Redactie - 10 april 2014

76,6 miljoen verscheepte PC's in Q1 2014


Wereldwijd zijn in het afgelopen kwartaal 76,6 miljoen PC's verscheept. Dit is een daling van 1,7% ten opzichte van eerste kwartaal van 2013. De daling neemt echter af en is lager dan in de afgelopen zeven kwartalen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van Gartner.

"Het einde van XP-ondersteuning door Microsoft op 8 april heeft een rol gespeeld in het afnemen van de daling van het aantal verscheepte PC's, zegt Mikako Kitagawa, hoofdanalist bij Gartner. "Alle segmenten profiteren van het einde van de XP-ondersteuning, aangezien dit de vernieuwing van XP-systemen stimuleert. De markt voor professionele desktops bleek in het afgelopen kwartaal een sterk segment te zijn. Japan is samen met andere landen in grote mate beïnvloed door het einde van de XP-ondersteuning. Het aantal verscheepte PC's in Japan nam jaar-op-jaar met 35% toe. De groei is ook aangedreven door belastingwijzingen. We verwachten dat de impact van XP-migraties wereldwijd in geheel 2014 terug te zien".

'Markt blijft zwak'
"De PC-markt blijft zwak, maar toont tekenen van verbeteringen ten opzichte van vorig jaar. De markt voor professionele PC's is verbeterd in regio's zoals de EMEA-regio. De Verenigde Staten zag een geleidelijk herstel van PC-uitgaven doordat de impact van tablets vervaagt", als Kitagawa.

Gartner erkent dat de PC-markt voor leveranciers een moeilijke markt blijft. De omvang van bedrijven speelt in deze markt van grote volumes en kleine winstmarges een belangrijke rol. Dit duwt sommige leveranciers zoals Sony uit de markt. De top 5-leveranciers laten met uitzondering van Acer echter allemaal een jaar-op-jaar groei in het aantal verscheepte units zien.

Lenovo is marktleider
Lenovo maakt van de top 5-leveranciers de grootste groei door. Het bedrijf zag het aantal verscheepte PC's ten opzichte van een jaar geleden met maar liefst 10,9% toenemen. Het bedrijf wist zijn marktaandeel uit te breiden tot 16,9%, waarmee het de grootste speler op de markt is. Lenovo verscheepte in totaal ruim 12,9 miljoen PC's.

HP staat op de tweede plaats met een marktaandeel van 16% en ruim 12,2 miljoen verscheepte units. Dell wist wereldwijd 9,5 miljoen PC's te verschepen en is hiermee de op twee na grootste speler in de markt.
 
WH

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024