Redactie - 07 april 2014

Dataverkoop van dochteronderneming brengt datahandelaar ernstig in de verlegenheid


Het is voor bedrijven die met privacygevoelige informatie werken van groot belang op de juiste wijze met deze data om te gaan. Ook bedrijven die worden overgenomen kunnen echter persoonsgegevens verwerken. Ook de werkwijze die dit soort bedrijven in het verleden hebben gehanteerd kunnen problemen opleveren voor de nieuwe eigenaar. Dit bewijst Experian, dat door de Amerikaanse justitie wordt onderzocht wegens het doorverkopen van privacygevoelige gegevens.

Experian is een kredietbeoordelaars die wereldwijd actief is, waaronder in Nederland. Reuters meldt dat justitie in meerdere Amerikaanse staten de werkwijze van een dochteronderneming van de kredietbeoordelaar onderzoekt. Court Ventures zou jarenlang onder andere Burger Service Nummers (BSN) van Amerikaanse burgers hebben doorverkocht aan cybercriminelen.

Ondergrondse website
De zaak kwam in oktober 2013 aan het licht. De Vietnamees Minh Ngo heeft inmiddels toegegeven een 'ondergrondse website' te hebben gerund waar klanten persoonlijke gegevens van Amerikaanse burgers konden kopen. Het gaat hierbij niet alleen om BSN's, maar ook om andere gegevens die cybercriminelen kunnen gebruiken om identiteitsfraude te plegen.

Deze persoonlijke gegevens kreeg Minh Ngo in handen door zich bij Court Ventures aan te melden en zich ten onrechte voor te doen als privé detective. Court Ventures verzuimde de achtergrond van de Vietnamees goed te controleren, waardoor de leugen van Minh Ngo niet aan het licht kwam. De man kon hierdoor lange tijd ongehinderd persoonsgegevens van Amerikanen opkopen bij het bedrijf.

Juridische documenten
Court Ventures verkoopt toegang tot juridische documenten en toegang tot een database met de BSN's van ongeveer 200 Amerikanen. Reuters meldt dat Court Ventures deze data in handen krijgt dankzij een deal met het bedrijf U.S. Info Search.

Experian kreeg Court Ventures in maart 2012 na een overname in handen. Minh Ngo maakte zijn account Court Ventures echter al eerder aan, wat betekent dat de controle van de achtergrond van deze man niet onder leiding van Experian is uitgevoerd. Aangezien Court Ventures op dit moment echter een dochteronderneming van Experian is ligt Experian nu onder het vergrootglas.

WH