Redactie - 29 mei 2014

40% van de Benelux-bedrijf kent nieuwe Europese databeschermingswet niet


4 op de 10 bedrijven in de Benelux is niet op de hoogte van de nieuwe Europese wet voor databescherming. Dit terwijl de wet op korte termijn al van kracht wordt. Bedrijven die de regels niet goed naleven lopen bovendien het risico hoge boetes opgelegd te krijgen.

Dit blijkt uit onderzoek van Trend Micro. Met nieuwe EU General Data Protection Regulation wil de Europese unie één lijn trekken in de wetgeving over databescherming. Slechts 15 procent van de organisaties in de Benelux stelt echter goed te weten wat deze wetgeving voor hun organisatie gaat betekenen. Deze groep heeft al in kaart gebracht welke concrete stappen moeten zullen worden genomen om te voldoen aan de wetgeving.

Compliant zijn
Veel bedrijven hebben hun twijfels of zij op tijd aan de nieuwe regels kunnen voldoen. Slechts de helft van de organisaties stelt dat het realistisch is te verwachten dat bedrijven aan deze nieuwe wetgeving voldoen. Respondenten verwachten over het algemeen dan ook niet op tijd compliant te zijn. Bedrijven denken hier gemiddeld nog 2 jaar voor nodig te hebben.

40 procent van de respondenten uit de Benelux denkt niet dat de regulering gaat voorkomen dat cybercriminelen data via illegale weg in handen krijgen. 31 procent stelt niet te weten of de wetgeving uitkomst biedt. Minder dan de helft van de respondenten (47 procent) denkt dat de nieuwe wetgeving noodzakelijk is om de gegevens van de Europese burgers beter te beschermen.

Onduidelijkheid over boetes
Ook blijkt er onduidelijkheid te zijn over consequenties die het niet voldoen aan de wetgeving kan hebben voor bedrijven. 24 procent van de Benelux-respondenten stelt aan niet te weten dat er boetes kunnen worden opgelegd. Dit is een fors probleem, aangezien de sancties kunnen oplopen tot 5 procent van de totale omzet van een organisatie.

Respondenten zijn het erover eens dat een dergelijke boete kan veel schade aanrichten bij bedrijven. Bijna 60 procent van de respondenten geeft aan dat een boete van 2 procent van de omzet 'significante gevolgen' zal hebben voor hun business. Bij een boete van 5 procent van de gehele omzet denkt zelfs 80 procent met forse gevolgen te maken te krijgen.

'Overheid moet bedrijven inlichten'
Bedrijven vinden dat de overheid niet van hen kan verwachten dat zij op de hoogte zijn van de regels. Bijna 40 procent van de respondenten stelt dan ook dat het de verantwoordelijkheid van de overheid is om bedrijven in te lichten over de nieuwe wetgeving.

WH