'BYOD vergroot de kans op diefstal van vertrouwelijke bedrijfsinformatie'
22-06-2014

'BYOD vergroot de kans op diefstal van vertrouwelijke bedrijfsinformatie'


Bring Your Own Device (BYOD) kan veel voordelen bieden. Zo hoeven bedrijven minder te investeren in mobiele apparaten en kunnen werknemers de apparaten gebruiken waarmee zij het liefst werken. BYOD brengt echter ook risico's met zich mee. InsideCounsel waarschuwt in een rapport dat BYOD het voor medewerkers makkelijker maakt vertrouwelijke informatie en intellectueel eigendom te stelen.

"Vaak wordt gesproken over pogingen vanuit andere landen om vertrouwelijke informatie en intellectueel eigendom te stelen. Dit is inderdaad een probleem. Het grootste probleem wordt echter veroorzaakt door insiders", zegt David Long-Daniels, bestuurslid van Greenberg Traurig’s Labor & Employment Practice. Dit is een organisatie die bedrijven helpt met strategieën voor werkvloer en juridische ondersteuning.

Risico op bedrijfsdiefstal wordt groter
Bedrijven zijn zich volgens Long-Daniels lang niet altijd bewust van dit risico. Bedrijfsdata kan op allerlei wijze worden gestolen. De kans dat dergelijke diefstal plaatsvind wordt echter groter doordat steeds meer werknemers met mobiele apparaten met bedrijfsservers zijn verbonden. Medewerkers kunnen hierdoor bij steeds meer data, die zij daarnaast op hun mobiele apparaten eenvoudig mee naar huis kunnen nemen.

Long-Daniels wijst dan ook op het belang van een passend BYOD-beleid, met daarin het recht mobiele apparaten van werknemers op afstand te wissen. "Veel bedrijven hebben dit nog niet opgenomen in hun BYOD-beleid of nog niet de technologie aangeschaft die hen in staat stelt relevante delen van informatie te wissen. Dit is essentieel om risico's te verminderen", legt Long-Daniels uit.

Data buiten de grenzen van de werkplek
Long-Daniels is zeker niet de eerste die waarschuwt voor de impact van onder andere BYOD op de veiligheid van bedrijfsdata. Ook Dirk Peeters, Managing Director Northern Europe bij Easynet Global Services, trok hierover eerder aan de bel. Deze data zou steeds vaker buiten de veilige grenzen van de werkplek beschikbaar zijn, met alle risico's van dien.

WH

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security