Redactie - 03 april 2014

F-Secure: '4 op de 10 bedrijven werkt met verouderde software'


Slechts 6 op de 10 bedrijven stelt altijd te werken met software die volledig up-to-date is. Maar liefst 40% van de organisaties werkt dus met verouderde software en loopt hierdoor een verhoogd risico slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Dit blijkt uit onderzoek van het beveiligingsbedrijf F-Secure.

F-Secure ondervroeg bedrijven over de software die zij gebruiken en de wijze waarop zij deze software updaten. 94% van de ondervraagde organisaties van mening is dat het up-to-date houden van software belangrijk is. Het is dan ook opvallend dat 4 op de 10 bedrijven hier in de praktijk niet in slaagt. Dit lijkt vooral te liggen aan het beschikbaar hebben van voldoende resources om software up-to-date te houden. 63% stelt hiervoor onvoldoende resources beschikbaar te hebben.

Updaten kost tijd
Het up-to-date houden van software kost tijd. Bedrijven besteden gemiddeld 11 uur per week aan het installeren van software-updates. Deze tijd is uiteraard afhankelijk van de omvang van een bedrijf. Bedrijven met minder dan 50 werknemers zijn gemiddeld per week 3 uur kwijt aan software-updates, terwijl bedrijven met meer dan 250 werknemers meer dan 15 uur hieraan besteden.

Het beveiligingsbedrijf waarschuwt voor ernstige gevolgen van het niet up-to-date houden van software en stelt dat dit een essentieel onderdeel is van een beveiligingsbeleid. 70% tot 80% van de top tien-malware die door F-Secure wordt gedetecteerd had geen kans gehad als up-to-date software was gebruikt.

Rol van third party-applicaties
"Een veel voorkomend misverstand is dat het besturingssysteem het probleem is, wat niet klopt. Besturingssystemen worden behoorlijk goed onderhouden en geüpdatet. Het echte probleem zit in third party-applicaties voor zowel zakelijk als persoonlijk gebruik. Denk hierbij aan Skype, Adobe Reader, webbrowser met verschillende plugins en Java. Weet u wat er op uw apparaat is geïnstalleerd?", zegt Pekka Usva, Vice President Corporate Security bij F-Secure.

Bijna de helft van alle onderzochte bedrijven staat het toe dat werknemers eigen software gebruiken. Kleine bedrijven staan dit vaker toe dan grote bedrijven. Van deze bedrijven stelt 67% dat werknemers software zelf up-to-date moet houden. F-Secure waarschuwt dat dit een erg riskant beleid is, aangezien bedrijven er niet vanuit kunnen gaan dat werknemers dit ook daadwerkelijk doen.

WH