Redactie - 05 juni 2014

IT-professionals verwachten grote impact van Internet of Things op hun werk


Internet of Things (IoT), de trend waarbij allerlei mogelijke soorten apparaten met internet worden verbonden, gaat een flinke impact hebben op de werkvloer. 71% van de IT-professionals verwacht dat IoT een impact zal hebben op zowel consumenten als het bedrijfsleven. 59% van de IT-professionals geeft tegelijkertijd echter aan zich nog niet actief op de komst van IoT voor te bereiden.

Dit blijkt uit het onderzoek 'The Devices are Coming!' van het netwerk voor IT-professionals Spiceworks. Het netwerk wil met het onderzoek in kaart brengen hoe IT-professionals tegenover IoT staan en in welke mate zij op dit moment al met de trend mee bezig zijn. Het onderzoek is gesponsord door Cox Business, een leverancier van spraak-, video- en data-oplossingen.

Investeringen in hardware en software
Bijna 30% van de ondervraagde IT-professionals geeft aan zich wel actief voor te bereiden op het IoT. 68% van deze groep investeert in hardwareinfrastructuur, terwijl 63% zich vooral richt op de aanschaf van beveiligingsoplossingen. 55% breidt de bandbreedte van het bedrijfsnetwerk uit om deze geschikt te maken voor IoT.

Door de IoT-trend is ook een verschuiving zichtbaar in de ondersteuning die IT-professionals aan medewerkers bieden. 68% van de IT-professionals stelt inmiddels twee of meer apparaten per medewerker de ondersteunen. 61% verwacht dat de hoeveelheid ondersteunde apparaten per werknemer de komende vijf jaar blijft groeien.

Apart netwerk voor Internet of Things
Deze snelle groei van het aantal met internet verbonden apparaten op de werkvloer heeft naar verwachting een flinke impact op de wijze waarop IT-professionals apparaten beheren. Zo geeft 43% van de IT-professionals aan van plan te zijn de nieuwe apparaten onder te brengen op een apart netwerk. 23% denkt de apparaten gewoon op het 'normale' bedrijfsnetwerk te hosten. Een kwart van alle ondervraagde heeft nog geen idee hoe IoT hun eigen werk gaat beïnvloeden.

WH