieder verzonden bericht wordt automatisch versleuteld, zodat gebruikers deze stap nooit kunnen vergeten. De encryptiesleutel kan vervolgens via alternatieve wegen (zoals SMS of telefoon) worden gedeeld met de ontvanger. Alleen de ontvanger en verzender hebben dus de encryptiesleutel, die nodig is om het bestand te ontsleutelen, in handen. Ook ProtonMail is niet in staat e-mailberichten in te zien. Hier is bewust voor gekozen, aangezien dit voorkomt dat het bedrijf in staat is e-mailberichten te overhandigen aan partijen zoals de NSA.

De servers staan daarnaast in het relatief veilige Zwitserland. Dit land heeft een reputatie veel waarde te hechten aan privacy en niet zo maar gehoor te geven aan oproepen van buitenlandse overheden om informatie te verstrekken. Bedrijven die ProtonMail willen inzetten om bijvoorbeeld veilig over bedrijfsgeheimen te kunnen praten hebben de keuze uit twee verschillende accounts: een gratis en betaald account. Het betaalde account biedt naast de features van het gratis account ook toegang tot 1GB opslagruimte. Nieuwe features worden daarnaast als eerst voor betaalde klanten beschikbaar gesteld.

WH