Redactie - 23 juni 2014

Comptia: 'Mobiliteitsbeleid ontbreekt bij veel bedrijven'


Steeds meer bedrijven omarmen Bring Your Own Device (BYOD). Een formeel mobiliteitsbeleid ontbreekt bij deze bedrijven echter doorgaans. Slechts 30% van de bedrijven heeft een dergelijk beleid opgesteld.

Dit blijkt uit onderzoek van Comptia. Ruim de helft van alle grote bedrijven staat het gebruik van persoonlijke mobiele apparaten op het bedrijfsnetwerk toe. Onder middelgrote bedrijven staat drie op de vijf bedrijven dit toe. Het ontbreken van een mobiliteitsbeleid bij ruim tweederde van alle bedrijven is dan ook opvallend. Het percentage bedrijven dat wel over een mobiliteitsbeleid beschikt is overigens wel gestegen van 24% in 2013 naar 30% dit jaar.

Mobiliteitsbeleid
Een dergelijk mobiliteitsbeleid stelt regels op voor het gebruik van mobiele apparaten op de werkvloer en helpt bedrijven de veiligheid van hun bedrijfsdata te behouden. Bedrijven kunnen onder andere in dit beleid vastleggen dat zij in geval van diefstal of verlies van een mobiel apparaat het recht hebben het apparaat (gedeeltelijk) op afstand te wissen.

Mobiliteit biedt volgens veel leidinggevenden kansen. De belangrijkste drijfveren achter het omarmen van BYOD zijn:

  • Flexibiliteit voor werknemers vergroten (53%)
  • Productiviteit vergroten (47%)
  • Telecommuting en werken buiten het kantoor ondersteunen (41%)
  • Werknemers meer beschikbaar maken (37%)
  • Business continuïteit vergroten (33%)

Uitdagingen
Bedrijven lopen hierbij tegen allerlei uitdagingen aan. 45% van de leidinggevenden stelt dat met name de kennis over mobiliteit van werknemers een uitdaging is. Dit is iets waar maar liefst 33% van alle leidinggevenden zich zorgen over zegt te maken. 36% kijkt vooral naar de beveiliging van bedrijfssystemen. Het vaststellen van de kosten en terugverdientijd van mobiele tools is voor 33% de grootste uitdaging van BYOD.

Bedrijven verstrekken vandaag de dag allerlei apparatuur aan werknemers. 77% van de ondervraagde leidinggevenden geeft aan medewerkers te voorzien van desktopcomputers. 86% verstrekt juist laptops aan medewerkers. Ook mobiele apparaten worden regelmatig door bedrijven aan medewerkers geleverd. 76% van de organisaties geeft aan smartphones te verstrekken aan stafleden, terwijl 61% juist tablets beschikbaar stelt.

Configureren van apparaten
IT-afdelingen ondersteunen medewerkers in 46% van de gevallen met het configureren van hun apparaten voor het bedrijfsnetwerk. Dit helpt zeker te stellen dat medewerkers hun apparaten op de juiste en veilige wijze configureren. Bedrijven bouwen ook steeds vaker zelf apps voor medewerkers. 39% van alle ondervraagde leidinggevenden geeft aan op maat gemaakte mobiele applicaties beschikbaar te stellen.

WH