Redactie - 21 maart 2014

RSA: 'Ransomware zal steeds vaker op mobiele apparaten gericht zijn'


Ransomware is malafide software die data in gijzeling neemt en losgeld eist. De vorm van malware komt op dit moment vooral voor op computers. RSA waarschuwt echter dat we komend jaar steeds vaker ransomware voor mobiele apparaten zullen gaan zien.

Het Android-platform is vermoedelijk het eerste mobiele platform van ransomware-makers zich op zullen richten. Android heeft van alle mobiele besturingssystemen veruit de meeste gebruikers en daarmee potentiële slachtoffers. "Tegen het eind van de eerste helft van 2014 zullen we ransomware op het Android-platform zien verschijnen", zei Daniel Cohen, hoofd van de ontwikkelafdeling van RSA's cybercrime-divisie, tijdens een evenement op cybercrime-kantoor in Israël.

Interessante doelwitten
Mobiele apparaten worden steeds interessantere doelwitten voor cybercriminelen die met ransomware werken. Niet alleen worden er steeds meer mobiele apparaten verkocht, ook wordt steeds meer data door gebruikers op mobiele apparaten opgeslagen. De hoeveelheid data die in gijzeling kan worden genomen neemt dan ook alsmaar toe. Dit is goed nieuws voor de cybercriminelen, aangezien een grotere hoeveelheid gegijzelde data zorgt voor een grotere kans dat slachtoffers betalen.

"We zien steeds meer malafide aanvallen op mobiele telefoons, waaronder met malware" legt Cohen uit. "Doordat wij meer mobiele apparaten en smartphones gebruiken verplaatsen criminelen steeds vaker hun activiteiten naar deze platformen. Mobiele dreigingen krijgen dankzij adoptie van mobiliteit en BYOD steeds meer voeten aan aarde".

Risico voor bedrijven
Het risico voor bedrijven is overigens beperkt. Zakelijke e-mail wordt bijvoorbeeld nagenoeg altijd opgeslagen in de cloud of op servers van het bedrijf. Cybercriminelen kunnen e-mail, die voor veel zakelijke gebruiker van groot belang zijn, dan ook niet zo maar in gijzeling nemen. Alleen data die op mobiele telefoons staat opgeslagen loopt dus risico.

Bron: CSO

WH