Redactie - 21 mei 2014

Gartner: 'Werknemers blijven slordig omgaan met mobiele beveiliging'


Dat de Bring Your Own Device (BYOD)-trend allerlei beveiligingsrisico's met zich meebrengt is al langer duidelijk. Een nieuw onderzoek van Gartner toont aan dat het probleem voornamelijk bij medewerkers ligt. Veel medewerkers gaan namelijk ronduit slordig met de beveiliging van mobiele apparaten om.

Eén op de vier ondervraagde zakelijke gebruikers geeft tegenover Gartner toe in 2013 een beveiligingsprobleem te hebben gehad op zijn privé mobiele apparaat. Van deze groep besloot slechts 27 procent het probleem ook te melden bij zijn werkgever. De IT-afdeling kan zonder zo'n melding echter geen maatregelen nemen om bedrijfsdata veilig te stellen.

BYOD is populair
Dit is een groot probleem, aangezien privé mobiele apparaten met grote regelmaat op de werkvloer worden gebruikt. Ruim de helft van de ruim 900 ondervraagde medewerkers geeft aan dagelijks meer dan een uur met werk bezig te zijn op persoonlijke apparaten. De kans dat bedrijfsinformatie op de persoonlijke apparaten komt te staan is dan ook groot. Zodra de apparaten echter buiten het bedrijfsnetwerk komen heeft de IT-afdeling van het bedrijf geen enkele controle meer over de data.

De helft van alle respondenten gebruikt zijn mobiele apparaat met regelmaat voor zowel sociale als productieve doeleinden. Gartner stelt dat steeds meer werknemers hun persoonlijke mobiele apparaat voor hun werk dan ook onmisbaar achten.

Maatregelen
Bedrijven nemen steeds meer maatregelen om bedrijfsdata op persoonlijke apparaten van medewerkers te beveiligen. Gartner stelt dat de juiste mix van beveiligingsmaatregelen noodzakelijk is om een goede balans te creëren tussen flexibiliteit voor de gebruiker, bescherming van data en governance. Bedrijven hebben volgens het onderzoeksbureau de hulp van serviceproviders nodig om op dit gebied een beleid en maatregelen te implementeren. Deze maatregelen zijn bijvoorbeeld mobile device management oplossingen en encryptie.

26 procent van de respondenten geeft aan door zijn werkgever verplicht te worden speciale BYOD-apparaten te gebruiken om op de werkvloer mobiel te werken. 15% van de respondenten moet zich houden aan een BYOD-beleid. 33% stelt dat zijn werkgever geen BYOD-beleid heeft opgesteld, terwijl de rest niet weet of een dergelijk beleid bestaat.

WH

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024