Redactie - 16 april 2014

Lookout: 'Android-smartphones zijn al in de winkel met malware besmet'


Bedrijven die voor medewerkers nieuwe smartphones aanschaffen verwachten dat deze apparaten in ieder geval 'schoon' worden geleverd. Dit blijkt echter zeker niet altijd het geval te zijn. Verschillende Android-smartphones die in China worden geproduceerd worden al met malware besmet voordat zij aan klanten worden geleverd. Dit beweert het beveiligingsbedrijf Lookout, dat beveiligingsoplossingen levert voor Android.

Zowel de HDC H9500 als de Funker R452, twee Android-smartphones die in China worden geproduceerd, zijn besmet met een variant van 'Oldboot'. Oldboot is een bootkit die Android-smartphones met malware infecteert. De malware verstuurt vervolgens dure SMS-berichten naar betaalnummers van de cybercriminelen en probeert andere apps te installeren. De apparaten zijn ook in Europa te koop. De Funker R452 ligt bijvoorbeeld in Spanje in de winkels.

Dat de malware al op smartphones aanwezig is voordat deze aan klanten worden geleverd betekent dat cybercriminelen de productieketen van de fabrikanten hebben weten binnen te dringen. Bij welk bedrijf de aanvallers zich op houden is echter onduidelijk.

WH