Redactie - 16 april 2014

App om zwakke plekken in overheidssystemen te melden wint hackathon van overheid


Een applicatie waarmee burgers fraude en zwakke plekken in overheidssystemen kunnen melden is de winnaar van de hackathon van de Rijksoverheid. De app is ontwikkeld door team LUST, dat 1.500 euro wint. Het team wordt daarnaast uitgenodigd te helpen bij de realisatie van het meerjarenplan AntiFraude van BZK.

De teams kregen toegang tot geanonimiseerde datasets van verschillende basisregistraties, waaronder de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens) en Register paspoort vermissing. De securityprofessionals namen deze registraties op de proef en bekeken hoe deze beter gebruikt kunnen worden door zowel overheid als burgers om de identificatie van personen zo betrouwbaar mogelijk te maken.

Ideeën
Negen verschillende teams presenteerde afgelopen zondag hun ideeën aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Daarbij viel op dat veel teams meer inzage voor burgers in hun identiteitsgegevens willen, sociale netwerken worden ingezet en informatie slimmer gedeeld zou moeten worden tussen overheidsinstanties. De applicatie van team LUST winst de hackathon aangezien deze oplossing gebruik maakt van kennis van burgers.

De tweede prijs gaat naar Ace of Spades voor een registratiesysteem waarin de burger kan zien welke instelling informatie over hen opvraagt. Milvum wint de derde prijs met een applicatie waarin burgers een watermerk op de kopie van hun identiteitsbewijs kunnen zetten. De originaliteitsprijs ging naar Stein en Groentjes. Dit team ontwikkelde een applicatie die aan de hand van gevoeligheid van persoonlijke informatie het aantal verificatiestappen bepaalt voor de digitale identiteit van een persoon.

Jury
De jury bestond uit Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug, onderzoeksjournalist Brenno de Winter, gemeentesecretaris van Tiel Miriam Oosterwijk, senior beleidsmedewerker fraude van de Belastingdienst Dennis Blansjaar en afdelingshoofd Identiteit van BZK Jacqueline Rutjens.

WH

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024